ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο μάστρε Μιλτής, η τασιηνόπιττα… και το ΑΚΕΛ

 

Σήμερα το Goal.Com.Cy  δημοσιεύει συνέντευξη του Μιλτιάδη Νεοφύτου (ΜΝ) στον Ιάκωβο Κακούρη. Ίσως την τρίτη συνέντευξη που έδωσε ποτέ.

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ]

Σήμερα κάποιοι ανακάλυψαν την τασιηνόπιττα… και άρχισαν από το πρωί να αναπαράγουν κομμάτια της συνέντευξης του πρώην προέδρου (που δεν έδινε συνεντεύξεις), και στη συνέχεια να προβαίνουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία παρουσιάζουν ως αληθή γεγονότα. Για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Σε αυτό θα επανέλθουμε άλλη φορά.

Πίσω στην συνέντευξη.

Είναι φανερό ότι προκύπτουν δύο ζητήματα.

Το πρώτο είναι πρωτίστως προσωπικό. Το δεύτερο πολιτικό.

Προσωπικό διότι ο ΜΝ αισθάνεται πικραμένος και προδομένος από τους πρώην «φίλους» ή φίλους του, Δημήτρη Χριστόφια και Άντρο Κυπριανού. Σχεδόν όλες οι αναφορές του είναι ονομαστικά σε αυτούς. Ό,τι κ να του έταξαν ό,τι και να συμφώνησαν ή δεν συμφώνησαν,  είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος νιώθει ότι τον πρόδωσαν. Και επειδή έχει βουλιάξει οικονομικά ο ίδιος θέλει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι πολιτικό. Ένας πρώην πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει γίνει, δυστυχώς, βαποράκι αυτών που θέλουν να πλήξουν πρώτα και κύρια το ΑΚΕΛ και μετά την ΟΜΟΝΟΙΑ. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως – στο μέσω μίας δικαστικής διαδικασίας που ο ίδιος κίνησε – επιλέγει ο ΜΝ να δώσει συνέντευξη και να επαναλάβει – λίγο ή πολύ – αυτά που είπε και στο Δικαστήριο. Αυτή την φορά με περισσότερο «αλατοπίπερο». Εμπλέκοντας και άλλα ονόματα όπως αυτό του εν ενεργεία βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη.

Οι προεδρικές εκλογές του 2018 ίσως να είναι σχετικές…

Ο ΜΝ αδικεί κατάφωρα τον εαυτό του. Διότι δεν είναι τόσο βλάκας ή αφελής όσο θέλει να εμφανίζεται τώρα. Μέσα στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε προσπαθεί να πάρει μαζί του στο πάτο αυτούς που θεωρεί ότι τον πρόδωσαν.

Ταυτόχρονα διαγράφει με μία μονοκοντυλιά και το έργο που έγινε στο σωματείο επί εποχής του το οποίο ήταν σημαντικό σε διάφορα επίπεδα.

Τι θα θυμάται ο κόσμος στο τέλος της ημέρας για τον ΜΝ διερωτήθηκε ο ίδιος καθόλου;

Στο ίδιο μοτίβο με τις πράξεις του δίνει επίσης συγχωροχάρτι στην δεξιά η οποία, τότε, τον πολέμησε μέχρι “θανάτου”. 

Ξέχασε τις αναφορές περί «εθνικού εργολάβου» του Πρόδρομου Προδρόμου και Αντρέα Κυπριανού; Ξέχασε ότι τότε ο ΔΗΣΥ είχε εγγράψει θέμα στη Βουλή για τις εργολαβίες που δήθεν έπαιρνε από το κράτος;

Γιατί δεν αναφέρει τις πολιτικές παρεμβάσεις που έζησε ο ίδιος που γίνονται στην ΚΟΠ;

Γιατί δεν αναφέρει για τη συνάντηση του με το Νίκο Αναστασιάδη το 2010;

Για τα όσα πολλά γνωρίζει για το ανήθικο πόλεμο που έγινε και γίνεται στην ΟΜΟΝΟΙΑ;

Γιατί δεν λέει τι ξέρει για τον Αβερωφ Νεοφύτου και το ρόλο που παίζει στο ποδόσφαιρο;

Γιατί θυμάται και αφηγείται μόνο μέρος της ιστορίας που έζησε, με τρόπο που νομίζει ότι τον συμφέρει σήμερα;

Είναι ο Χριστόφιας που διέκοψε το συμβόλαιο του Οκκά ή που έδιωξε τον Μιχάλη Κωνσταντίνου; Είναι ο Άντρος Κυπριανού που έδιωξε δύο φορές τον Αλωνεύτη ή που αγόρασε τον Άλβες με δάνειο από την RCB;

Είναι ο Χριστόφιας και ο Άντρος που έφεραν τους 3 Ισπανούς ποδοσφαιριστές τους οποίους χρυσώσαμε και για τους οποίους πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΜΝ καταδιώκωνται μέχρι σήμερα στα ποινικά Δικαστήρια για επιταγές;

Είναι ο Χριστόφιας που έλεγε ενσυνείδητα ψέματα και παραπλανούσε τους συνεργάτες και συναδέλφους του στο Δ.Σ;

Ο ΜΝ δεν ήταν ούτε είναι κανένας ηλίθιος. Δεν ήταν ούτε είναι άβουλος και άγνωμος. Είναι οξυδερκής και ξέρει που πατά.

Γιατί αποποιείται λοιπόν των δικών του ευθυνών; Δηλαδή από όλη αυτή την ιστορία δεν έχει ο ίδιος ευθύνη; Ήταν το θύμα του Χριστόφια και του Άντρου που του “γέλασαν” και πέταξε τα λεφτά του;

Από εκεί και πέρα αυτή η “απειλή”  για την σχέση ΑΚΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ που επιτρέπει σε πολλούς καλοθελητές όποτε βρίσκουν ευκαιρία να εκμεταλλεύονται καταστάσεις και να πλήττουν το ΑΚΕΛ μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και αντιθέτως, πρέπει να τελειώσει.

Το ότι πολιτική και ποδόσφαιρο στην Κύπρο είναι άμεσα συνδεδεμένα το γράψαμε, από αυτή την ιστοσελίδα πολλές φορές. Το ξέρει όλος ο κόσμος. To ότι το ΑΚΕΛ έχει άμεση σχέση με την ΟΜΟΝΟΙΑ επίσης είναι γνωστό. Ο λόγοι είναι ιστορικοί και ιδεολογικοί.

Έχει κανένα που δεν γνωρίζει ότι η τεράστια πλειοψηφία αυτών που ψηφίζουν και στηρίζουν ΑΚΕΛ είναι επίσης ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ;  Χρειάζεται έρευνα για να γνωρίζουμε ότι η τεράστια πλειοψηφία των ΟΜΟΝΟΙΑΤΩΝ είναι αριστερών καταβολών; Πολλοί είναι αποστασιοποιημένοι και πικραμένοι από το ΑΚΕΛ για χίλιους δυο λόγους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινούνται στο χώρο της αριστεράς. Πάντως δεν είναι δεξιοί.

Το ίδιο ισχύει και για τον ΑΠΟΕΛ. Πόσοι είναι υποστηρικτές του ΑΠΟΕΛ και ψηφίζουν ΑΚΕΛ ή είναι αριστεροί; Υπάρχουν τέτοιοι;

Η στρέβλωση είναι στο τρόπο που το ΑΚΕΛ χειρίστηκε και διαχειρίστηκε την ΟΜΟΝΟΙΑ. Ας μην παραγνωρίζουμε ότι η περίπτωση του ΜΝ και ο τρόπος που διαχειρίστηκε το σωματείο είναι αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης και αδιαφάνειας. Σε αυτό το ζήτημα θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά.

Αρκεί για την ώρα να πούμε ότι το ΑΚΕΛ οφείλει να βγει και να ξεκαθαρίσει αυτή την ιστορία. Το να ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο ή την ΟΜΟΝΟΙΑ είναι τεράστιο σφάλμα και δεν εξυπηρετεί και σε τίποτε. Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι που υπήρχε η στενή σχέση, όχι μόνο με την ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά και με άλλα αριστερά σωματεία που πρέπει να λεχθούν επίσημα για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Αλλιώς στρουθοκαμηλίζουμε.

Φτάσαμε στο σημείο ο απλός κόσμος να αισθάνεται ένοχος για την ιστορία του σωματείου του, τις καταβολές του και την ιδεολογία του, ενώ έπρεπε να ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Πέραν από την παραδοχή, το ΑΚΕΛ πρέπει να εξετάσει σοβαρά τον τρόπο που αφέθηκε να λειτουργεί το σωματείο και επιτέλους να λάβει εκείνες τις αποφάσεις και μέτρα που θα επιτρέψουν στην ΟΜΟΝΟΙΑ να αυτονομηθεί ουσιαστικά και να βγάλει από πάνω της την «τάτσα» του κομματικά καθοδηγούμενου και ελεγχόμενου σωματείου.

Ο κίνδυνος ότι θα αλωθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ από την δεξιά δεν υφίσταται όπως δεν αλώθηκε ο ΑΠΟΕΛ. Εμείς εξάλλου ισχυριζόμαστε ότι η ίδια στενή σχέση υπάρχει μεταξύ του ΔΗΣΥ με πολλά σωματεία της δεξιάς, αρχής γενομένης από τον ΑΠΟΕΛ. Η διαφορά είναι ότι εκεί άφησαν να τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά με αποτέλεσμα η σύνδεση να μην είναι ευθεία και άμεση αλλά ζικ ζακ. Όμως υπάρχει στον ίδιο βαθμό και στην ίδια ένταση αλλά με διαφορετικό περίβλημα.

Αν ξεκαθάριζαν τα πιο πάνω έγκαιρα και εάν γίνονταν οι αναγκαίες τομές τον καιρό που έπρεπε τότε κανένας δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή τη κατάσταση ούτε το σωματείο θα ήταν θύμα της.

Συνεπώς μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που έχει διαβεί το σωματείο , θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε ποια ήταν τα προβλήματα , τα λάθη και οι παραλείψεις διαχρονικά, και να δούμε πως θα τα διορθώσουμε. Πρέπει πρωτίστως να έχουμε διάθεση να κάνουμε παραδοχές και να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και τον κόσμο μας.

Σε αυτό έχει σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο το Δ.Σ. του σωματείου που πρέπει να λάβει τις πρωτοβουλίες και να δημιουργήσει τις προυποθέσεις.

Άρα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες αν θα δώσουμε στο σωματείο μας δεύτερη ευκαιρία. Ίσως να είναι ήδη αργά.

Αρχειο