ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από την “Μικτή Κύπρου” … στην Εθνική Κύπρου!!!

Το 1935, ένα περίπου χρόνο μετά την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, συστάθηκε η πρώτη «Μικτή Κύπρου» την οποία αποτελούσαν ποδοσφαιριστές από διάφορες μεγάλες ομάδες (ΑΠΟΕΛ, ΑΝΟΡΘΩΣΗ, ΑΕΛ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ).
Ο λόγος που ονομαζόταν «Μικτή Κύπρου» ήταν διότι η Κύπρος τότε δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος.
Η «Μικτή Κύπρου» αυτή έδωσε ένα και μοναδικό αγώνα και συγκεκριμένα το 1936 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αγώνας για τον οποίο όμως, δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία.
Την προσπάθεια όμως αυτή σταμάτησαν κάποιοι πολύ σημαντικοί παράγοντες όπως η έλλειψη οικονομικών πόρων από την Ομοσπονδία και η δύσκολη μετάβαση στο εξωτερικό.

14 Χρόνια μετά με αντίπαλο το Ισραήλ

Η δεύτερη «Μικτή Κύπρου» συστάθηκε περίπου 14 χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1949 ταξίδευσε στο Ισραήλ όπου έλαβε μέρος σε διάφορους φιλικούς αγώνες.

Συγκεκριμένα στις 23 και 27 Ιουλίου αντίστοιχα το 1949 αγωνιστήκαμε εναντίον της Μικτής Τελ Αβίβ (3-0 και 2-2 αντίστοιχα), ενώ στις 30 Ιουλίου 1949 χάσαμε 3-1 από την Εθνική Ισραήλ.

Μετά από αυτούς τους φιλικούς αγώνες ήταν σειρά μας να φιλοξενήσουμε εδώ τους Ισραηλινούς.

Έτσι το 1954 και πιο συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου η «Μικτή Κύπρου» αντιμετώπισε στο ΓΣΠ την αναπληρωματική Εθνική Ομάδα του Ισραήλ αγώνα στον οποίο έχασε με 3-1, ενώ οι δυο ομάδες ξανασυναντήθηκαν εκ νέου δυο μήνες αργότερα, στις 6 Μαϊου 1954 στο ΓΣΕ και ο αγώνας έληξε με το ισόπαλο σκορ 2-2.

Μετά και από αυτούς τους φιλικούς αγώνες μεσολάβησε μια «νεκρή» περίοδος 6 ετών μετά από την οποία η χώρα μας απέκτησε και επίσημα την Εθνική της ομάδα Ανδρών.

Αυτό συνέβηκε το 1960 όταν πλέον η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος και από τότε μέχρι σήμερα η Εθνική Ανδρών λαμβάνει, ανελλιπώς, μέρος σε όλες τις προκριματικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων (ΦΙΦΑ) και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων (ΟΥΕΦΑ).

Πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής Κύπρου και πάλι ενάντια τουΙσραήλ

Η Κύπρος έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε επίσημη διοργάνωση στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1962 που έγινε στη Χιλή και στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης αντιμετωπίσαμε σε διπλούς αγώνες το Ισραήλ με προπονητή τον Αργύρη Γαβαλά.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της νεοσύστατης Εθνικής Κύπρου, έγινε στις 13 Νοεμβρίου του 1960 στο Στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου Κράτους.

Δώδεκα χιλιάδες θεατές γέμισαν από άκρο σε άκρο το γήπεδο για να παρακολουθήσουν την ιστορικής σημασίας αναμέτρηση, η οποία τελείωσε με σκορ 1-1. Η Κύπρος προηγήθηκε στο 29 με το Μιχαλάκη Γιασεμή Σιαλή και οι Ισραηλινοί ισοφάρισαν στο 31’ με τον Boaz Kofman.

Η Κύπρος αγωνίστηκε με τους Νίκο Ελευθεριάδη, Πάμπο Χαραλάμπους, Μιλτή Μιχαηλίδη, Κώστα Παναγιώτου, Αντώνη Τσούκκα Καρά, Βάσο Δημητρούδη, Δημήτρη Ζάγκυλο, Μιχαλάκη Γιασεμή Σιαλή, Πανίκο Κρυστάλλη, Ανδρέα Χριστοδούλου Πάκκο και Παναγιώτη Κοντεάτη Τσελεπή.

Στον πάγκο ήταν οι Γιώτης Καραβοκύρης, Ανδρέας Κακουλλής, Κυριάκος Παντελίδης και Σταύρος Μιχαήλ.

Στον επαναληπτικό που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 1960 στο Τελ Αβίβ στην παρουσία 45 χιλιάδων χάσαμε με 6-1 (ημίχρονο 3-0) και αποκλειστήκαμε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το κυπριακό γκολ πέτυχε στην επανάληψη με εύστοχο κτύπημα πέναλτι ο Σιαλής στο 89’.

Πρώτοι σε συμμετοχές…. πρώτοι σε γκολ

Πρώτος σε συμμετοχές με την φανέλα της Εθνικής Κύπρου είναι ο Γιαννάκης Οκκάς (106), ακολουθεί ο Πάμπος Πίττα (82) και τρίτος ο Νίκος Παναγιώτου(76).

Στον πίνακα στον σκόρερ προηγείται πιος άλλος ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με 32 τέρματα, ακολουθεί ο Γιαννάκης Οκκάς με 27 και τρίτος ο Μάριος Αγαθοκλέους με 11.

Αρχειο