ΑρχικήΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ«Κορυφαίοι Ποδοσφαιριστές»: Ανδρέας Χαρίτου

«Κορυφαίοι Ποδοσφαιριστές»: Ανδρέας Χαρίτου

Ένας από τους κορυφαίος τερματοφύλακες που υπερασπίστηκαν ποτέ την εστία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στην οποία αγωνίστηκε για 18 συναπτά έτη, καταγράφοντας 369 συμμετοχές. Εντάχθηκε στην ΟΜΟΝΟΙΑ το 1981, προερχόμενος από τον Άδωνη Ιδαλίου και παρέμεινε πιστός στο “τριφύλλι” μέχρι το τέλος της καριέρας του. Κατέκτησε 19 τίτλους: 7 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 7 ασπίδες.

Bet on Alfa

Ήταν πρωταγωνιστής στις ανεπανάληπτες επιτυχίες της “χρυσής” δεκαετίας του ’80, κατά την οποία η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Φόρεσε το τριφύλλι στο στήθος λίγο πριν κλείσει τα 20 του χρόνια και δύο χρόνια αργότερα, έγινε ο βασικός τερματοφύλακας, αφού διαδέχθηκε τον Μάριο Πραξιτέλους. Αγωνίστηκε και στην Εθνική Κύπρου, σε 16 παιχνίδια. Υπήρξε αθλητής πρότυπο και άριστος επαγγελματίας, χαρακτηριστικά που του επέτρεψαν να αγωνίζεται μέχρι τα 38 του χρόνια. Στις 28 Αυγούστου 1998, στην τιμητική του, σε παιχνίδι ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΠΟΕΛ, δεν έπεφτε καρφίτσα στο γήπεδο, δείγμα της εκτίμησης και της αναγνώρισης που απολάμβανε.

Δεν θα ήταν δυνατό η ΟΜΟΝΟΙΑ να μην εκμεταλλευόταν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τον χαρακτήρα του. Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, διετέλεσε προπονητής τερματοφυλάκων στην πρώτη ομάδα μέχρι το 2007.

Σημάδεψε την καριέρα του το εκτός έδρας παιχνίδι της Εθνικής Κύπρου με την Ολλανδία, στις 28 Οκτωβρίου 1987. Κατά τη διάρκεια του αγώνα έσκασε κροτίδα στα πόδια του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο μάτι. Ευτυχώς ο τραυματισμός δεν ήταν σοβαρός και επέστρεψε γρήγορα στην αγωνιστική δράση.

Ξεχώριζε για τα εξαιρετικά του αντανακλαστικά, τις σωστές τοποθετήσεις και την κυριαρχία του στις εναέριες μονομαχίες. Επίσης, είχε την ικανότητα να διατηρεί καθαρό μυαλό και να παραμένει ψύχραιμος, σε καταστάσεις έντονης πίεσης από τον αντίπαλο. Ήταν ηγετική φυσιογνωμία και αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για τους πιο νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Το 1997 αναδείχθηκε από την ΚΟΠ ποδοσφαιριστής ήθους και το 1998 ανακηρύχθηκε από τον ΚΟΑ πρεσβευτής του Fair Play. Βραβεύσεις που αποτέλεσαν το επιστέγασμα μιας λαμπρής, από κάθε άποψη, καριέρας.

Γεννήθηκε στις 29/12/1961 στο Λυθροδόντα.

Autoremarketing

Bet on Alfa