ΑρχικήΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤα «πλεονεκτήματα», τα «μειονεκτήματα» και οι... προβλέψεις για τη...

Τα «πλεονεκτήματα», τα «μειονεκτήματα» και οι… προβλέψεις για τη φετινή Euroleague!

Η συντακτική ομάδα της Euroleague Greece, σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους 16 μονομάχους που θα στηθούν στην αφετηρία της 19ης έκδοσης της διοργάνωσης, σε έναν υπερπλήρη οδηγό που θα σας είναι χρήσιμος σε όλη της διάρκεια της σεζόν που αρχίζει.

Bet on Alfa

Χρειάστηκαν 144 μέρες υπομονή! Από τον τελικό του Final 4 στο Βελιγράδι (20/05), όπου «γράφτηκε» το «κύκνειο άσμα» της περυσινής διοργάνωσης, μέχρι το πρώτο εφετινό τζάμπολ στη “Megasport Arena” της Μόσχας (11/10), μεσολάβησαν κάτι λιγότερο από πέντε μήνες μπασκετικής προσμονής. Η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα νέου «μαραθωνίου» έφτασε επιτέλους στο τέλος της και η Euroleague Greece, πιστή στο ραντεβού με τους αναγνώστες της, σας βάζει στο κλίμα της μεγάλης μπασκετικής γιορτής που θα ομορφαίνει από εδώ και στο εξής τις Πέμπτες και τις Παρασκευές μας!

Λίγες ώρες πριν από το εναρκτήριο παιχνίδι της σεζόν (ΤΣΣΚΑ-Μπαρτσελόνα), ο Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει και ο Αντώνης Καλκαβούρας, ο Γιώργος Κούβαρης, ο Κωνσταντίνος Μελάγιες, ο Βασίλης Βλαχόπουλος, ο Γιάννης Σταυρουλάκης, η Τόνια Σπανού, η Κάτια Πετροπούλου, ο Νίκος Καρφής, υπογράφουν το special αφιέρωμα που βρίσκεται στα χέρια σας και περιέχει όλα όσα πρέπει να ξέρει ο πιο απαιτητικός μπασκετόφιλος που σέβεται τον εαυτό του.

Στον οδηγό που θα διαβάσετε, θα βρείτε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για κάθε ομάδα, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τον στόχο και την πρόβλεψή μας για την πορεία των «αιωνίων αντιπάλων» και των 14 αντιπάλων τους. «Προσδεθείτε», το μπασκετικό υπερθέαμα είναι έτοιμο να αρχίσει…

 

 

ANADOLU EFES ISTANBUL

Συμμετοχές σε Final 4: 2

Τίτλοι: –

Η τουρκική ομάδα τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού με πολλές και καλές μεταγραφές ξένων παικτών, αλλά το χειμώνα κατά τη διάρκεια της σεζόν συνήθως παρουσιάζει κακό πρόσωπο. Προφανώς και γίνονται λάθη από προπονητές και διοικούντες στον καταρτισμό του ρόστερ, όμως φέτος ελπίζουν στην Anadolu Efes η σεζόν να εξελιχθεί διαφορετικά προς το καλύτερο. Ο Ergin Ataman  είχε μεγάλο μπάτζετ να διαχειριστεί και πήρε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη σπουδαίους παίκτες όπως ο Shane Larkin, ο James Anderson, ο Andrien Moerman, ο Rodrigue Beaubois και ο Tibor Pleiss. Το θέμα είναι αν και πόσο γρήγορα θα καταφέρει ο Ataman να δώσει ταυτότητα και να βρει την κατάλληλη «χημεία» για το καλό της ομάδας του. Πάντως, σίγουρα θα παρουσιαστεί βελτιωμένη, το ερώτημα είναι αν αυτή η βελτίωση θα είναι αρκετή.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η Efes διαθέτει γεμάτο ρόστερ και με μπόλικη ποιότητα. Παίκτες που έχουν έφεση στο σκοράρισμα (Larkin, Beauboios, Anderson) ενώ στους ψηλούς ο Dunston με τον Pleiss προσφέρουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις για σκληρή άμυνα, τουλάχιστον κοντά στο καλάθι. Τα χρήματα που διαθέτει μπορούν να της φέρουν μεσούσης της περιόδου κάποια καλή προσθήκη αν παρουσιαστεί πρόβλημα όπως συνέβη πέρυσι με την περίπτωση του Sonny Weems.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η τουρκική αγωνίζεται συνήθως σε άδειες εξέδρες αφού δεν έχει δικό της κοινό. Ο σύλλογος δεν διαθέτει ποδοσφαιρικό τμήμα κι έτσι δεν υπάρχουν υποστηρικτές της Efes. Τα γκαρντ της δε φημίζονται για τη διάθεσή τους να παίξουν άμυνα και ειδικά οι Larkin και Beaubois θα αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα όταν θα βρίσκονται ταυτόχρονα στο παρκέ. Η περσινή αποτυχία της ομάδας να φανεί έστω ανταγωνιστική έχει δημιουργήσει επιπλέον πίεση σε παίκτες και προπονητή.

ΗΓΕΤΗΣ

Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν περιζήτητος από όλες τις ομάδες σχεδόν της Euroleague, αλλά αυτός επέλεξε να ζήσει το όνειρό του στο ΝΒΑ φορώντας τη φανέλα των Celtics. Ο Shane Larkin θα είναι ο ηγέτης της Efes.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Bryan Dunston είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας ενώ πλέον βρίσκεται σε αυτή από το 2015. Πολύ καλός ψηλός με διάθεση για άμυνα και εξαιρετικός ριμπάουντερ.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Andrien Moerman χάθηκε πέρυσι στη «μίζερη» κατάσταση της Barcelona και πλέον καλείται να αποδείξει πόσο καλός παίκτης είναι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Στα φιλικά ήταν καταπληκτικός. Αν συνεχίσει έτσι, θα βοηθήσει την ομάδα του.

ΣΤΟΧΟΣ

Αν δεν καταφέρει να μπει στα playoffs θα είναι τεράστια αποτυχία. Η παρουσία στις πρώτες οκτώ θέσεις θεωρείται δεδομένη από τους ίδιους οι οποίοι κάνουν και όνειρα για Final 4.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Δύσκολα θα πετύχει τους στόχους της η Efes. Η είσοδός της στα playoffs θα κριθεί σε 1-2 νίκες και στο τέλος μάλλον θα λυγίσει…

Δείτε το ρόστερ της Anadolu Efes εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Τα αφεντικά της ομάδας αντέδρασαν στο περυσινό ρεζιλίκι με απόπειρα αντεπίθεσης, με τον παρά τους και με τον …παικταρά τους. Ο Shane Larkin είναι το νέο αφεντικό και το λοιπό υλικό μοιάζει αποψιλωμένο από βαριεστημένους λεγεωνάριους. Η έλλειψη «καυτής έδρας» παραμένει ύπουλος ύφαλος όταν πλησιάζει η άνοιξη.

 

AX ARMANI EXCHANGE OLIMPIA MILAN

Συμμετοχές σε Final 4:
Tίτλοι:

Η Armani Milan προέρχεται από μια χρονιά στην οποία είχε προοπτικές, αλλά τελικά δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω. Στην αρχή μαζεύτηκε ένα ενθουσιώδες σύνολο, έχοντας στο τιμόνι τον Simone Pianigiani και πήρε χρόνο για να ρολάρει η ομάδα. Η Armani δεν ξεκίνησε καλά έχοντας ρεκόρ 1-5 πριν πάρει δύο συνεχόμενες νίκες κόντρα σε Valencia και Bamberg , γεγονός που έκανε τα πράγματα καλύτερα για λίγο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι οκτώ ήττες σε εννιά παιχνίδια έκανε τα πράγματα πολύ δύσκολα. Jerrells και Kuzminskas έφτασαν στα μέσα της σεζόν για να βοηθήσουν τους Goudelock και Theodore και παρά την νίκη κόντρα στην Barcelona, το όνειρο των playoffs άρχισε να μην φαντάζει αληθινό. Ο τελικός απολογισμός με 10-20 έφτασε τους Ιταλούς μέχρι την 15η θέση. Χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα της κατάκτησε τον 28ο τίτλο της κόντρα την Trento, ενώ πήρε και το κύπελλο Ιταλίας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Έχει κάνει καλές μεταγραφές η Armani, αλλά αυτό μένει να το δούμε και στο παρκέ. Με τις προσθήκες των James και Nedovic κέρδισε στον επιθετικό τομέα και αυτό θα είναι το δυνατό της σημείο φέτος.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το μειονέκτημα της Armani Milan είναι κάθε χρόνο σχεδόν το ίδιο. Κάνει καλές κινήσεις, αλλά στο τέλος φαίνεται ανήμπορη να βγάλει ένα σταθερό πρόσωπο στην Ευρώπη και να κάνει το βήμα παραπάνω. Ερωτηματικό και το κατά πόσο ο απρόβλεπτος Mike James θα ταιριάξει στο νέο του σύνολο.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο νεοφερμένος άσος της Armani, Mike James, αναμένεται να γίνει ο απόλυτος ηγέτης της ιταλικής ομάδας. Μετά τον Παναθηναϊκό αποφάσισε να πάει σε μια ομάδα στην οποία θα έχει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων και αυτό του πρόσφεραν στην Armani. Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο, σίγουρα θα κάνει την διαφορά για την ομάδα του και μένει να δούμε αν θα καταφέρει να συνεργαστεί και με τους υπόλοιπους για να φτιάξουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Nemania Nedovic προέρχεται από την πιο καλή του σεζόν και έφτασε και εκείνος με την σειρά του στο Μιλάνο για να γίνει μέλος ενός συνόλου που στοχεύει σε κάτι καλύτερο από αυτά που καταφέρνει τις τελευταίες σεζόν. Είναι σταθερή αξία, κάνει συγκεκριμένα πράγματα πολύ καλά και η συνεργασία του με τον James θα κρίνει πολλά.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Mindaugas Kuzminskas πήγε πέρυσι στα μισά της σεζόν με μεγάλες προσδοκίες, αλλά η γενικότερη κατάσταση της ομάδας του δεν άφησε περιθώρια για πολλά συμπεράσματα. Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο και αν βγάλει αυτά που είναι ικανός στο παρκέ θα κάνει την διαφορά για τους Ιταλούς.

ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος είναι για ακόμα μια σεζόν τα playoffs της διοργάνωσης

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Βάσει ρόστερ και μεταγραφικών κινήσεων η πρόβλεψη για τους Ιταλούς είναι τα playoffs.

Δείτε το ρόστερ της Armani Milan εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Οι James, Nedovic κάνουν την περιμετρική γραμμή να μοιάζει σαν καινούρια και η Armani φοράει κοστουμάκι ανανέωσης. Οι σπασμωδικές κινήσεις των Ιταλών συνήθως δημιουργούν τρύπες στο νερό, αλλά μια στο τόσο τα κομμάτια του παζλ πέφτουν στη σωστή θέση. Ίσως να ήρθε αυτή η χρονιά, ίσως και όχι. Το γήπεδο θα δείξει.

 

BUDUCNOST VOLI PODGORICA

Συμμετοχές σε Final 4: –
Τίτλοι: –

Μετά από 15 χρόνια κι εκείνο το παιχνίδι με την Siena (13/02/03), που σηματοδότησε την πιο βαριά ήττα στην ιστορία του θεσμού (112-49), η Buducnost επιστρέφει στην Euroleague και ετοιμάζεται να ζήσει μεγάλες στιγμές στο «Sports Center Morača». Η ομάδα από το Μαυροβούνιο, μετά από μια εκπληκτική χρονιά πέρυσι, κατέκτησε πανάξια την ABA Liga και συνεπώς την έξοδο στην Ευρώπη. Με την συμμετοχή της στην Euroleague, ο πρόεδρός της, Dragan Bokan, έκανε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες άμεσα, για να αυξήσει το μπάτζετ και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο γήπεδο. Το έργο δεν θα είναι εύκολο για την ίδια, αλλά δεν φαίνεται πως θα «πέσει» αμαχητί. Η Ποντγκόριτσα των 185.000 κατοίκων αναμένεται να αγκαλιάσει θερμά την προσπάθεια της ομάδας της.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο ενθουσιασμός της συμμετοχής στην Ευρώπη και με μέσο όρο ηλικίας τα 26.5 έτη, μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ένα στοιχείο που θα δώσει έξτρα ώθηση στην ομάδα. Επίσης, η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 5.000 οπαδοί της στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στην 2η αγωνιστική της Αδριατικής Λίγκας αφήνει υποσχέσεις για ωραίες στιγμές στο μέλλον.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Με 11 από τους παίκτες της (Clark Earl, Craft, Iliic, Ivanovic, Nikolic D., Nikolic Z., Popovic, Sehovic Sead, Sehovic Suad, Starovlah) να κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην Euroleague, τα πράγματα φαντάζουν κάπως… σκούρα, τουλάχιστον στην αρχή. Θα περάσει καιρός μέχρι να «βρεθούν» οι παίκτες μεταξύ τους και να συνηθίσουν στην μεγάλη πίεση των αγώνων.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Earl Clark «κουβαλά» την εμπειρία του από το ΝΒΑ, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια διέπρεψε στην Τουρκία με την Besiktas. Μάλιστα, τον είχε βάλει στο… μάτι και ο Ολυμπιακός πριν από ένα χρόνο. Είναι δυνατός στη ρακέτα, προσφέρει πολύ σκοράρισμα και σίγουρα μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω και να ηγηθεί της Buducnost στην προσπάθειά της. Φέτος ξεκίνησε «ζεστά», αφού ήδη σε 5 παιχνίδια της ομάδας του έχει κατά μέσο όρο 12.6 πόντους και 3.8 ριμπάουντ.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Nikola Ivanovic! Τα λόγια είναι περιττά για όσους ξέρουν τον Μαυροβούνιο γκαρντ. Για όσους πάλι δεν τον γνωρίζουν, ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ έχει αυξήσει κατακόρυφα τις μετοχές του τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, ολοκλήρωσε την σεζόν με 12.5 πόντους, 3.5 ασίστ και 1.2 κλεψίματα, ενώ είχε αξιοπρεπές ποσοστό στο τρίποντο (36.2%). Ανυπομονούμε να δούμε τι θα κάνει με την επιστροφή του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Edwin Jackson δεν κατάφερε να δείξει όσα αξίζει πέρυσι με την φανέλα της Barcelona, κι ετοιμάζεται να το κάνει φέτος. Ο πρώτος σκόρερ της ισπανικής λίγκας του 2017 (Estudiantes), της γαλλικής το 2014 και MVP του πρωταθλήματος το 2013 (ASVEL) αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο για την ομάδα του. Στις καλές του βραδιές, θα δούμε τον 29χρονο γκαρντ να κάνει ωραία πράγματα. Μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ και ήδη «μπήκε» καλά στη σεζόν (7.0π., 3.2ρ., 2.8ασ., 1.2κλ., 4 ματς).

ΣΤΟΧΟΣ

Να αποφύγει τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και να δείξει ανταγωνιστική.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Πολύ δύσκολα θα το κάνει αυτό, μόνο και μόνο από έλλειψη εμπειρίας. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις…

Δείτε το ρόστερ της Buducnost Voli Podgorica εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Το στίγμα εκείνου του πολυσυζητημένου αγώνα με τη Siena παραμένει ζωντανό πάνω από το μπάσκετ της Ποντγκόριτσα, αλλά περισσότερο ενοχλητικό είναι το μοντέλο της ομάδας που αποτελεί πνευματικό παιδί και βιτρίνα των ντόπιων «μανατζαραίων». Αν μη τι άλλο, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο δεν θα αποπνέει ποδοσφαιρίλα, όπως στο Βελιγράδι.

 

CSKA MOSCOW

Συμμετοχές σε Final 4: 18
Τίτλοι: 7

Αν υπάρχει συνταγή εξασφάλισης της πρόκρισης στο Final 4 της Euroleague, τότε αυτή βρίσκεται στα… γραφεία της CSKA Moscow. Πιο αδιάσειστο στοιχείο από τη συμμετοχή στα 15 από τα τελευταία 16 Final 4 της διοργάνωσης δεν υφίσταται και φυσικά την καθιστά στις πιο πετυχημένες ομάδες της Ευρώπης στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στην αφετηρία της νέας Euroleague, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη θα μπει και πάλι κουβαλώντας στις πλάτες της τον τίτλο του φαβορί, το οποίο αντλείται από το επίπεδο της επένδυσης αλλά και το αντίστοιχο της ποιότητας. Γιατί τα… λεφτά παίζουν μπάσκετ, καθώς μέσω αυτών αποκτάται ικανότητα.

Το περασμένο καλοκαίρι η CSKA Moscow δεν προχώρησε σε ριζοσπαστικές αλλαγές καθώς διατήρησε τον βασικό κορμό και με συγκεκριμένες «πινελιές» προσπάθησε να ανεβάσει τον βαθμό ποιότητας. Ο Alec Peters (Νο54 του ντραφτ το 2017), ο μπαρουτοκαπνισμένος Daniel Hackett και ο Ουκρανός αλλά και αμερικανοθρεμμένος Joel Bolomboy στοιχειοθέτησαν τις τρεις ουσιαστικές κινήσεις της ρώσικης ομάδας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η διατήρηση του βασικού κορμού και κυρίως το γεγονός ότι αυτοί οι παίκτες μετρούν αρκετά χρόνια συνύπαρξης στην CSKA. Τούτο διασφαλίζει υψηλό βαθμό ομοιογένειας, αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζει την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Και φυσικά, όταν η συνοχή συνδυάζεται με το αστείρευτο ταλέντο, τα αποτελέσματα έρχονται άμεσα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Παραμερίζοντας το κομμάτι της πίεσης το οποίο σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε στην αποτυχία, η γραμμή των ψηλών (Hines, Hunter, Vorontsevich) πρόσθεσε έναν ακόμη χρόνο στην πλάτη της και πέρυσι, αυτοί οι παίκτες ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς.

ΗΓΕΤΗΣ

Από την ημέρα αποχώρησης του Milos Teodosic αυτός ο ρόλος ανήκει δικαιωματικά στον Nando De Colo. Πέρυσι, όσο ο Γάλλος γκαρντ ήταν υγιής, όλα πήγαιναν περίφημα για την CSKA. Τα προβλήματα άρχισαν όταν τραυματίστηκε καθώς δεν υπήρξε ουσιαστικός αντικαταστάτης, ενώ στο Final 4 ήταν ανέτοιμος. Την περσινή σεζόν είχε 16.7 πόντους και 3.7 ασίστ κατά μέσο όρο.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Αυτός ο τίτλος ανήκει στον Sergio Rodriguez. Αν ο Nando De Colo είναι ο βασικός εκτελεστής της ομάδας, το κομμάτι της δημιουργίας εξαρτάται κατά συντριπτικό βαθμό από την πολύπειρο Ισπανό γκαρντ, κατ’ επέκταση περιμένει από αυτόν όλη η ομάδα. Είναι ο παίκτης που θα «τρέξει» την ομάδα του στο transition, θα δώσει την τελική πάσα (σ. σ. πέρσι είχε 4.9 κατά μέσο όρο) και θα την «ξεμπλοκάρει» με τις επινοήσεις της.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο παίκτης που δυσκολεύει ή διευκολύνει την CSKA είναι ο Cory Higgins. Ο τρίτος σοβαρός πόλος της περιφερειακής γραμμής της ομάδας. Όταν είναι παραγωγικός και έξυπνος στις αποφάσεις του, αυτομάτως δημιουργείται ένας αξεπέραστος μπελάς για την αντίπαλη ομάδα. Πέρυσι, τελείωσε τη χρονιά με 14.2 πόντους και υψηλά ποσοστά ευστοχίας σε όλες τις κατηγορίες.

ΣΤΟΧΟΣ

Στις τελευταίες εννιά συμμετοχές της στα Final 4 της Euroleague κατέκτησε μόλις μια φορά τον τίτλο. Και η CSKA δεν είναι από τις ομάδες που απλά… χαίρονται για τη συμμετοχή. Είναι καταδικασμένη να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Αυτός είναι ο στόχος, από αυτόν δημιουργείται και η αφόρητη πίεση στη σκέψη των παικτών.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Δεν θα ανακαλύψει την… Αμερική, όποιος προβλέψει ότι η CSKA θα είναι και στο επόμενο Final 4 της Euroleague. Θα πρέπει να γίνουν πράγματα και θάματα για να μην το καταφέρει. Τώρα, το τι θα κάνει όταν βρεθεί στην τελική ευθεία, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Δείτε το ρόστερ της CSKA Moscow εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Tα βασικά γρανάζια της έμειναν στη θέση τους, ενώ προστέθηκε στην εξίσωση ο αμυντικός εξολοθρευτής που έλειπε (Hackett), για να συμπληρώσει την ήδη υπερηχητική περιφερειακή γραμμή. Της λείπει ένας ογκώδης ψηλός κλάσης, αλλά τα τρόπαια τα φέρνουν οι κοντοί. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είναι το πρώτο φαβορί στην εκκίνηση.

 

DARUSSAFAKA TEFKEN ISTANBUL

Συμμετοχές σε Final 4: –
Τίτλοι: –

Η υποτίμηση της τούρκικης λίρας έπληξε πολλές ομάδες στην γειτονική χώρα και η Darussafaka δεν γινόταν να αποτελέσει εξαίρεση. Η πρωταθλήτρια του EuroCup αποδυναμώθηκε σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις έξι παίκτες της έμειναν στο ρόστερ (Ozmirak, Baygul, Kosut, Stanton, Ozdemiroglu, Eric), αφού όλοι τράβηξαν για άλλες… πολιτείες. Βέβαια, η τούρκικη ομάδα πήρε μια «ανάσα» στην πορεία, αφού βρήκε χορηγό (Tefken, 6εκ./2χρ.) και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για εκείνη, πιθανώς και θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στην συνέχεια.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η Darussafaka έδειξε και μέσα από τα φιλικά της πως θα βάζει δύσκολα στους αντιπάλους της με την άμυνά της. Επίσης, κατάφερε να βρει καλούς Αμερικανούς (McCallum, Brown, Diebler, Evans) και να διατηρήσει δύο (Stanton, Eric), οι οποίοι θα παίξουν τον μεγαλύτερο ρόλο φέτος, σε συνδυασμό με το γηγενές στοιχείο που υπάρχει.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η Darussafaka δύσκολα θα αναπληρώσει το κενό παικτών όπως των Scottie Wilbekin (κυρίως), Will Cummings, Howard Sant-Roos, James Bell και JaJuan Johnson, αλλά και αυτό του πάγκου, αφού αποχώρησε ο David Blatt για τον Ολυμπιακό. Αν τα προβλήματά της την «πνίξουν», τότε δεν θα εξελιχθούν καλά τα πράγματα για εκείνη. Επίσης, ο προπονητής της, Ahmet Çakı, δεν έχει παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο και δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει στην πίεση.

ΗΓΕΤΗΣ

Γνωρίζοντας καλά την τούρκικη πραγματικότητα, αφού αγωνίζεται εκεί από το 2012 (Karsiyaka, Efes, Galatasaray, Besiktas), όταν κι έφυγε από τον Πανιώνιο, ο Jon Diebler αναμένεται να ηγηθεί της νέας προσπάθειας της Darussafaka. Με την Besiktas έκανε μια αρκετά καλή πορεία πέρυσι (10.3π., 2.9ρ., 2.2ασ.) και με την εμπειρία του θα βοηθήσει σημαντικά τους συμπαίκτες του.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Zanis Peiners, μετά τον ΠΑΟΚ, πήγε στην Lietkabelis, με την οποία πραγματοποίησε μια εξαιρετική χρονιά (12.3π., 3.4ρ., 2.9ασ.), αγωνιζόμενος στο EuroCup (12.8π., 5.1ρ., 2.6ασ.). Πιο ώριμος από ποτέ και με αξιόπιστο σουτ (36.2%), ο Λετονός θα αποτελέσει μια από τις σταθερές αξίες της ομάδας του.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Μετά την πορεία του στο ΝΒΑ και την G-League, ο Ray McCallum ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη πέρυσι για την Malaga (8.3π., 2.7ασ., 2.1ρ.). Έχοντας ήδη «γευτεί» μια σεζόν στην Euroleague, ο 27χρονος γκαρντ μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία και να βγει μπροστά για την Darussafaka. Από… δίπλα και ο Michael Eric (8.6π., 5.9ρ.) αναμένεται να δώσει σημαντικές λύσεις.

ΣΤΟΧΟΣ

Αρχικά να κάνει μια καλή αρχή, που θα της δώσει ώθηση για την συνέχεια. Τα playoffs δεν μοιάζουν πολύ… εφικτά, όσο μια αξιοπρεπής πορεία.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η κάτοχος του περσινού EuroCup δεν θα θέλει να δει τον… εαυτό της στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά αυτό δύσκολα θα το αποφύγει.

Δείτε το ρόστερ της Darussafaka Tefken Istanbul εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Η προηγούμενη θητεία της χαρακτηρίστηκε από την παρουσία του David Blatt, αλλά η τωρινή «Ντάσκα» μοιάζει να μην έχει ισχυρό λόγο ύπαρξης στο σαλόνι των μεγάλων. Στην καλύτερη περίπτωση θα αναδείξει πάλι παίκτες (όπως Clyburn, Wilbekin κ.α.), στη χειρότερη θα περάσει απαρατήρητη.

 

FC BARCELONA LASSA

Συμμετοχές σε Final 4: 14
Τίτλοι: 2

Η Barcelona πορεύεται πλέον στην εποχή μετά τον Juan Carlos Navarro. O «La Bomba» έζησε σχεδόν όλα τα χρόνια του στη Βαρκελώνη, με εξαίρεση τη σεζόν 2007-08 στους Grizzlies. Από το 1997 έπαιζε συνέχεια στο υψηλότερο επίπεδο. Για μια 15ετία είχε πάντα διψήφιο μέσο όρο πόντων, διαλύοντας όλες τις άμυνες και μένοντας στο τέλος πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην EuroLeague με 4.152 πόντους. Έχει επίσης την πρωτιά σε συμμετοχές (341) και σουτ τριών πόντων (623). Έπειτα, λοιπόν, από το #navarroout, η Barcelona προχώρησε εκ νέου σε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της με στόχο να επιστρέψει στην ελίτ έπειτα από μια καταστροφική διετία! Παρεμπιπτόντως, το ρεκόρ της Barca στο νέο σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague είναι 23-37: 12-18 τη σεζόν 2016-17 και 11-19 τη σεζόν 2017-18, ήτοι 38.3% ποσοστό επιτυχίας. Ο Svetislav Pesic, που πέρσι κατέκτησε το Copa del Rey, συνεχίζει στον άκρη του πάγκου των Καταλανών που θα επιδιώξουν το μεγάλο comeback.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο Svetislav Pesic καλείται να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ αφού το καλοκαίρι αποκτήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Kevin Pangos, Chris Singleton, Jaka Blazic και Kyle Kuric προκειμένου η Μπαρτσελόνα να επιστρέψει στη Liga Endesa και την EuroLeague όπου δυο σερί χρονιές μετράει ισάριθμους πρόωρους αποκλεισμούς στη regular season. Στα συν, η επιστροφή του Kevin Seraphin στην αγωνιστική δράση έπειτα από 10 μήνες.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑTA

Οι Καταλανοί θα παραταχθούν με έξι νέα πρόσωπα στο ρόστερ τους και το ζητούμενο έχει να κάνει, ακριβώς, με τη «χημεία» που καλούνται να βρουν ώστε να αποκτήσουν ξανά τη winning mentality που απουσιάζει από το Palau Blaugrana τα τελευταία χρόνια.

ΗΓΕΤΗΣ

O Ante Tomic πήρε το χρίσμα του capitán, έπειτα από την αποχώρηση του εμβληματικού αρχηγού της Barcelona, Juan Carlos Navarro, από την ενεργό δράση. Το καλοκαίρι έβαλε την υπογραφή του σε νέο διετές συμβόλαιο με τους Καταλανούς κι εφόσον το ολοκληρώσει, θα έχει συμπληρώσει οκτώ χρόνια στο «Palau Blaugrana»! Έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, δυο Copa del Rey κι ένα Supercopa με την Barcelona.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

O καλύτερος αμυντικός της EuroLeague 2016-17, Adam Hanga, κάνει αθόρυβα τη… δουλειά του μετρώντας 8.7 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μ.ό. σε 101 αγώνες στη διοργάνωση με την Baskonia και την Barcelona. Ενδεχομένως ο πιο σταθερός παίκτης στο ρόστερ των Καταλανών.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Thomas Heurtel είναι βασικός άξονας στο παιχνίδι της Barcelona, ωστόσο μια ομάδα που στηρίζεται σε ασταθή πλέι μέικερ, θα έχει βράδια που θα κάνει πάρτι και βράδια που θα είναι για.. κλάματα. Ο Heurtel μετράει 10.1 πόντους και 5.7 ασίστ μ.ό. σε 176 συμμετοχές στην EuroLeague και η εφετινή πορεία των «μπλαουγκράνα» θα εξαρτηθεί εν πολλοίς στις… ορέξεις του.

ΣΤΟΧΟΣ

Αρχικώς η επιστροφή στα playoffs κι εν συνεχεία η επιστροφή στο Final 4.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

H Barcelona θα παρουσιαστεί καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες δυο συμμετοχές της στη διοργάνωση και θα τερματίσει στην πρώτη οκτάδα της κατάταξης, διεκδικώντας την πρόκριση στο Final 4 με μειονέκτημα έδρας.

Δείτε το ρόστερ της FC Barcelona Lassa εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ο Navarro αποστρατεύτηκε, αλλά η παρουσία του δεν ωφελούσε σε τίποτε τη Barca της νέας εποχής. Ο Svetislav Pesic διδάσκει μπάσκετ του παλαιού καιρού, αλλά το δίδυμο Pangos – Singleton μπορεί να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη. Δεν θα είναι εύκολο να πρασινίσει μεμιάς η καμμένη γη.

 

FC BAYERN MUNICH

Συμμετοχές σε Final 4: –
Τίτλοι: –

Η επιστροφή στα σαλόνια του ευρωπαϊκού μπάσκετ συνδυάζεται με την προσδοκία καθιέρωσης στην Euroleague. Η Bayern Munich γύρισε στην Euroleague έπειτα από δύο χρόνια στο EuroCup κι έπειτα από μια εξαιρετική σεζόν όπου κατέκτησε το νταμπλ στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η επόμενη δύναμη του γερμανικού μπάσκετ. Με την προσδοκία όμως ότι αυτή τη φορά η παρουσία της θα είναι επιτυχημένη σε σχέση με τις προηγούμενες. Στην παρθενική συμμετοχή της (2013-14) εξασφάλισε την πρόκριση στο Top 16, αλλά στις δύο τελευταίες δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω.

Στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται ο Dejan Radonjic ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από το ταραχώδες διαζύγιο με τον Djordjevic και η κατάκτηση του Πρωταθλήματος αποτέλεσε την πρώτη επιτυχία του. Σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού, διατήρησε τον βασικό κορμό και προχώρησε στην απόκτηση παικτών με ένσημα πολλών ετών στην Euroleague όπως είναι οι Koponen, Radocevic, Lo, με την προσδοκία ότι θα είναι από τα σημεία αναφοράς της διοργάνωσης τη νέα περίοδο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Δίχως την πίεση του αποτελέσματος και με τη φιλοδοξία της διάκρισης θα ξεκινήσει η Bayern. Είναι σημαντικό ότι α) διατήρησε τον βασικό κορμό και β) απέκτησε παίκτες οι οποίοι επί σειρά ετών αγωνίζονται στο γερμανικό Πρωτάθλημα, άρα γνωρίζουν λίγο πολύ το περιβάλλον εργασίας και γ) είναι ομάδα με ισχυρές προσωπικότητες στην περιφέρεια.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Είναι λογικό να υπάρχει αμφιβολία για το επίπεδο ποιότητας απέναντι στις απαιτήσεις της Euroleague. Επίσης, δεν είναι τόσο ισχυρή κάτω από τα καλάθια, ενώ η πλειοψηφία των παικτών θα ζήσει μια νέα πραγματικότητα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ΗΓΕΤΗΣ

Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα το επίπεδο επιρροής του Devin Booker στο παιχνίδι, αλλά και στα αποτελέσματα της Bayern. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο 27χρονος φόργουορντ/σέντερ ήταν πέρυσι ο πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ, τόσο στο γερμανικό πρωτάθλημα, όσο και στο EuroCup. Η φετινή σεζόν θα είναι η 3η του στην ομάδα του Μονάχου.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Από τους πρωτεργάτες της μπασκετικής… επανάστασης της Bayern, ο Nihad Djedovic θα μπει στον έκτο χρόνο της συνεργασίας του με την ομάδα. Παίκτης, ο οποίος έχει σταθερά διψήφιο μέσο όρο πόντων, με εξαιρετική παρουσία στους περσινούς τελικούς του πρωταθλήματος με την Alba Berlin, είναι….. λεφτά στην τράπεζα, γιατί είναι δεδομένο το επίπεδο προσφοράς του.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Petteri Koponen μπορεί να εξελιχθεί και σε ηγέτη της ομάδας, σίγουρα όμως θα είναι το βαρόμετρο. Προέρχεται από μια κακή διετία στην Barcelona, όπου το επίπεδο πίεσης είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτή που θα έχει να διαχειριστεί στην Bayern. Ο 30χρονος Φινλανδός γκαρντ βρίσκεται πλέον στην πιο ώριμη ηλικία, η εκτελεστική ικανότητά του μπορεί να παρασύρει μια ολόκληρη ομάδα και λογικά αυτό περιμένουν οι Γερμανοί από αυτόν.

ΣΤΟΧΟΣ

Η σοβαρή αγωνιστική παρουσία. Προφανώς στη γερμανική ομάδα (θα) ονειρεύονται στην πρόκριση στα Play Offs της διοργάνωσης, αλλά είναι υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με την αλήθεια και το γεγονός ότι σε επίπεδο αγωνιστικής δυναμικής και εμπειρίας υστερούν έναντι αρκετών ομάδων.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η Bayern θα κάνει ζημιές, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει σε θέση διεκδίκησης θέσης για τα Play Offs. Η λογική λέει ότι θα κινηθεί κάπου μεταξύ της 10ης θέσης και της 14ης.

Δείτε το ρόστερ της FC Bayern Munchin εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ονομα βαρύ σαν ιστορία, φανέλα ασήκωτη, έδρα ζεστή, αλλά η Bayern δεν είναι ακόμη Bamberg. Ωστόσο, η επιστροφή της είναι εξαιρετικό νέο για τη δυναμική της διοργάνωσης. Ο Σέρβος Randonic εξαργύρωσε τη δουλειά του στον Ερυθρό Αστέρα με προβιβασμό, αλλά θα δυσκολευτεί να φέρει πάνω από 7-8 νίκες.

 

FENERBAHCE ISTANBUL

Συμμετοχές σε Final 4: 4
Τίτλοι: 1

Από τις ημιτελείς προσπάθειες διάκρισης της περασμένης δεκαετίας, η Fener βαδίζει πλέον στη λεωφόρο των επιτυχιών. Αυτό είναι το βασικό κατόρθωμα του Zeljko Obradovic, αφού έδωσε πολύτιμη αξία στην επένδυση αρκετών χρόνων, σε σημείο να συμπεριλαμβάνεται η τουρκική ομάδα στα φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague. Οι τρεις διαδοχικές παρουσίες στον τελικό της διοργάνωσης (2016, 2017, 2018) και η μία κατάκτηση (2017) στοιχειοθετούν τα σπουδαιότερα πειστήρια όπως και το γεγονός ότι από τους εννιά τίτλους που διεκδίκησε την τελευταία τριετία, πέντε φορές κατέκτησε την κούπα. Στην αφετηρία της νέας Euroleague, η Fener δεν μπορεί παρά να στοχεύει στην επανάληψη της ιστορίας με την πεποίθηση της επιστροφής στην κορυφή της Euroleague.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Εκτός της ισχυρής προσωπικότητας του Zeljko Obradovic, του πιο πετυχημένου προπονητή στην ιστορία της διοργάνωσης, το κύριο αβαντάζ της Fener είναι ότι δεν θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει ομοιογένεια. Ο βασικός κορμός διατηρήθηκε με την ποιοτική προσθήκη του Joffrey Lauvergne, ο οποίος την ισχυροποιεί κάτω από τα καλάθια. Για τη Fener, δεν υφίσταται περίοδος προσαρμογής καθώς οι παίκτες γνωρίζουν και εκτελούν τη φιλοσοφία του προπονητή τους. Συν τοις άλλοις, η Fener δείχνει να διαθέτει γεμάτο ρόστερ σε όλες τις θέσεις.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Είναι πολύ σημαντική η απώλεια του Brad Wannamaker. Ο Tyler Ennis είναι ο ουσιαστικός αντικαταστάτης του συμπατριώτη του, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά πέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα για επαγγελματικούς λόγους. Στοιχειοθετεί λογικό ερώτημα αν θα καταφέρει να μπει στα παπούτσια του Wannamaker. Στην ίδια λίστα ερωτημάτων συμπεριλαμβάνεται και το κατά πόσο ο Marko Guduric θα ανταποκριθεί σε ρόλο με περισσότερες ευθύνες.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Jan Vesely είναι το σημαντικότερο κομμάτι στο αγωνιστικό μωσαϊκό της ομάδας, ενδεχομένως με τις περισσότερες ευθύνες σε εκτέλεση και στη δημιουργία χώρων για τους συμπαίκτες του και ηγετική φυσιογνωμία τόσο σε σκοράρισμα όσο και στη βρώμικη δουλειά. Πέρυσι τελείωσε τη σεζόν με 12.5 πόντους και 5.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Στην 4η χρονιά του στην ομάδα, ο Luigi Datome είναι από τους πιο σταθερούς παίκτες με (σχεδόν) διψήφιο μέσο όρο πόντων κάθε χρονιά. Ο Ιταλός είναι ο παίκτης των κρίσιμων στιγμών και των μεγάλων σουτ με συμμετοχή σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού και υψηλό επίπεδο προσαρμογής σε ό,τι ρόλο του αναθέσει ο προπονητής του.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Αυτός ο τίτλος ανήκει στον Κώστα Σλούκα από την περσινή χρονιά. Κακά τα ψέματα, από το επίπεδο δημιουργίας του εξαρτάται η αποδοτικότητα των συμπαικτών του, ενώ η αποχώρηση του Brad Wannamaker αυξάνει τις ευθύνες του και στο εκτελεστικό κομμάτι. Η επόμενη Euroleague μπορεί να εξελιχθεί σε… δική του χρονιά.

ΣΤΟΧΟΣ

Δεν μπορεί να είναι άλλος από την κατάκτηση της κορυφής. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου που την κατευθύνει, γι’ αυτό γεννήθηκε και αυτό καταφέρνει ο Zeljko Obradovic σε όποια ομάδα εργάστηκε. Η Fener έφτασε στο επίπεδο να θεωρεί αυτονόητη την πρόκριση στο Final 4 της διοργάνωσης.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Εφόσον επικρατήσουν οι κανόνες της λογικής, η Fener θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη νέα Euroleague. Το βάρος του ρόστερ, η ποιότητα των παικτών, η ηγετική φυσιογνωμία του προπονητή αλλά και η δυνατότητα κάλυψης ό,τι ανάγκης προκύψει, την οδηγούν σε ασφαλές μονοπάτι.

Δείτε το ρόστερ της Fenerbahce Istanbul εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Τρία χρόνια σερί, φτάνει στην πηγή πρώτη ή δεύτερη. Ήπιε μία φορά το νέκταρ, έχασε δύο τελικούς. Οι διορθωτικές κινήσεις με Lauvergne, Ennis την κάνουν ακόμα περισσότερο «ομάδα Obradovic», ενώ η διαρκής πρόοδος του Κώστα Σλούκα δίνει στο Ελληνόπουλο την μπακέτα του μαέστρου. Μόνο η οικονομική αβεβαιότητα μπορεί να την εκτροχιάσει.

 

HERBALIFE GRAN CANARIA

Συμμετοχές σε Final 4: –
Τίτλοι: –

Μόλις εκατό χιλιόμετρα από τις όχθες της Δυτικής Αφρικής, τα Κανάρια Νησιά θα έχουν εκπρόσωπο στην EuroLeague, εκεί όπου η Γκραν Κανάρια θα παίξει για πρώτη φορά στα 55 χρόνια ιστορίας της με στόχο να επιβιώσει, αρχικώς, στη διαδικασία των εξαντλητικών ταξιδιών κι εν συνεχεία να παρουσιαστεί ανταγωνιστική στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η συμμετοχή στην EuroLeague συνιστά υπέρβαση για τους νησιώτες που το 1984 αγωνίζονταν στη Segunda División, προ δεκαετίας είχαν ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ στην ΑCB και πέρσι έφτασαν ως τον τελικό του Supercopa, τα ημιτελικά του Copa del Rey, τα προημιτελικά του EuroCup και την ημιτελική φάση των ισπανικών playoffs! Πλέον η Gran Canaria έχει μπροστά της μια ιστορική συγκυρία, δίνοντας συνέχεια στην άνοδο των τελευταίων ετών που κορυφώθηκε με την κατάκτηση του Supercopa το 2016 κι αποτελώντας την ένατη ισπανική ομάδα που θα συμμετάσχει στην EuroLeague, ήτοι από τη σεζόν 2000-01, έπειτα από τις Real Madrid, Barcelona, Baskonia, Unicaja Malaga, Valencia, Badalona, Estudiantes και Bilbao!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα κοντράρει τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, η διοίκηση ενημέρωσε ότι αύξησε το μπάτζετ κατά 3 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 8.1 της σεζόν 2017-18. Παρεμπιπτόντως η Gran Canaria λαμβάνει 3.3 εκατομμύρια ευρώ ως ετήσια ενίσχυση από την περιφερειακή κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων. Η δυνατή έδρα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των Ισπανών που ενισχύθηκαν με έμπειρους παίκτες όπως ο D.J. Strawberry και ο Kim Tillie.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ

Η μετάβαση στα Κανάρια Νησιά θα είναι η δυσκολότερη όλων για την πλειοψηφία των ομάδων της EuroLeague αφού πρόκειται για σύμπλεγμα νησιών δίπλα στην Αφρική. Για να γίνει κατανοητός ο βαθμός δυσκολίας, ο μ.ό. ενός ταξιδιού της Γκραν Κανάρια είναι 3.857 χιλιόμετρα και περισσότερες από 4 ώρες πτήσης ενώ ο πιο μακρινός προορισμός είναι το Τελ Αβίβ με 5.309 χιλιόμετρα. Ελαφρώς, λιγότερα, δηλαδή από τα 5.454 που χωρίζουν το Λας Πάλμας από τη Νέα Υόρκη! Όπως είχε πει χαριτολογώντας ο πρώην κόουτς της Gran Canaria, Aito Garcia Reneses, «κάνουμε προπονήσεις από ταξίδι σε ταξίδι, στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια».

ΗΓΕΤΗΣ

O 36άχρονος φόργουορντ Eulis Baez θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην EuroLeague με την Gran Canaria. Αγωνίζεται στην Ισπανία από το 2005, έχοντας αλλάξει πέντε ομάδες. Προ εξαετίας φόρεσε τη φανέλα της GranCa, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του ισπανικού Supercopa το 2016, του μοναδικού τίτλου στην τροπαιοθήκη της ομάδας που εδρεύει στο Λας Πάλμας! Είναι διεθνής με τη Δομινικανή Δημοκρατία και αρχηγός της ομάδας του.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο 40άχρονος Albert Oliver είναι ο γηραιότερος rookie στην εφετινή EuroLeague! Γεννημένος στις 4 Ιουνίου 1978, ο Oliver αγωνίζεται στην Gran Canaria από το 2014-15, μετρώντας 6 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ σε 117 συμμετοχές στο EuroCup με τους νησιώτες, τη Valencia (2007-09) και την Estudiantes (2010-11).

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Kim Tillie αποκτήθηκε φέτος από την Gran Canaria με στόχο να βοηθήσει με την εμπειρία του την ομάδα του Salva Maldonado στις αυξημένες υποχρεώσεις της. Ο Γάλλος φόργουορντ-σέντερ αγωνίστηκε πέρσι στον Ολυμπιακό ενώ είναι γνώστης της ισπανικής… πραγματικότητας αφού αγωνίστηκε για μια τριετία στην Baskonia (2014-17). Έχει 95 συμμετοχές στη EuroLeague με 5.9 πόντους και 3.9 ριμπάουντ.

ΣΤΟΧΟΣ

Η πρωτάρα Gran Canaria θέλει να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στην παρθενική συμμετοχή της στη διοργάνωση, να «χτυπήσει» αρχικώς όλα τα παιχνίδια στην «Gran Canaria Arena» και στη συνέχεια να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, με τον στόχο των playoffs να λογίζεται εξαιρετικά δύσκολος.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Οι νησιώτες θα παρουσιαστούν δυνατοί στις εντός έδρας αναμετρήσεις τους όμως πολύ δύσκολα θα κάνουν το βήμα παραπάνω διεκδικώντας την είσοδο στα προημιτελικά.

Δείτε το ρόστερ της Herbalife Gran Canaria εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Επιτέλους κάτι διαφορετικό από την Ισπανία, μετά τις ανιαρές Malaga και Valencia. Ο χάρτης της Εuroleague απλώνεται ως τις παρυφές της …Αφρικής και αποκτά τοπικό χρώμα, αλλά δεν περιμένω πολλά από αγωνιστικής πλευράς. Η Gran Canaria μοιάζει υπερβολικά «λάιτ», σαν ομάδα που παρεισέφρησε στη διοργάνωση από το Eurocup.

 

KHIMKI MOSCOW

Συμμετοχές σε Final 4: –
Τίτλοι: –

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα καθοδηγήσει για δεύτερη σερί σεζόν τη ρωσική ομάδα στο δύσκολο πρωτάθλημα της Euroleague. Σε κάθε περίπτωση η χρονιά θα είναι πιο απαιτητική αφού πέρυσι έδειξε πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο και κατάφερε όχι μόνο να μπει στα playoffs, αλλά και να δυσκολέψει αρκετά την CSKA στο δρόμο προς το Βελιγράδι. Από την άλλη βέβαια και οι αντίπαλοι θα είναι περισσότερο υποψιασμένοι. Ως προς το ρόστερ ουσιαστικά ο Jordan Mickey αντικατέστησε τον Thomas Robinson στη θέση «5» και αποκτήθηκαν οι Dee Bost, Casey Prather και Tony Crocker. Οι αλλαγές δε θα επηρεάσουν τον «run n’ gun» τρόπο παιχνιδιού με κύριο εκφραστή τον Alexey Shved.

ΠΛΕΟΝEKΤΗΜΑΤΑ

Ίδιος προπονητής, ίδιος ηγέτης, ίδιο στυλ παιχνιδιού, λίγες αλλαγές στο ρόστερ. Όλα αυτά σημαίνουν πως θα αφομοιωθούν πιο γρήγορα τα θέματα τακτικής που θέλει να εντάξει ο Μπαρτζώκας. Η περσινή συμμετοχή της Khimki και η πορεία της θα αποτελέσουν οδηγό και για τη νέα σεζόν αφού πλέον γνωρίζουν τι χρειάζεται να κάνουν για να ξαναμπούν στα playoffs. Στην περιφέρεια υπάρχουν παίκτες που μπορούν να σκοράρουν με μεγάλη ευκολία αρκεί να μοιράσουν τη μπάλα. Shved, Prather κυρίως και εν συνεχεία ο Crocker θα τελειώσουν πολλές βραδιές με διψήφιο αριθμό πόντων και οι τρεις.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Δεν μόνο η απώλεια του παίκτη Tyler Honeycutt, αλλά όλα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τον περσινό φόργουορντ της ομάδας. Το κενό του δεν αναπληρώθηκε. Shved και Prather θέλουν από μία μπάλα ο καθένας. Ο Μπαρτζώκας θα πρέπει να βρει τον τρόπο να μην εκνευριστούν οι υπόλοιποι και κυρίως να δώσει και στους δύο να καταλάβουν πως δε θα πρέπει να γίνει one man show το παιχνίδι. Πέραν του Shved, η Khimki δεν μπορεί να καυχιέται για τους γηγενείς παίκτες της. Οι Ρώσοι δεν είναι επιπέδου Euroleague και σπάνια θα διαδραματίζουν ρόλο σε αγώνες της φετινής σεζόν.

ΗΓΕΤΗΣ

Χωρίς σκέψη, ο Alexey Shved. Ο αρχηγός της Khimki θα είναι ο βασικός πόλος της επίθεσης και φυσικά στα δικά του χέρια θα πάει η μπάλα στην τελευταία κρίσιμη επίθεση ενός ντέρμπι. Ικανός για το καλύτερο (αρκετές φορές) και για το χειρότερο, αλλά σίγουρα δε διστάζει.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Tony Crocker είναι παίκτης από αυτούς που λατρεύει κάθε προπονητής. Ο Αμερικανός φόργουορντ διαθέτει εξαιρετικό στατικό σουτ, παίζει άμυνα, βάζει τη μπάλα στο παρκέ και γενικά είναι πολυεργαλείο.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Jordan Mickey άφησε το ΝΒΑ για χάρη της Khimki και από κομπάρσος στους Heat, καλείται να γίνει πρωταγωνιστής μίας ομάδας. Το καλοκαίρι εμφανίστηκε με κάποια περισσευούμενα κιλά, αλλά αν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις θα βοηθήσει αρκετά την ομάδα του.

ΣΤΟΧΟΣ

Όπως και πέρυσι η Khimki θέλει να μπει στα playoffs και από εκεί και πέρα να αποδειχτεί σκληρή αντίπαλος όποια ομάδα αντιμετωπίσει. Η παρουσία στην τελικά «οκτάδα» θα ικανοποιήσει άπαντες στην ομάδα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η εικόνα στα φιλικά ματς δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά υπήρχαν και αρκετές απουσίες. Η Khimki θα παλέψει να μπει στα playoffs και το αν θα το καταφέρει ή όχι, είναι κάτι που θα κριθεί σε 1-2 νίκες διαφορά.

Δείτε το ρόστερ της Khimki εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Η συσσωρευμένη πείρα μίας διετίας θα είναι το σημαντικότερο όπλο της ομάδας που πέρυσι δεν έπεσε ποτέ κάτω από την 8η θέση. Δεν βρήκε αντάξιο παίκτη για να αντικαταστήσει τον αδικοχαμένο Honeycutt, αλλά ποντάρει στον κανονιέρη Shved και στον εστεμμένο προπονητή που ξέρει να δουλεύει τέτοιας μορφής ομάδες (Γ. Μπαρτζώκας).

 

KIROLBET BASKONIA VITORIA GASTEIZ

Συμμετοχές σε Final 4: 5
Τίτλοι: –

Το κίνητρο της πρόκρισης στο Final 4 της Βιτόρια είναι τεράστιο για την Baskonia που έσπευσε να επεκτείνει το συμβόλαιο του Tornike Shengelia λίγες ώρες μετά από την ήττα από τη Real Madrid στους περσινούς τελικούς της Liga Endesa. O 26άχρονος Γεωργιανός φόργουορντ είναι ένα από τα βασικότερα στελέχη της ομάδας του Pedro Martinez και πλέον καλείται να «κουβαλήσει» τους Βάσκους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπέρτατη πρόκληση, ήτοι να δώσουν το «παρών» στο… δικό τους Final 4, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη «Fernando Buesa Arena»! Το ξένο στοιχείο στο ρόστερ είναι έντονο και φέτος, από τη στιγμή που η Baskonia διαθέτει μόνο έναν γηγενή παίκτη, τον Ilimane Diop, γεννημένο στο Ντακάρ της Σενεγάλης αλλά μεγαλωμένο στην Ισπανία και διεθνή με τη «ρόχα». Οι Huertas, Voigtmann, Janning, Granger και Poirier συνεχίζουν, επίσης, από πέρσι ενώ οι προσθήκες των Shavon Shields και Darrun Hilliard δημιουργούν ένα αρκετά ιντριγκαδόρικο σχήμα με μεγάλες δυνατότητες!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η «Fernando Buesa Arena» χωρητικότητας 15.716 θέσεων είναι μια από τις πιο δύσκολες έδρες της EuroLeague αφού οι φίλοι της Baskonia δημιουργούν «καυτή» ατμόσφαιρα στις εντός έδρας αναμετρήσεις. Οι Βάσκοι κράτησαν τον περσινό «κορμό» που τους οδήγησε ως τους τελικούς της Liga Endesa και τα προημιτελικά της EuroLeague και πορεύονται με τον ίδιο προπονητή, αισιοδοξώντας ότι θα κάνουν το βήμα παραπάνω και θα βρεθούν στο μεγάλο ραντεβού στη Βιτόρια.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την ανανέωση του συμβολαίου του, ο Tornike Shengelia αναφέρθηκε στο γεγονός πως το Final 4 της EuroLeague θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας του, τονίζοντας πως «δεν θα έπρεπε να το νιώθουμε ως πίεση, αλλά να χαιρόμαστε γι’ αυτό». Αφήνοντας, λοιπόν, στην άκρη την πίεση, και με δεδομένο ότι θα προκριθούν στα playoffs, οι Βάσκοι καλούνται να δείξουν αυτό το… κάτι παραπάνω στα προημιτελικά, εκεί όπου τα τελευταία 10 χρόνια μετρούν μόνο μια πρόκριση, αυτή επί του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2015-16.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Tornike Shengelia προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του σε ατομικό επίπεδο που συνδυάστηκε με την επιλογή του στην All-EuroLeague First Team, επεκτείνοντας τη συνεργασία του με τους Βάσκους ως το 2022 κι εξηγώντας πως η ομάδα του αξίζει έναν τίτλο. Πέρυσι, ο Γεωργιανός φόργουορντ εκτόξευσε τους αριθμούς του και πλέον καλείται να ηγηθεί της Baskonia στην προσπάθειά της να προκριθεί στο Final 4 που θα διεξαχθεί στη Βιτόρια.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Matt Janning, που πρόσφατα πήρε και γεωργιανό διαβατήριο, αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων σουτέρ της διοργάνωσης. Ο Janning έχει προϋπηρεσία στην EuroLeague με τις Siena (2012-13), Anadolu Efes (2014-15) και Lokomotiv Kuban (2015-16), ολοκληρώνοντας την περσινή σεζόν με 8.3 πόντους και 1.5 ασίστ σε 34 αγώνες στη διοργάνωση με τους Βάσκους. Αν βρει ρυθμό, εξελίσσεται σε μεγάλη επιθετική απειλή.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

To alter ego του Tornike Shengelia στην front line της Baskonia είναι ο Vincent Poirier. Το συγκεκριμένο δίδυμο αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά στην EuroLeague, έχοντας καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του Pedro Martinez. Στην περσινή, παρθενική συμμετοχή του στη διοργάνωση, ο Poirier μέτρησε 8.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 0.9 κλεψίματα σε 34 αγώνες.

ΣΤΟΧΟΣ

Η πρόκριση στο Final 4. Απλά και ξεκάθαρα. Η Βιτόρια ανέλαβε τη διοργάνωση του σπουδαίου event τον επόμενο Μάιο και μένει να αποδειχθεί αν οι Βάσκοι θα επιστρέψουν στην τελική φάση έπειτα από το Final 4 του Βερολίνου, το 2016.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η Baskonia θα προκριθεί στα playoffs και θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Final 4 με μειονέκτημα έδρας.

Δείτε το ρόστερ της Baskonia εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Οι οικοδεσπότες του επόμενου Final 4 παίζουν ελκυστικό και μοντέρνο «μπάσκετ του προπονητή», χωρίς ωστόσο τους σπουδαίους γκαρντ που τράβηξαν το κουπί την προηγούμενη διετία. Είναι πλέον η ομάδα του Pedro Martinez και του Toko Shengelia. Ο Shavon Shields, που έβγαλε μάτια στην Ιταλία, μπορεί να γίνει σκαλοπάτι για εκτόξευση.

 

MACCABI FOX TEL AVIV

Συμμετοχές σε Final 4: 12
Τίτλοι: 6

Η Maccabi Fox Tel Aviv έτσι και αλλιώς κατέχει ξεχωριστή θέση στην ευρωπαϊκή διοργάνωση και οι αποτυχίες των τελευταίων ετών της έχουν στοιχίσει. Οι Ισραηλινοί έκαναν αλλαγές το καλοκαίρι με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο Spahija θα βρεθεί δεύτερη σεζόν στο τιμόνι της ομάδας και έφερε στο πλευρό του τον πρώην προπονητή, Guy Goodes και των πρώην πρωταθλητή της Euroleague, Tal Burstein. Με τον Alex Tyus και τον Norris Cole να παίζουν σημαντικό ρόλο κατάφεραν και είχαν ρεκόρ 7-4 . Τελικά και παρόλο τα σκαμπανεβάσματα και τις μαζεμένες ήττες, η Maccabi κατάφερε και μπήκαν στην ζώνη των playoffs με ρεκόρ 13-12. Όμως οι δύο ήττες κόντρα σε Χίμκι και Μπασκόνια έκαναν τις ελπίδες να εξατμιστούν και τελικά η Maccabi τερμάτισε στην 10η θέση με ρεκόρ 13-17. Στην ομάδα επέστρεψε ο Jeremy Pargo και με εκείνον οδηγό κατάκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα πράγματα φαίνονται θετικά για την Maccabi. Έκανε δυνατές μεταγραφές, έφερε καλούς παίκτες και το ταλέντο δεν της λείπει. Άπαντες φαίνονται αποφασισμένοι να αφήσουν τις αποτυχίες των τελευταίων ετών στο παρελθόν.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ακόμα ένα ερωτηματικό για πως θα δέσουν όλοι αυτοί μεταξύ τους και κατά πόσο θα καταφέρει το ατομικό ταλέντο να βγει στο παρκέ και να φέρει επιτυχίες στην ομάδα.

ΗΓΕΤΗΣ

Μια από τις πιο εντυπωσιακές μεταγραφικές φετινές κινήσεις για την Euroleague δεν είναι άλλη από την απόκτηση του Scottie Wilbekin. Ο χαρισματικός σκόρερ και περσινός MVP του Eurocup επιστρέφει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση για να δείξει σε όλους ότι μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας με τόσο βαριά φανέλα όπως είναι η Maccabi.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

O Jeremy Pargo επέστρεψε στην Μακάμπι και σίγουρα αποτελεί έναν από τις σταθερές αξίες της ομάδας του Spahija. Αυτά που μπορεί να κάνει είναι γνωστά και αν καταφέρει να δείξει την εμπειρία του και την ποιότητα του στα παρκέ της Ευρώπης, το μέλλον θα είναι λαμπρό για την «Ομάδα του Λαού».

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Tarik Black ήρθε από το ΝΒΑ στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην καριέρα του και σίγουρα αποτελεί το στοίχημα της σεζόν. Ο νέος σέντερ της Μακάμπι και πρώην των Λέικερς, έχει αδιαμφισβήτητη ποιότητα και μένει να δούμε αν θα προσαρμοστεί γρήγορα στα πολύ διαφορετικά δεδομένα της Euroleague.

ΣΤΟΧΟΣ

Τα playoffs είναι σίγουρα ο στόχος για την φετινή Maccabi.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Μετά τις αποτυχίες των τελευταίων ετών και τις κινήσεις που έγιναν φαίνεται ικανή η φετινή Maccabi να μπει στα playoffs.

Δείτε το ρόστερ της Maccabi Tel Aviv εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Η «ομάδα του Ισραηλινού λαού» επιμένει στην ίδια, made in USA, συνταγή, και ψάχνει το μονοπάτι που την οδήγησε στη γη της επαγγελίας το 2014. Οι φετινές προσθήκες της (Pargo, Black, O’ Bryant, Wilbekin κ.α.) ανεβάζουν τον δείκτη της ποιότητας και -στα χαρτιά τουλάχιστον- την κάνουν ομάδα playoffs. Αλλά ίσως αργήσει να γίνει ομάδα.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Συμμετοχές σε Final 4: 10
Τίτλοι: 3

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκινούν μία ακόμη σεζόν στη διοργάνωση έχοντας ως στόχο την παρουσία τους στο Final 4 της Βιτόρια (17-19/05). Πλέον ο Ολυμπιακός έχει αφήσει πίσω του την «εποχή Σφαιρόπουλου» και μετά από μία τετραετία άλλαξε προπονητή περνώντας στην «εποχή Blatt». Η αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας έχει διαφοροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού τα νέα δεδομένα βασίζονται στην ταχύτητα και το ένστικτο μιας και οι παίκτες έχουν το ελεύθερο (ως ένα βαθμό) από τον Blatt να αυτοσχεδιάζουν και να ψάχνουν το προσωπικό καλάθι. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς κάτι το οποίο ελπίζει να αποφύγει τη φετινή περίοδο ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς προβλήματα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο Ολυμπιακός θα είναι πιο απρόβλεπτος επιθετικά σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές θα είναι δύσκολο να τον μελετήσει ο αντίπαλος. Μετά από αρκετά χρόνια υπάρχουν τρία καλά «τεσσάρια» στην ομάδα. Ο Γιώργος Πρίντεζης δεν θα αισθάνεται μοναξιά αφού θα υπάρχουν επίσης οι Σάσα Βεζένκοβ και Δημήτρης Αγραβάνης. Η παρουσία του David Blatt στον Ολυμπιακό έχει φέρει έναν ενθουσιασμό και η αύρα του σίγουρα θα βοηθήσει την ομάδα, ειδικά στη διαχείριση των αποτελεσμάτων.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια με βασικό του όπλο την άμυνα είχε μια αγωνιστική συνέπεια χάρη στην οποία βρισκόταν μόνιμα σχεδόν στις θέσεις που έδιναν πλεονέκτημα έδρας. Με την αλλαγή του αγωνιστικού στυλ ίσως κινδυνέψει αυτή συνέπεια. Στη θέση του σέντερ πέραν του Nikola Milutinov, υπάρχει ο Zack LeDay, ο οποίος έχει ύψος μόλις 2.01 και χωρίς εμπειρία από την Euroleague και ακολουθεί ο Γιώργος Μπόγρης που όλα δείχνουν πως υπολογίζεται κυρίως για τα ματς της Basket league.

ΗΓΕΤΗΣ

Μπορεί να βρίσκεται στην ηλικία των 36 ετών, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης θα είναι και φέτος ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Αυτή τη φορά θα έχει σημαντική βοήθεια στην περιφέρεια κάτι που θα κάνει κι αυτόν ακόμη καλύτερο.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Γιώργος Πρίντεζης αποτελεί τη βασική πηγή κινδύνου των «ερυθρόλευκων» στη ρακέτα. Το low post παιχνίδι του θα είναι αναγκαίο αφού γενικά οι ψηλοί της ομάδας δεν ποστάρουν αρκετά.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Nigel Williams – Goss έχει απίθανες ικανότητες, αλλά υπάρχει και ο παράγοντας της απειρίας ο οποίος ειδικά στην Euroleague παίζει σημαντικό ρόλο. Αν ο Αμερικανός παίξει καλά και βοηθήσει τότε ο Ολυμπιακός θα ανέβει επίπεδο.

ΣΤΟΧΟΣ

Η παρουσία στο Final 4 στην έδρα της Μπασκόνια θα είναι επιτυχία για την ομάδα. Στον Ολυμπιακό ξέρουν πως αυτό δε θα είναι εύκολο, ωστόσο πιστεύουν στις δυνατότητές τους και θέλουν να διεκδικήσουν το τρόπαιο της Euroleague.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Ο Ολυμπιακός θα τερματίσει μεταξύ των θέσεων 4 και 6. Ακόμη και με μειονέκτημα έδρας έχει τον τρόπο να περάσει στο Final 4.

Δείτε το ρόστερ του Ολυμπιακού εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Το πιθανότερο είναι να κάνει δυo βήματα πίσω, πριν φύγει προς τα εμπρός. Θα τον αγκαλιάσουν με υπομονή οι απαιτητικοί οπαδοί του; Δεν θα είναι εύκολο να συμβιβάσει δύο κόσμους σε ένα καινούριο μοντέλο χωρίς κλυδωνισμούς. Οι πρώτες 6 εβδομάδες, γεμάτες σκοπέλους και υφάλους, μπορεί να αποδειχθούν βαρόμετρο.

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ

Συμμετοχές σε Final 4: 10+1 (Suproleague 2001)
Τίτλοι: 6

Νέα σεζόν, τροποποιημένο ρόστερ, έντονο το ελληνικό στοιχείο, διαφορετική φιλοσοφία, αλλά ο παρανομαστής παραμένει ίδιος και απαράλλακτος όπως όλα τα χρόνια της EuroLeague. Στόχος του Παναθηναϊκού (θα) είναι πάντα η διάκριση και φυσικά η μεγάλη επιστροφή στο Final 4 της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ύστερα από επτά χρόνια απουσίας. Τα δύο τελευταία χρόνια έφτασε κοντά στην πηγή έχοντας το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs ωστόσο κάποιες λεπτομέρειες του στέρησαν την είσοδο στις τέσσερις καλύτερες ομάδες έχοντας αποκλειστεί από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης. Με τον Xavi Pascual να παραμένει στο τιμόνι της ομάδας, οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν «μερικό… λίφτινγκ» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενισχύοντας το ελληνικό στοιχείο (τόσο με την απόκτηση των Παπαπέτρου, Παπαγιάννη όσο και στην αναβάθμιση που θα έχει φέτος στον ρόλο του ο Ντίνος Μήτογλου) και προσθέτοντας μπόλικη εμπειρία (Langford, Lasme) στα ευρωπαϊκά παρκέ. Μήπως φέτος έφτασε η… μεγάλη ώρα;

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Αν μη τι άλλο, ο Παναθηναϊκός θα υπερισχύει των περισσότερων ομάδων της EuroLeague στην αθλητικότητα. Παρουσιάζεται φέτος ιδιαίτερα δυνατός στο συγκεκριμένο κομμάτι, έχοντας ενισχυθεί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου ο οποίος μπορεί να μαρκάρει παίκτες που αγωνίζονται σε τρεις διαφορετικές θέσεις, τον Stephane Lasme, που άρχισε ήδη να δείχνει ότι «ψηλά» έχει… απαγορευτικό, ενώ φυσικά υπάρχουν ο Gist, ο Αντετοκούνμπο, ο… ανανεωμένος και (πιο) «φουσκωμένος» Μήτογλου, ακόμα και ο Νικ Καλάθης, ο οποίος ασκεί τόσο πίεση την περιφέρεια που μοιάζει με μπασκετική τανάλια! Εν ολίγοις, ο Παναθηναϊκός θα στηριχθεί πολύ στην άμυνά του και μέσα από αυτήν θα προσπαθεί να βρίσκει όσο το δυνατόν περισσότερα εύκολα καλάθια στο transition. Επιπλέον φέτος έχει αρχίσει να δείχνει και πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να επιτεθεί, βάζοντας αρκετά τη μπάλα και στο χαμηλό post.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το μεγάλο ερωτηματικό του φετινού Παναθηναϊκού είναι ένα. Θα μπορέσει ο Λούκας Λεκαβίτσιους να «καλύπτει» όσο το δυνατόν καλύτερα τον Νικ Καλάθη όταν θα (πρέπει να) κάθεται στον πάγκο; Τα 10 «ποιοτικά λεπτά» που θα χρειάζονται στον «άσο» αποτελούν και το «στοίχημα» του Xavi Pascual, αφού το πρόβλημα που έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται στην οργάνωση και στην δημιουργία όταν απουσιάζει ο αρχηγός, είναι μεγάλο. Το δεύτερο ζητούμενο έχει να κάνει με την περιφερειακή άμυνα, αφού πλην του Καλάθη (ενδεχομένως και του Παππά), ούτε ο Langford, αλλά ούτε και ο Lekavicius φημίζονται για τις αμυντικές τους αρετές, με τον Λιθουανό να υστερεί και σε ύψος απέναντι στα ψηλά γκαρντ της EuroLeague.

ΗΓΕΤΗΣ

Νικ Καλάθης και ξερό ψωμί! Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έφτασε πολύ κοντά πέρυσι στην ανάδειξή του σε MVP της EuroLeague ωστόσο έχασε στο… νήμα το βραβείο από τον Luka Doncic. Ο ίδιος δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην EuroLeague Greece ότι μπορεί να επαναλάβει ανάλογη σεζόν ή ακόμα και καλύτερη. Αναμφισβήτητα είναι ο μεγάλος ηγέτης των «πρασίνων», πάνω στον οποίο «χτίστηκε» ολόκληρο το οικοδόμημα του φετινού Παναθηναϊκού. Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο ο οργανισμός της ομάδας περίμενε τη δική του απάντηση προκειμένου να κάνει όλες τις υπόλοιπες κινήσεις για την ενίσχυση του ρόστερ.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αποκτήθηκε για να έχει βασικότατο και πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τα πρώτα φιλικά έδειξε ότι θα αποτελεί τη «σίγουρη λύση» όντας ένας παίκτης τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα ο Pascual και δεδομένα θα παίρνει πολλές μπάλες στα χέρια του και συνάμα πολλές αποφάσεις. Αν μη τι άλλο θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς «πυλώνες» των «πρασίνων» ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Στο καλό του βράδυ ο Keith Langford μπορεί να κάνει σμπαράλια οποιαδήποτε άμυνα και να… εκθέσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Αντίθετα, όταν του… στραβώνει το ματς και συνεχίζει να παίρνει προσπάθειες ενδεχομένως να λειτουργήσει αρνητικά στο σύνολο. Ο καλός Langford ανεβάζει αυτομάτως πολλά επίπεδα τον Παναθηναϊκό.

ΣΤΟΧΟΣ

Μα φυσικά η πρόκριση στο Final 4 της EuroLeague ύστερα από επτά χρόνια. Αν και όλοι στην ομάδα πρώτα λένε «κάθε ματς ξεχωριστά» λόγω της μεγάλη σεζόν που έρχεται και εν συνεχεία το «πρόκριση στην οκτάδα και βλέπουμε».

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Ο Παναθηναϊκός όπως πέρυσι και πρόπερσι, έτσι και φέτος, αναμένεται να είναι μέσα στις 8 ομάδες που θα πάρουν μέρος στα προημιτελικά. Από εκεί και πέρα αν δεν… σταθεί ξανά άτυχος και συνάμα έχει όλους τους παίκτες ετοιμοπόλεμους, έχει όλα τα φόντα για το ταξίδι στη Βιτόρια στο τέλος της σεζόν.

Δείτε το ρόστερ του Παναθηναϊκού εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Το αρχικό power ranking της διοργανώτριας αρχής τον ανεβάζει στην 4η θέση, ίσως όχι άδικα. Ο Xavi Pascual έφτιαξε μία γεμάτη ομάδα με αμυντικούς προσανατολισμούς, που ταιριάζει γάντι στη φιλοσοφία του. Θα φτάσει όπου τον πάνε οι αντοχές του Καλάθη και η απόδοση των παικτών που καλούνται να μπουν στα παπούτσια των Singleton, James.

 

REAL MADRID

Συμμετοχές σε Final 4: 10
Τίτλοι: 10

Η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ισπανίας άρχισε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις της φέτος, επικρατώντας της Baskonia στον τελικό του ισπανικού Supercopa που διεξήχθη στο «Santiago de Compostela» και πανηγυρίζοντας τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της. Έτσι, λοιπόν, ο Sergio Llull που έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περσινής σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού (ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο), πόζαρε πρόσφατα με τα τρία τρόπαια κι εξήγησε πως «η αποφασιστικότητα και η όρεξη για τίτλους είναι πράγματα που δεν μπορείς να χάσεις ποτέ! Πάμε για περισσότερα». Η «Βασίλισσα» καλείται να υπερασπιστεί τα κεκτημένα χωρίς τον Luka Doncic, ο οποίος έγινε πέρσι μόλις ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης μετά από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Nando De Colo που κατακτά τον τίτλο του MVP της regular season και του Final 4. Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο Pablo Laso, ο οποίος έχει πανηγυρίσει στους 16 από τους 22 τελικούς που έχει συμμετάσχει με τους Μαδριλένους, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 73%! Παρεμπιπτόντως, από την άφιξη του Βάσκου προπονητή στη Real, οι «blancos» έχουν συμμετάσχει στους 22 εκ των 30 διαθέσιμων τελικών, ήτοι στο 73%!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο Sergio Lull αγωνίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στο Game 3 της προημιτελικής σειράς με τον Παναθηναϊκό ωστόσο φέτος τέθηκε εξ αρχής στη διάθεση του Laso. Η Real Madrid παρουσιάζει τρομερή ομοιογένεια, κάνοντας μόνο δυο προσθήκες στο ρόστερ, αυτές των Gabriel Deck και Klemel Prepelic και διατηρώντας όλους τους πρωτοκλασάτους παίκτες της πλην του Doncic. Στα συν, η επιστροφή του Ognjen Kuzmic έπειτα από τον περσινό τραυματισμό.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η Real Madrid καλείται να επιβιώσει χωρίς τον Luka Doncic, ο οποίος κατέκτησε τα πάντα κι έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη με τη φανέλα των Dallas Mavericks. Σύμφωνοι, ο Llull είναι ξανά στις επάλξεις όμως η «Βασίλισσα» είναι υποχρεωμένη να πορευτεί χωρίς τον Doncic, που πέρυσι της έδωσε 16 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ, 1.1 κλεψίματα σε 33 αγώνες και φέτος θα αγωνίζεται στο πλευρό του Dirk Nowitzki.

ΗΓΕΤΗΣ

Το επίπεδο της αυτοπεποίθησής του Sergio Lllul υπάρχει σε ελάχιστους παίκτες στην Ευρώπη. Επίσης η ομάδα του τον εμπιστεύεται απόλυτα κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή του σε ό,τι αφορά τα clutch shots, ένα όπλο που τον έκανε ακαταμάχητο και του έδωσε νίκες και τίτλους με τη Real τα τελευταία χρόνια. Ο Ισπανός γκαρντ, λοιπόν, επέστρεψε έπειτα από πολύμηνη απουσία ενώ ο αθλητικός εγωισμός, η άγνοια κινδύνου και η αυτοπεποίθηση κινούνται στα… προ χιαστού επίπεδα!

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο εμβληματικός αρχηγός της Real Madrid, Felipe Reyes, διανύει την τελευταία του σεζόν με βάση το διετές συμβόλαιο που υπέγραψε πέρσι με τη «Βασίλισσα». Στα 38 του χρόνια, ο Reyes παραμένει σημαντικό «γρανάζι» στη μηχανή της πρωταθλήτριας Ευρώπης και Ισπανίας. Έπειτα από την απόσυρση του Juan Carlos Navarro και τη μετακίνηση του Νίκου Ζήση στο Basketball Champions League με την Bamberg, είναι ο μοναδικός παίκτης που αγωνίστηκε στην πρώτη EuroLeague και θα το πράξει και φέτος!

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Η ποιότητα του Antony Randolph είναι δεδομένη. Πέρυσι, ο Αμερικανός, με σλοβένικο διαβατήριο, φόργουορντ αγωνίστηκε σε 21 ματς στην EuroLeague, έχοντας 8.2 πόντους και 3.7 ριμπάουντ. Ο Randolph αποτελεί μια αξιόπιστη λύση που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην front line.

ΣΤΟΧΟΣ

Η πρόκριση στο Final 4 της Βιτόρια και η κατάκτηση του 11ου πρωταθλήματος Ευρώπης για την πιο πετυχημένη ομάδα της διοργάνωσης. Τίποτα λιγότερο…

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Οι «blancos» θα είναι η μια εκ των τεσσάρων ομάδων που θα διεκδικήσουν τον τίτλο τον επόμενο Μάιο στη «Fernando Buesa Arena».

Δείτε το ρόστερ της Real Madrid εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Η εκκωφαντική έξοδος του Doncic της αφαίρεσε μέρος από το star power, αλλά προς το τέλος της σεζόν ο νεαρός Σλοβένος έπαιζε για τον εαυτό του και για τα μάτια των Αμερικανών. Η Real γίνεται ξανά ομάδα του Llull, χωρίς να χάνει μεγάλο μέρος από τη δύναμή της. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι πέρυσι τερμάτισε 5η στην κανονική περίοδο.

 

ZALGIRIS KAUNAS

Συμμετοχές σε Final 4: 2
Τίτλοι: 1

Η Zalgiris Kaunas προέρχεται από την καλύτερη της σεζόν, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία κοντά 20 χρόνια έφτασε σε Final 4. Καθοδηγούμενη από τον Sarunas Jasikevicius ξεκίνησε δυνατά, κέρδισε στα 10 από τα 15 παιχνίδια της σεζόν και εδραίωσε την μια καλή θέση ώστε να ελπίζει για τα playoffs. Ο Paulius Jankunas βγήκε MVP για τον Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα η ομάδα του έκανε τον… τέλειο μήνα με ρεκόρ 5-0. Η Ζαλγκίρις τέλειωσε την κανονική διάρκεια στην έκτη θέση με ρεκόρ 18-12 και πέρασε στα playoffs για πρώτη φορά μετά το 2001. Με μπροστάρη τον Brandon Davies, οι Λιθουανοί πήραν μια πολύτιμη νίκη στο ΣΕΦ, κράτησαν την έδρα τους και προκρίθηκαν στο Final 4. Οι Jankunas και Kevin Pangos ήταν στην δεύτερη καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και ο  Davies βγήκε MVP για τον Απρίλιο. Αυτή ήταν η πρώτη της εμφάνιση σε Final 4 μετά το 1999 που πήρε το τρόπαιο και βρέθηκε να κυνηγά την πρόκριση στον τελικό κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό. Μπορεί εκεί να έχασε, αλλά κατάφερε και πήρε την τρίτη θέση νικώντας την ΤΣΣΚΑ στον μικρό τελικό. Η Zalgiris Kaunas κατέκτησε το νταμπλ κόντρα στην Ρίτας Βίλνιους νικώντας την και για το πρωτάθλημα και για το Κύπελλο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η περσινή χρόνια είναι όλη ένα… πλεονέκτημα για την Zalgiris Kaunas. Οι πολύτιμες εμπειρίες που μάζεψαν όλοι οι παίκτες και αυτά που κατάφεραν αποτελούν παρακαταθήκη για την φετινή περιπέτεια. Οι απώλειες ήταν λίγες, ο Sarunas Jasikevicius θα ηγηθεί πάλι της προσπάθειας και η δίψα για το βήμα παραπάνω ακολουθεί τους Λιθουανούς.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Στα μειονεκτήματα είναι η απώλεια ενός εκ των ηγετών της και πρωταγωνιστών της περσινής σεζόν, Kevin Pangos. Ο Καναδός γκαρντ πήρε την απόφαση να πάει στην Μπαρτσελόνα και σίγουρα είναι απώλεια για την Zalgiris και θεωρητικά είναι μειονέκτημα για τους Λιθουανούς. Ο Nate Wolters ήρθε για να καλύψει το κενό και μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί στον ρόλο.

ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος των Λιθουανών, άσχετα από την περσινή τεράστια επιτυχία, παραμένει η πρόκριση στα playoffs της διοργάνωσης.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η πρόβλεψη ταιριάζει με τον στόχο. Η Ζαλγκίρις θα φτάσει μέχρι τα playoffs και μένει να δούμε αν είναι ικανή δεύτερη συνεχόμενη σεζόν να κάνει την έκπληξη.

ΗΓΕΤΗΣ

Ένας είναι ο απόλυτος ηγέτης της Zalgiris Kaunas και αυτός είναι ο Paulius Jankunas. Μετά από 14 σεζόν με την φανέλα της ομάδας είναι εκείνος που οδηγεί τους συμπαίκτες του και ηγείται των προσπαθειών. Η περσινή σεζόν απέδειξε ότι παίζει στο υψηλότερο επίπεδο και άπαντες περιμένουν κάτι αντίστοιχο και φέτος.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ακόμα ένας παίκτης που έχει συνδέσει το όνομα του με την ομάδα του Κάουνας. Ο Edgaras Ulanovas κάνει πολλές δουλειές μέσα στο παρκέ και σίγουρα αποτελεί την σταθερή αξία για την ομάδα του και τον προπονητή του.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Μετά από μια εντυπωσιακή σεζόν στην Άλμπα Βερολίνου, ο Marius Grigonis μπαίνει στο λιθουανικό ρόστερ για να προσφέρει ποιότητα και να κάνει την διαφορά. Το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί και εκείνος θα παίξει ρόλο στο πως θα εμφανιστεί η γραμμή των γκαρντ της Ζαλγκίρις.

Δείτε το ρόστερ της Zalgiris Kaunas εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Η απώλεια του Pangos είναι σημαντικότερη από ό,τι βλέπει το γυμνό μάτι, αν και αποκτήθηκαν καλοί και ταιριαστοί στο μοντέλο περιφερειακοί. Η μεγάλη της «μετεγγραφή» ήταν η παραμονή του Sarunas Jasikevicius. Οι Λιθουανοί δεν μπορούν να αιφνιδιάσουν πια κανέναν, αλλά θα είναι έκπληξη αν μείνουν εκτός playoffs.

Πηγή:gazzetta.gr

Autoremarketing

Bet on Alfa