ΑρχικήΦΩΝΗ ΛΑΟΥΧαρακτηριστικά ενός μεγάλου προπονητή

Χαρακτηριστικά ενός μεγάλου προπονητή

Με αφορμή τη κακή πορεία της Ομόνοιας και τη τελευταία άποψη φιλάθλου που με βρίσκει σύμφωνο στα εξής λεγόμενά του: «Γενάρη θα γράψουμε άλλους 4 παίκτες και Μάρτη θα ψάχνουμε προπονητή για την νέα χρονιά με μαθηματική ακρίβεια!!», παίρνω τη πρωτοβουλία ξανά να επικοινωνήσω μαζί σας για να σας αναφέρω ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου προπονητή και σε πόσα από αυτά ανταποκρίνεται ο νέος προπονητής της Ομόνοιας Γιάννης Αναστασίου.

Bet on Alfa

Μέσα από τις τελευταίες δηλώσεις του κύριου Αναστασίου πηγάζουν τα πέντε από τα έξι χαρακτηριστικά ενός μεγάλου προπονητή, όπου θα τα αναλύσουμε και θα συμπεράνουμε ποια από αυτά πληροί και ποια όχι. Καταγράφω αυτούσιες τις δηλώσεις: «Καλησπέρα. Είμαι απογοητευμένος από την εξέλιξη. Είναι πολλά που μπορούμε να πούμε. Είμαι εδώ εφτά παιχνίδια, εφτά παιχνίδια πήραμε το προβάδισμα και δεν μπορούμε να κρατήσουμε το σκορ [5]. Η ομάδα είχε πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Σήμερα βγάλαμε πολλά τρεξίματα και σε υψηλές ταχύτητες [2]. Τακτικά η ομάδα στέκεται καλά σε όλα τα παιχνίδια [3]. Ένα πράγμα που θέλει χρόνο να αλλάξει είναι η νοοτροπία μας [4]. Πρέπει όλοι στην ομάδα να κάνουμε την αυτοκριτική μας βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει παίκτης που δικαιούται να πει ότι αξίζει να ξεκινάει βασικός [1]. Είναι σκληρό αλλά αυτή είναι η αλήθεια και την αλήθεια πρέπει να μάθουμε να την λέμε και να την αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορεί κάθε φορά να μην μπορούμε να κρατήσουμε το σκορ. Ο αντίπαλος προσπάθησε και δεχτήκαμε ένα γκολ με δύο κεφαλιές εντός της περιοχής μας, πράγμα ανεπίτρεπτο για μένα. Καλές γιορτές».

Ένας μεγάλος προπονητής πρέπει να:

[1] Έχει προσωπικότητα: Όλοι όσοι αποτελούν το προσωπικό της ομάδας πρέπει να τον σέβονται, να εμπνέει τους παίκτες, να στηρίζει τους παίκτες και να τους ανεβάζει ψυχολογικά, οι παίκτες με τη σειρά τους να αγωνίζονται για αυτόν και γενικά να καταφέρει να έχει ένα θετικό κλίμα στα αποδυτήρια.

Με τη δήλωση ότι, την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει παίκτης που δικαιούται να πει ότι αξίζει να ξεκινάει βασικός, αφαιρεί αυτόματα από τον εαυτό του το χαρακτηριστικό αυτό.

[2] Έχει καλές γνώσεις φυσικής κατάστασης: Σε μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να καταφέρει να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση των παικτών και να τη διαχειρίζεται σωστά ούτως ώστε να έχουν μια ομοιόμορφη απόδοση σε όλο το ενενηντάλεπτο. Επίσης με αυτό τον τρόπο μειώνονται και οι πιθανότητες συνεχών τραυματισμών.

Σε αυτό το χαρακτηριστικό μπορώ να ομολογήσω ότι σε μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει.

[3] Έχει γνώσεις ανάλυσης τακτικής αντιπάλου: Πρέπει να αναλύει στους παίκτες την αμυντική και επιθετική λειτουργία του αντιπάλου, ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αντίπαλης ομάδας και στο τέλος, πέρα από τη γενική φιλοσοφία της δικής του ομάδας, πρέπει να εφαρμόζει στη πράξη μέσα από τις προπονήσεις τη σωστή αμυντική και επιθετική τακτική αντιμετώπισης του αντιπάλου.

Σε αυτό το χαρακτηριστικό μπορώ να ομολογήσω ότι μόνο στο τακτικό κομμάτι της αμυντικής αντιμετώπισης το έχει καταφέρει ικανοποιητικά.

[4] Έχει σωστή σύγχρονη φιλοσοφία / νοοτροπία: Υπάρχουν δύο φιλοσοφίες, η αμυντική και η επιθετική φιλοσοφία. Η κάθε φιλοσοφία εφαρμόζεται για τη μεν αμυντική με περισσότερους παίκτες σε αμυντική διάταξη και για τη μεν επιθετική με περισσότερους παίκτες σε επιθετικό προσανατολισμό. Ένας μεγάλος προπονητής φροντίζει να εφαρμόζει στην ομάδα του την επιθετική φιλοσοφία με νοοτροπία νικητή. Ποια χαρακτηριστικά έχει η επιθετική φιλοσοφία δεν είναι του παρόντος να τα αναφέρουμε.

Με τη δήλωση ότι, ένα πράγμα που θέλει χρόνο να αλλάξει είναι η νοοτροπία μας, δεν με βρίσκει σύμφωνο γιατί όσο χρόνο χρειάζεσαι να δημιουργήσεις τη φυσική κατάσταση δημιουργείς και τη φιλοσοφία / νοοτροπία σου (π.χ. περίοδος προετοιμασίας που διαρκεί ένα με ενάμιση μήνα).

[5] Έχει άριστη αντίληψη διαχείρισης αγώνα: Κατά τη διάρκεια του αγώνα και αναλόγως του τι επιδιώκει στο παιχνίδι (εννοείται επί το πλείστον η νίκη), κάνει εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές με στόχο να μετατρέψει πάντα την τακτική του (προς όφελος της επιθετικής φιλοσοφίας / νοοτροπίας) που θα του αποφέρει βελτίωση της απόδοσης και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό κατά την ταπεινή μου άποψη είναι και το πιο σημαντικό. Με τη δήλωση ότι, είμαι εδώ εφτά παιχνίδια, εφτά παιχνίδια πήραμε το προβάδισμα και δεν μπορούμε να κρατήσουμε το σκορ, σημαίνει αδυναμία σωστής διαχείρισης του αγώνα.

Συμπερασματικά:

Ένας προπονητής εάν κατέχει μόνο τα χαρακτηριστικά 2,3,4 κατατάσσεται στους μέτριους προπονητές. Εάν κατέχει επιπλέον και το χαρακτηριστικό 1 τότε κατατάσσεται στους καλούς προπονητές. Εάν κατέχει τα χαρακτηριστικά 4,5 κατατάσσεται στους πολύ καλούς προπονητές. Εάν πληροί όλα τα χαρακτηριστικά τότε κατατάσσεται στους μεγάλους προπονητές.

Με τα όλα όσα έχουν ειπωθεί πιο πάνω, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο κύριος Γιάννης Αναστασίου κατατάσσεται στους μέτριους προπονητές. Με αυτόν στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας της Ομόνοιας τα πράγματα βλέπω να οδηγούνται αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο!!!

Τεχνικός Σύμβουλος

Σημείωση: Για επικοινωνία μαζί μου για επαγγελματικές τεχνικές συμβουλές μπορείτε να αποταθείτε στη πρόσφατη σελίδα μου στο facebook με την ονομασία Τεχνικός Σύμβουλος Ποδοσφαίρου.

Autoremarketing

Bet on Alfa