ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ

Πως επηρεάζει η Κίνα το μεταγραφικό παζάρι και γιατί οι ποιοτικοί παίχτες έχουν και κόστος και άλλες επιλογές.

Το γράψαμε και στο παρελθόν από αυτή την ιστοσελίδα και το επαναλαμβάνουμε και τώρα.

Για να αποκτήσεις καλούς ποιοτικούς παίχτες που θα κάνουν την διαφορά, χρειάζεται να πληρώσεις και κάποτε να κάνεις και υπέρβαση. Αυτό είναι μία πραγματικότητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Τα προηγούμενα χρόνια, που αρκετά πράγματα στο σωματείο μας είχαν δαιμονοποιηθεί εκφράζονταν απόψεις όπως ότι μπορείς να κάνεις καλή και ανταγωνιστική ομάδα με χαμηλό budget και φτηνούς παίχτες και άρα όσες διοικήσεις έφερναν παίχτες αξίας, σπαταλούσαν τα χρήματα. Αυτό ίσως είχε βάση πριν 5 χρόνια. Σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει.

Σήμερα στο παιγνίδι μπήκαν οι Κινέζοι και γενικά η Ασιάτες, οι οποίοι προσφέρουν σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ευρώπη τρελά λεφτά. Αυτοί “ψωνίζουν” από τις αγορές που “κτυπούμε” και εμείς π.χ. Πορτογαλία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν σοβαρά οι απαιτήσεις υποψήφιων ποδοσφαιριστών στη 1η και 2η κατηγορία και να μην έχουν σχέση με το τι ήταν πριν 5 χρόνια.

Εκείνο όπως που πρέπει να γίνει παραδεκτό είναι ότι, με την μείωση του budget από το 2012- 2013 και μετά (που πολύ σωστά έγινε), μειώθηκε και το επίπεδο και η ανταγωνιστικότητα της ομάδας.

Σήμερα εκείνο που εμποδίζει το κλείσιμο πολλών παικτών είναι κάποιοι όροι που τίθενται από πλευράς σωματείου όπως για παράδειγμα περίοδος χάριτος 90 ημερών στη καταβολή μισθού. Για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτή η θέση του σωματείου είναι σωστή και ορθά μπαίνει ως όρος στα συμβόλαια μέσα στα πλαίσια ορθολογιστικής διαχείρισης των οικονομικών.

Από την άλλη όμως,  ένας καλός ποδοσφαιριστής δεν βλέπει με καλό μάτι μία τέτοια πρόνοια και του μπαίνουν υποψίες. Άρα θα κοιτάξει άλλες αγορές ή ομάδες και δεν θα έχει ως προτεραιότητα του την ομάδα μας. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες επιλογές του προπονητή πιθανόν να μην έρχονται για αυτό το λόγο.

Που καταλήγουμε τελικά;

Ότι πρέπει να επιλύσουμε οριστικά το οικονομικό πρόβλημα. Για να επιλύσουμε το οικονομικό πρόβλημα απαιτούνται ρηξικέλευθες λύσεις για τα δεδομένα τα δικά μας. Επειδή τα γράψαμε πρόσφατα δεν θα τα επαναλάβουμε. Παραπέμπουμε στο σχετικό άρθρο μας.

Ένας Πάμπος δεν φέρνει την άνοιξη. Ο οικονομικός βραχνάς και οι επιλογές μας.

 

Αρχειο