ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ

Καλαθόσφαιρα: Αυξάνεται η αγωνιστική περίοδος

Αρκετές και σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας ενόψει της νέας περιόδου που θα αρχίσει τέλος Οκτωβρίου. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε σημαντικές τομές, ώστε το νέο πρωτάθλημα να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό, με κύριο γνώμονα το συμφέρον του Κύπριου καλαθοσφαιριστή.

Ήδη έχει παρθεί η απόφαση όπως επεκταθεί κατά ένα μήνα η χρονική διάρκεια του νέου πρωταθλήματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟΚ, Λούη Δημητρίου, το νέο πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί τέλος Μαΐου αντί τέλος Απριλίου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, μετά από σχετική εισήγηση και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και κάλεσε τα σωματεία να την αποδεχτούν, αφού κάτι τέτοιο θα είναι και προς το δικό τους συμφέρον αλλά και του αθλήματος γενικότερα.
Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε πρώτα να ερωτηθούν τα σωματεία για μία τέτοια απόφαση, ο πρόεδρος της ΚΟΚ ήταν κάθετα αντίθετος αφού, όπως είπε, για τέτοια θέματα δεν έχουν λόγο τα σωματεία αλλά μόνο η Ομοσπονδία.

8 με 10 ομάδες
Θα αυξηθούν οι ομάδες στην Α’ Κατηγορία, οι οποίες θα είναι μεταξύ οκτώ και δέκα. Ήδη, την άνοδό της έχει εξασφαλίσει η Αναγέννηση Γερμασόγειας, που κατέκτησε το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, ενώ εάν το θελήσει θα ανέλθει στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας και η ομάδα του ΑΠΟΠ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν η παφιακή ομάδα πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ομοσπονδία και αφορούν τον προϋπολογισμό και το γήπεδο όπου θα αγωνίζεται. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, η Ομοσπονδία αναμένει την τελική απάντηση της ΑΕΛ κατά πόσο τη νέα περίοδο θα είναι σε θέση να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που μια ομάδα την τελευταία στιγμή αποσύρει τη συμμετοχή της, όπως έγινε φέτος με την ΑΕΛ;  Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, σε μία τέτοια περίπτωση οι ποινές που θα επιβληθούν θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Μείωση των ξένων στους πέντε
Από τη νέα περίοδο οι ομάδες θα μπορούν να έχουν στο δυναμικό τους μέχρι πέντε ξένους ή κοινοτικούς καλαθοσφαιριστές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρουσιάστηκε υπέρ αυτής της απόφασης αφού, όπως είπε, θα δοθεί περισσότερος χρόνος συμμετοχής στους Κύπριους καλαθοσφαιριστές. Σε ερώτηση εάν τα σωματεία παρουσιάζονται έτοιμα να μειώσουν τους ξένους, ο κ. Δημητρίου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονος: «Τα τελευταία χρόνια δόθηκε από την Ομοσπονδία αρκετός χρόνος στα σωματεία, ώστε να δουλέψουν με τους νεαρούς καλαθοσφαιριστές. Δεν πρόκειται, ως Ομοσπονδία, να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω σε αυτή την απόφαση. Εάν δεν τους αρκούν οι πέντε ξένοι, στην περίπτωση που δεν έχουν Κύπριους καλαθοσφαιριστές, δεν πρόβλημα της ΚΟΚ».

Άδεια στο «Σπύρος Κυπριανού»
Πριν από την έναρξη της περιόδου θα γίνει έλεγχος σε όλα τα γήπεδα τα οποία οι ομάδες θα δηλώσουν ως έδρες, ώστε να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας. Όπως αποκάλυψε στη «Σ» ο πρόεδρος της ΚΟΚ, το «Σπύρος Κυπριανού» μετά από αρκετά χρόνια έχει εξασφαλίσει το πιστοποιητικό καταλληλότητας και τη νέα περίοδο θα είναι σε θέση να φιλοξενεί αγώνες καλαθόσφαιρας.
Τώρα, ποια ομάδα θα χρησιμοποιήσει το κλειστό της Λεμεσού ως έδρα είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης, αφού τόσο ο Απόλλωνας όσο και η ΑΕΛ έχουν δικές τους έδρες!

Εισήγηση για Αθλητικό Δικαστή
Από τις καινοτομίες που προωθούνται από την Ομοσπονδία ενόψει της νέας περιόδου είναι και η εισαγωγή του Αθλητικού Δικαστή, σε αντικατάσταση της Δικαστικής Επιτροπής. Αυτή θα είναι η εισήγηση, προς το Διοικητικό Συμβούλιο για συζήτηση.

Το σπίτι των Εθνικών ομάδων
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Ομοσπονδία έχει αποστείλει επιστολή προς το Δημαρχείο του Αγίου Δομετίου, ζητώντας συνάντηση ώστε να συζητηθεί το θέμα του κλειστού γηπέδου, οι εργασίες ανέγερσης του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η Ομοσπονδία θα συζητήσει τρόπους με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα για να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο γήπεδο ως έδρα των Εθνικών ομάδων. Πρόθεση της ηγεσίας της ΚΟΚ είναι όλες οι Εθνικές να χρησιμοποιούν το κλειστό του Αγίου Δομετίου για τις προπονήσεις αλλά και για τα παιχνίδια που θα δίνουν.

ΠΗΓΗ

Αρχειο