ΑρχικήUncategorizedΠρωταθλητές χωρίς...αντίπαλο!

Πρωταθλητές χωρίς…αντίπαλο!

Η ήττα σοκ της Γιουνάιτεντ από τη Γουέστ Μπρομ εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο της Premier League στη Σίτι και το gazzetta.gr γράφει για τους υπερηχητικούς «Πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος τους εκτόξευσε στη δεύτερή του χρονιά στο Μάντσεστερ, αφήνοντας τους υπόλοιπους να φάνε τη σκόνη του…

Bet on Alfa

Οι haters του Πεπ Γκουαρδιόλα περίμεναν να κρίνουν την προπονητική αξία του Καταλανού τεχνικού όταν πριν από δύο χρόνια περίπου έπαιρνε την απόφαση να αναλάβει τις τύχες της Μάντσεστερ Σίτι. Υποστήριζαν ότι αν πραγματικά είναι μεγάλος προπονητής θα φανεί στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του πλανήτη καθώς οι εγχώριοι τίτλοι με Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου ήταν για πολλούς ένα εύκολο επίτευγμα. Πλέον ο Πεπ μάλλον έδωσε τις απαντήσεις του, ασχέτως αν χρειάστηκε να δαπανήσει ένα τσουβάλι λεφτά για να το πετύχει. Το θέμα είναι ότι τα κατάφερε και με εντυπωσιακό τρόπο, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις σε όσους τον αμφισβήτησαν. Και ειδικά μετά τον αποκλεισμό από τη Λίβερπουλ στο Champions League.

Η Μάντσεστερ Σίτι στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα έκανε… παρέλαση! Ο Γκουαρδιόλα έμαθε από τα λάθη του στην πρώτη σεζόν στο «Έτιχαντ», αντιλήφθηκε τι χρειαζόταν για να πετύχει και το έπραξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Με δύο μόλις ήττες σε 33 παιχνίδια εξασφάλισε και μαθηματικά την κούπα με τα λιοντάρια (το πέμπτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου) και αυτο το πέτυχε πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του αγγλικού μαραθώνιου. Η στέψη άργησε λιγο εξαιτίας της ανατροπής από τη Γιουνάιτεντ λίγες μέρες νωρίτερα, αλλά η ίδια η συμπολίτισσα φρόντισε να καθαρίσει με αρνητικό για την ίδια τρόπο, καθώς ηττήθηκε Κυριακή απόγευμα (0-1) από την ουραγό Γουέστ Μπρομ.

Ο ηγέτης Αγουέρο, ο assist-man Ντε Μπρόινε και η πολυφωνία

Η συμβολή του Σέρχιο Αγουέρο στη Μάντσεστερ Σίτι είναι για μία ακόμα σεζόν καθοριστική. Δεν είναι και κανένα τρομερό νέο αφού συμβαίνει από τη πρώτη του σεζόν στη βορειοδυτική Αγγλία. Από εκείνο τον Μάιο του 2012 που είχε δώσει με το γκολ στον… θάνατο εις βάρος της ΚΠΡ το πρώτο πρωτάθλημα μετά από χρόνια στη Μάντσεστερ Σίτι, αφήνοντας ξερή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αργεντινός επιθετικός πραγματοποιεί άλλη μια παραγωγική χρονιά, μετρώντας 21 γκολ στη φετινή Premier League και αποτελεί ξανά το πρώτο βιολί για την αρμάδα του Πεπ. Πλάι του ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο οποίος έχει εκτιναχθεί στα χέρια του Καταλανού προπονητή με 17 τέρματα και 11 ασίστ.

Γενικότερα, όμως, η πολυφωνία τόσο στις ασίστ όσο και στα τελειώματα των φάσεων είναι αυτή που ξεχωρίζει στη Σίτι του Γκουαρδιόλα. Από τους πρωτεργάτες ο Βέλγος μαέστρος, Κέβιν Ντε Μπρόινε με 14 πάρε βάλε και επτά γκολ και ακολουθούν ο Λιρόι Σανέ με 12 ασίστ και οκτώ τέρματα, ο Νταβίδ Σίλβα με εννιά ασίστ και οκτώ γκολ, ο Γκάμπριελ Ζέσους με τέσσερις ασίστ και εννέα γκολ, ο Μπερνάρντο Σίλβα με πέντε ασίστ και τέσσερα γκολ. Πραγματικά οι «Πολίτες» από τη μέση και μπροστά πετάνε φωτιές όλη τη σεζόν και κανείς δεν μπορούσε να τους σταματήσει.

Το… μηχανάκι που λέγεται Φερναντίνιο

Πέρα όμως από το εκτελεστικό κομμάτι, καθοριστικότατη είναι και η βοήθεια που δίνει στους «Πολίτες» η παρουσία του Φερναντίνιο στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Ένα «μηχανάκι» στον άξονα που τρέχει ασταμάτητα! Όπου είναι η μπάλα το μάτι βλέπει δίπλα από αυτήν τον Βραζιλιάνο μέσο, μπαίνοντας σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας και μοιράζοντας το παιχνίδι με ωριμότητα. Ένα πολυεργαλείο στη διάθεση του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος με γρήγορες κινήσεις τον «έδεσε» με νέο συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2020, γνωρίζοντας πόσο σημαντικός είναι στο παιχνίδι της Σίτι ο 32χρονος μέσος, ο οποίος έχει δώσει το «παρών» σχεδόν σε όλα τα ματς από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο παράγοντας Έντερσον κάτω από τα δοκάρια

Δίχως καμία αμφιβολία ο τομέας που χρειαζόταν σημαντικό ρετουσάρισμα από τον Γκουαρδιόλα το περασμένο καλοκαίρι ήταν η άμυνα. Ήταν μια απαραίτητη βελτίωση που αν «κούμπωνε» με τη δεινότητα στο σκοράρισμα θα έδινε το αποτέλεσμα που όλοι βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο. Για τον Πεπ όλα πάνω σε αυτό ξεκινούσαν από το τέρμα. Η επιλογή Μπράβο δεν αποδείχθηκε η κατάλληλη, και ο ερχομός του Έντερσον φάνηκε πως ήταν το κλειδί. Παρότι μόλις 24 χρονών, ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ βγάζει αξιοσημείωτη εμπειρία στην πρώτη του σεζόν, δεχόμενος τα λιγότερα γκολ από κάθε άλλον και παίζοντας πολύ με τα πόδια, στοιχείο απαραίτητο στον τρόπο ανάπτυξης της Μάντσεστερ Σίτι.

Το κλασικό στυλ του Πεπ

Φυσικά, στη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας της Σίτι έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό και η καθιέρωση της ίδιας της φιλοσοφίας του Γκουαρδιόλα στην ομάδα. Ο 47χρονος τεχνικός είναι λάτρης της κατοχής της μπάλας και των σωστών μεταβιβάσεων από την εποχή της Μπαρτσελόνα, διαμορφώνοντας ένα δικό του στυλ και δεχόμενος λιγότερες επιθέσεις από τη στιγμή που στερεί από τον αντίπαλο με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη στο γήπεδο. Η φετινή Σίτι έχει μέσο όρο κατοχή μπάλας ποσοστό που αγγίζει το 64% και ακρίβεια στις πάσες στο 89%!

Παρά… δύο αήττητο

Όλα τα παραπάνω ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά στη φετινή Μάντσεστερ Σίτι, ώστε ο Πεπ Γκουαρδιόλα να εξελίξει το υλικό που πήρε στα χέρια του το καλοκαίρι του 2016 και από την τριτο-τέταρτη θέση, όχι μόνο να κατακτήσει τον τίτλο, αλλά να το κάνει και με… θόρυβο! Καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα και αβυσσαλέα διαφορά στην κορυφή, η οποία είχε φανεί ότι θα άνοιγε όσο περνούσε η σεζόν. Μάλιστα η φετινή χρονιά ήταν και η πρώτη που απειλήθηκε τόσο έντονα το αήττητο πρωτάθλημα της Άρσεναλ από το 2003-2004. Οι «Πολίτες» έδειχναν ικανοί να ισοφαρίσουν εκείνο το κατόρθωμα των Invincibles του Αρσέν Βενγκέρ, αλλά στο «Άνφιλντ» η Λίβερπουλ έκανε θρύψαλα τα όνειρα του Γκουαρδιόλα και των παικτών του, για να ακολουθήσει και το 2-3 της Γιουνάιτεντ, κάνοντας δύο τις ήττες της Σίτι στο πρωτάθλημα, με συνολικό απολογισμό μέχρι στιγμής 28-3-2!

Ξόδεψε και… άπειρο χρήμα

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, τα τελευταία δύο χρόνια ο Γκουαρδιόλα είδε τους Άραβες στη Μάντσεστερ Σίτι να σκορπούν χρήμα για την ενίσχυση του ρόστερ. Τα πετροδόλαρα ήταν στη διάθεση του, με τους «Πολίτες» να ρίχνουν στο μεταγραφικό παζάρι γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία διετία για την ενίσχυσή τους. Ειδικά, τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις προσθήκες σε τέρμα και άμυνα ήταν μνημειώδη και σαφέστατα αποτελούν μία εκπληκτική βοήθεια στο έργο του Γκουαρδιόλα στην ομάδα. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι έχει κατακτήσει δύο από τους τρεις εγχώριους τίτλους (Premier League και League Cup), ο Πεπ θα επιθυμούσε όσο τίποτε άλλο να εκπληρώσει φέτος και το μεγαλύτερο όνειρο της διοίκησης του συλλόγου. Την κατάκτηση του Champions League. Άλλωστε ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οι Άραβες έδωσαν τα κλειδιά στον Καταλανό προπονητή. Αυτό όμως είναι ένα έργο που θα πρέπει να δει καλύτερα την επόμενη σεζόν. Σε πρώτη φάση μπορεί να απολαύσει το πρώτο του χρυσαφικό στο Νησί.

Autoremarketing

Bet on Alfa