ΑρχικήΦΩΝΗ ΛΑΟΥΆποψη Φιλάθλου: Διατητικά λάθη - Tι δεν φταίει

Άποψη Φιλάθλου: Διατητικά λάθη – Tι δεν φταίει

Τα ακριβή αίτια των απίστευτων και εξόφθαλμων λαθών που γίνονται από τους διαιτητές σε ορισμένα παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν και κυρίως να τεκμηριωθούν, αν και ο καθένας έχει τη δική του άποψη και υποψίες για τις αιτίες που τα προκαλούν.
Αρκετοί θεωρούν ότι οι ορισμένοι διαιτητές δεν είναι καταρτισμένοι και ικανοί όσο πρέπει. Άλλοι πιστεύουν ότι τα λάθη γίνονται επί σκοπό για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες ομάδες και συμφέροντα. Άλλοι θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό οι διαιτητές να ευνοούν τις μεγάλες ομάδες. Άλλοι πιστεύουν ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και αναπόφευκτα, και δεν τα βλέπουμε μόνο στο κυπριακό πρωτάθλημα αλλά και σε άλλα, πιο προηγμένα πρωταθλήματα. Άλλοι πιστεύουν ότι η πηγή των διαιτητικών λαθών αποτελεί ένα συνδυασμό των πιο πάνω.
Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και να αποδειχθούν οι αιτίες που οδηγούν ορισμένους διαιτητές στο να κάνουν λάθη, η ανάλυση του θέματος είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολη.
Ωστόσο, παρόλο που είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί τι ακριβώς φταίει, δεν είναι το ίδιο δύσκολο να καταγραφεί τι δεν φταίει. 
Τι δεν φταίει
 
1. Τα λάθη γίνονται για να ευνοούνται οι μεγάλες ομάδες
Η άποψη ότι τα διαιτητικά λάθη ευνοούν τις μεγάλες ομάδες δεν ισχύει, αν θεωρήσουμε ότι η Ομόνοια είναι μεγάλη ομάδα. Για να είχε βάση ο ισχυρισμός ότι τα λάθη γίνονται για να ευνοούν τις μεγάλες ομάδες, δεν θα έπρεπε η Ομόνοια να είχε αδικηθεί, για παράδειγμα, στο φετινό ματς με την Αεκ.  Και  από την άλλη, θα έπρεπε να είχε ευνοηθεί όταν αγωνιζόταν εναντίον ομάδων μικρότερου βεληνεκούς, πράγμα που σίγουρα δεν έχει συμβεί.
2. Είναι θέμα ικανοτήτων
Η άποψη ότι τα διαιτητικά λάθη γίνονται από διαιτητές που είναι, τάχα, ανίκανοι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί γιατί πολλές φορές οι αποδεδειγμένα καλοί διαιτητές κάνουν φοβερά λάθη ενώ οι λιγότερο καλοί διαιτητές κάνουν καλές διαιτησίες.  Βέβαια, ορισμένες φορές, προκύπτουν και λάθη λόγω λανθασμένης αντίληψης και απειρίας των διαιτητών.  Αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι αυτή η βασική αιτία των λαθών που βλέπουμε.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να σφυρίσεις ένα φάουλ που γίνεται μπροστά σου. Δεν μιλάμε και δεν αναφερόμαστε για δύσκολες φάσεις. Μακάρι το πρόβλημα να περιοριζόταν στις δύσκολες φάσεις.
Επιπρόσθετα, αν ήταν θέμα ικανοτήτων, τότε θα έπρεπε τόσο καιρό να έχει διορθωθεί. Δηλαδή, θα έπρεπε να είχαν  φύγει οι ανίκανοι διαιτητές και να έρθουν άλλοι, πιο ικανοί και το πρόβλημα να μειωθεί. Πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί.
Αναφερόμαστε στο ίδιο πρόβλημα εδώ και χρόνια. Και επιπρόσθετα, καταγράφεται και ανέλιξη διαιτητών που κάνουν σοβαρά λάθη. Αν τα λάθη οφείλονταν στην ανικανότητα, τότε γιατί οι διαιτητές που κάνουν σοβαρά λάθη, και άρα είναι ανίκανοι, προάγονται σε διεθνείς; Εκτός και αν γίνονται και ανθρώπινα λάθη κατά τη διαδικασία της προαγωγής. Δηλαδή, προάγονται οι λιγότερο ικανοί ως αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους αυτού ή αυτών που κρίνουν ποιοι διαιτητές πρέπει να αναβαθμιστούν.
3. Είναι στη φύση του ανθρώπου να κάνει λάθη
Η άποψη ότι τα διαιτητικά λάθη είναι φυσιολογικά και ανθρώπινα και είναι στη φύση του ανθρώπου να κάνει λάθη είναι εν μέρει σωστή.  Αναπόφευκτα, οι άνθρωποι κάνουν και λάθη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρκετά από τα λάθη που  γίνονται και που προκαλούν δεν είναι ανθρώπινα. Και αυτό τεκμηριώνεται με βάση τη λογική.
– Πως είναι δυνατόν ο πάγκος του Ολυμπιακού που ήταν σε μεγάλη απόσταση να είδε την παράβαση με το χέρι από τον αμυντικό του Απόλλωνα (εντός της περιοχής του, στο 42ο λεπτό) και να μην την είδε ο διαιτητής που ήταν πολύ κοντά; Και δεδομένου ότι o διαιτητής την είδε, πως είναι δυνατό να μην κατάλαβε πως είναι χέρι και άρα παράβαση;  Είναι δυνατό να λέγεται ότι ο διαιτητής είδε το χέρι αλλά επειδή είναι άνθρωπος έκανε λάθος και αποφάνθηκε ότι δεν είναι πέναλτι;  Αφού το χέρι που έγινε ήταν για πέναλτι.
– Όταν ο Τέτε κτύπησε με σκληρό φάουλ τον παίκτη της Ομόνοιας μπροστά στα μάτια του διαιτητή, υπάρχει περίπτωση ο διαιτητής να μην είδε την παράβαση;  Αφού η παράβαση έγινε μπροστά του. Και ορθά την υπέδειξε. Υπάρχει πιθανότητα να μην κατάλαβε ότι ήταν φάουλ για κάρτα; Να μην υποτιμούμε τους διαιτητές και τη νοημοσύνη μας. Μια χαρά κατάλαβε ότι έπρεπε να δοθεί κάρτα στον Τέτε σε εκείνη τη φάση για το φάουλ που έκανε.  Απλά ο διαιτητής δεν ήθελε να τον αποβάλει.  Το γιατί δεν τον απέβαλε, θα πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος ο διαιτητής.
– Όταν μπροστά στα μάτια του διαιτητή στο ματς Ενπ- Αποελ, στη φάση που πέτυχε το 2ο γκολ ο Αποελ, ο Σόουζα πέφτει πάνω (καβαλικεύει) στον αντίπαλο του και τον ρίχνει κάτω, υπάρχει λογική να λέμε ότι δεν είδε τη φάση ο διαιτητής;  Αφού ήταν μπροστά του. Και δεδομένου ότι την είδε,  υπάρχει πιθανότητα να μην κατάλαβε ότι ήταν φάουλ;  Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.
Με βάση τη λογική, μπορεί να λεχθεί ότι ο διαιτητής είδε τη συγκεκριμένη φάση, κατάλαβε ότι ήταν παράβαση, αλλά δεν ήθελε να την υποδείξει. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν θέμα ανθρώπινου λάθους που δεν υπέδειξε το φάουλ ο διαιτητής σε εκείνη τη φάση.
Κατά συνέπεια, η κύρια αιτία των διαιτητικών λαθών δεν μπορεί να είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Εξάλλου, αν τα λάθη ήταν ανθρώπινα, θα υπήρχε μια συμμετρία στα λάθη.  Την μια θα ευνοούνταν η Ομόνοια και θα αδικούνταν ο Αποελ, την άλλη θα ευνοούνταν η Ένωση και θα αδικούνταν η Ομόνοια και πάει λέγοντας. Πως είναι δυνατό να γίνονται λάθη, αλλά μόνο υπέρ ορισμένων;
Χαράλαμπος Χριστοφή
Autoremarketing

Bet on Alfa