ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤο «Golden Shoe» του Μέσι και η αδικία με...

Το «Golden Shoe» του Μέσι και η αδικία με ιδιαίτερη αναφορά στον Ράουφμαν!

Ο Λιονέλ Μέσι βραβεύτηκε για έκτη φορά στην καριέρα του με το «Χρυσό Παπούτσι» έπειτα από τα 36 γκολ που έβαλε την περασμένη σεζόν με τη Μπαρσελόνα.

Bet on Alfa

Με αφορμή τη βράβευσή του Αργεντινού άσου, η ιστοσελίδα «11freunde.de» με δημοσίευμά της που τιτλοφορείται «Η πιο βαρετή τιμή στον κόσμο», θυμήθηκε τον Μάρκο Ράινερ Ράουφμαν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «τρελό Γερμανό», νυν σκάουτερ της Ομόνοιας, ο οποίος τη σεζόν 1997-98 είχε πετύχει 42 γκολ με την πράσινη φανέλα, όμως δεν βραβεύτηκε με το «χρυσό παπούτσι» λόγω αλλαγής του συστήματος βαθμολογίας μια σεζόν νωρίτερα.

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρει τα ακόλουθα: «Τη σεζόν 1997/98 ο Ράινερ Ράουφμαν πέτυχε ένα απίστευτο ρεκόρ με 42 γκολ με την Ομόνοια Λευκωσίας και στο Χρυσό Παπούτσι κατέληξε πολύ πίσω, στη δωδέκατη θέση. Αυτό συνέβη γιατί άπό τα μέσα της δεκαετίας του ’90, στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα τα γκολ μετράνε διπλά. Δηλαδή, ο Ράουφμαν θα έπρεπε να σκοράρει 84 φορές για να αντισταθμίσει αυτό το μειονέκτημα, γιατί έπαιζε σε ένα λεγόμενο πιο μικρό πρωτάθλημα και μάλιστα έπρεπε να πετύχει τα γκολ σε μόλις 26 παιχνίδια. Όταν ο Ράουφμαν έφτασε τα 42 γκολ, έμεινε πίσω και από τον Μάρκο Νέγκρι της Ρέιντζερς, ο οποίος είχε σκοράρει δέκα γκολ λιγότερα (σε 36 παιχνίδια!), Και ακόμη τα γκολ στη Σκωτία, βαθμολογούνται περισσότερο από ό, τι στην Κύπρο. Όχι διπλά, αλλά 1.5. Είναι προφανές ότι δεν είναι δίκαιη, αλλά άδικη διαδικασία. Ένας γκολ είναι ένας γκολ. Ναι, που μερικές φορές οδήγησε τους ξένους να κερδίσουν το Χρυσό Παπούτσι, όπως ο Ρουμάνος Ντούντου Γκεοργκέσκου (1977) ή ο Τούρκος Τανζού Τσολάκ (1988). Ωστόσο, και ονόματα μεγάλων αστέρων και γνωστών σκόρερ βρίσκονται πολύ συχνά στη λίστα των νικητών όπως ο Γκερντ Μίλερ  (1970 και 1972) ο Ίαν Ρας (1984) ο Μάρκο Βαν Μπάστεν (1986). Αυτό κάποτε ήταν η γοητεία του βραβείου που σήμερα προκαλεί μόνο χασμουρητό».

Φάκελος «Χρυσό παπούτσι» και… Σωτήρης Καϊάφας

Το «Ευρωπαϊκό Χρυσό Παπούτσι» (Εuropean Golden Shoe) δίνεται στον ποδοσφαιριστή που πετυχαίνει κάθε σεζόν τα περισσότερα τέρματα στην Ευρώπη με βάση την επίδοσή του στο πρωτάθλημα που αγωνίζεται. Ξεκίνησε την πορεία του στον χρόνο την χρονιά 67/68 με τον Εουσέμπιο να το κατακτά χάρη στα 43 γκολ που σημείωσε με τα χρώματα της Μπενφίκα. Μέχρι και το 1991 όπου σταμάτησε να δίνεται με την αρχική του μορφή, παρέλασαν από την κορυφή μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά και ποδοσφαιριστές εντελώς άγνωστοι στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκουμε ονόματα όπως των Εουσέμπιο, Γκερντ Μίλερ, Ιαν Ρας και Μάρκο Φαν Μπάστεν. Στην δεύτερη όμως, που είναι αρκετά μεγαλύτερη, συναντάμε παίκτες που έχουν καταξιωθεί στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα ο Βούλγαρος Πέταρ Ζέκοφ, νικητής τη δεύτερη σεζόν (68/69) με 36 γκολ για την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ο οποίος ποτέ δεν έφυγε από το βουλγαρικό πρωτάθλημα, αλλά και ο δικός μας Σωτήρης Καϊάφας, ο κορυφαίος Κύπριος ποδοσφαιριστής του περασμένου αιώνα, ο οποίος κέρδισε τον θεσμό (75/76) χάρη στα 39 γκολ με τη Ομόνοια.

Η Κύπρος αφορμή για την κατάργηση, άλλη η αληθινή αιτία

Η πρώτη περίοδος του θεσμού ολοκληρώθηκε το 1991 όταν ο Σκοπιανός Ντάρκο Πάντσεφ πέτυχε 34 γκολ με τον Ερυθρό Αστέρα και την Κυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να διαμαρτύρεται γιατί οι Σουάντ Μπεσίροβιτς (Απόλλων) και Πανίκος Ξιούρουππας (Ομόνοια) είχαν σκοράρει 40 γκολ, αλλά στις επίσημες λίστες των σκόρερ αναφέρονταν μόνο 19. Με αφορμή, λοιπόν, τη διαμάχη που ξέσπασε από το συγκεκριμένο περιστατικό, η ‘L’Équipe’- που θέσπισε το βραβείο- το κατάργησε. Η αληθινή αιτία όμως ήταν η διάσπαση της ΕΣΣΔ και η δημιουργία δεκάδων πρωταθλημάτων χαμηλής ποιότητας και τα οποία έβαζαν σε κίνδυνο την αξία του βραβείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σεζόν που δεν δόθηκε, πρώτοι σκόρερ ήταν παίκτες από πρωταθλήματα όπως της Αρμενίας (Αρσέν Αβετισιάν 94/95) και της Γεωργίας (Ζβιάντ Ενδελάντζε 95/96). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 δόθηκε επίσημα στον Πάντσεφ το “χρυσό” παπούτσι της σεζόν 1990/91. Δεκαεφτά χρόνια μετά…

Το βραβείο επανήλθε την σεζόν 1996/97 από την «Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητικών Περιοδικών» (μέλος της οποίας είναι και η ‘L’Équipe’). Η νέα του μορφή είναι πιο δίκαιη ανταμείβοντας τους παίκτες που σκοράρουν σε πρωταθλήματα με ιδιαίτερο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα τα γκολ που βάζει κάποιος στα πέντε πρώτα πρωταθλήματα (με βάση την κατάταξη της Uefa) πολλαπλασιάζονται επί 2, τα γκολ από το 6ο έως το 21ο πρωτάθλημα πολλαπλασιάζονται επί 1,5 και των υπολοίπων υπολογίζονται όπως είναι.

Πηγή:goal.philenews.com

Autoremarketing

Bet on Alfa