ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όσα λέχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του Χένινγκ Μπεργκ

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα (12/06), στο Συνεδριακό Κέντρο του ΓΣΠ, ο προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Χένινγκ Μπεργκ. Στο πάνελ βρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Νίκος Χαραλαμπίδης και ο Αθλητικός Διευθυντής κ. Νεόφυτος Λάρκου.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης: «Αρχικά θέλω να εξηγήσω πού βρισκόμαστε αναφορικά με τον προγραμματισμό. Ο προπονητής επιλέχθηκε μετά από αξιολόγηση δεκάδων υποψηφίων και κρίθηκε ως ο κατάλληλος για να οδηγήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ στην επόμενη μέρα. Έχουμε τοποθετηθεί στρατηγικά πού θέλουμε να φτάσουμε και θέλαμε να βρούμε ένα προπονητή που να ταιριάζει στη φιλοσοφία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Η φιλοσοφία της κάθε ομάδας καθορίζεται από την ιστορία της. Ο κ. Χένινγκ Μπεργκ πληροί όλα τα κριτήρια, έχει παραστάσεις τόσο ως προπονητής όσο και ως ποδοσφαιριστής και έχει κερδίσει τρόπαια. Ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει στο γήπεδο. Αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. Θα ήταν εύκολο να βγούμε και να πούμε ότι θα κτυπήσουμε το πρωτάθλημα. Ωστόσο, θέλουμε να κτίσουμε τον κορμό για να φέρουμε σιγά-σιγά την ομάδα εκεί που πρέπει. Η ΟΜΟΝΟΙΑ επανέρχεται και θα φτάσει εκεί που της αξίζει».

Ακολούθως τοποθετήθηκε ο κ. Νεόφυτος Λάρκου: «Έχουμε θέσει τρεις βασικούς στόχους για τη νέα χρονιά. Ο πρώτος είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ να βρεθεί στην πρώτη τετράδα. Ο δεύτερος είναι να δημιουργήσουμε μία βάση ή αλλιώς κορμό, για να μην ψάχνουμε βασανιστικά 8 ή 10 παίκτες κάθε καλοκαίρι. Ο τρίτος και μεγαλύτερος στόχος είναι να φέρουμε πίσω τον κόσμο και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο αν κάνουμε μία ομάδα αντάξια των προσδοκιών και η οποία θα τους δώσει αυτό που έχουν όλοι ανάγκη, την περηφάνια, νίκες και υλοποίηση των στόχων. Ο προγραμματισμός είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Από τη Δευτέρα είναι εμπλεκόμενος και ο προπονητής μας. Είμαστε μια ομάδα μαζί με τον προπονητή και θέλουμε να καθορίσουμε και να συμφωνήσουμε για τις επιλογές. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε για να φέρουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, αυτούς τους ποδοσφαιριστές που θα μας ανεβάσουν επίπεδο».

‘Επειτα μίλησε ο προπονητής της ομάδας κ. Χένινγκ Μπεργκ: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι πολύ θετικές. Έχουν όλοι μεγάλες προσδοκίες, θέλουν όλοι να πετύχουμε. Ξέρουμε ότι στο ποδόσφαιρο δεν είναι όλα εύκολα γι’ αυτό τοποθετήσαμε ρεαλιστικούς στόχους. Θέλουμε να κάνουμε καλύτερη την ομάδα, καλύτερους τους παίκτες και να παρουσιάσουμε ένα ποδόσφαιρο το οποίο να αρέσει στον κόσμο μας. Για την ώρα έχω γνωρίσει κάποια άτομα από το τεχνικό τιμ. Ανυπομονώ για τη νέα πρόκληση σε ένα μεγάλο κλαμπ. Κυλούν θετικά οι πρώτες μέρες στον προγραμματισμό, θα γνωρίσω και τους παίκτες όταν αρχίσει η προετοιμασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύω εκτός της χώρας μου και έχω την εμπειρία».

Οι λόγοι που έκαναν τον κ. Μπεργκ να αποδεχτεί την πρόταση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: «Για εμένα είναι μία καλή ευκαιρία. Μίλησα με τον Νίκο, τον Λάρκου, τον Σίμο και φυσικά τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Έχουν ένα καλό πλάνο και θέλουν όλοι να πετύχουμε. Ο στόχος είναι να καταφέρουμε να κάνουμε την ομάδα να πετύχει αυτά που θέλει. Μου άρεσε το περιβάλλον. Διαπίστωσα ότι υπάρχουν καλές ιδέες και αυτό είναι κάτι που με έχει κερδίσει. Είναι ένας μεγάλο σύλλογος η ΟΜΟΝΟΙΑ, ο μεγαλύτερος στην Κύπρο και ανυπομονώ να αρχίσουμε δουλειά για να παλέψουμε για τις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας».

Για τη φιλοσοφία του ως προπονητής:«Πρέπει να δημιουργήσουμε μία πετυχημένη ομάδα και όλοι να δείχνουν πως θέλουν να κερδίζουν. Θέλω να είμαστε επιθετικοί, να επιβάλλουμε το ρυθμό μας και να έχουμε σε κάθε παιχνίδι την επιθυμία για νίκη. Θέλω γρήγορο ποδόσφαιρο και να δημιουργούμε πολλές ευκαιρίες. Θέλω εμείς να καθορίζουμε τον ρυθμό του αγώνα και να τον ελέγχουμε. Εφόσον είμαστε ομάδα που θα παλέψει για την πρώτη τετράδα, θα πρέπει όλοι να δείχνουμε ότι θέλουμε να κερδίζουμε».

Για τις προτεραιότητες του ο κ. Μπεργκ, ανέφερε: «Με καλή απόδοση στο γήπεδο, οι πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας είναι περισσότερες. Θέλουμε και τα αποτελέσματα, θέλουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, θέλουμε η ομάδα και οι παίκτες να βελτιώνονται συνεχώς. Πρώτιστος στόχος είναι να γίνουμε όσο καλύτεροι μπορούμε. Έχουμε καλούς παίκτες και θέλουμε να τους κάνουμε να γίνουν μία πολύ καλή ομάδα. Αν καταφέρουμε να εξελισσόμαστε μέσα από την καθημερινή μας δουλειά τα υπόλοιπα θα έρθουν. Στόχος μου είναι να καταφέρω να πετύχω την πιο ποιοτική δουλειά μέρα με τη μέρα. Είναι σημαντικό το πώς θα δουλεύουμε κάθε μέρα όλοι μαζί και πώς θα εξελισσόμαστε».

Αν έχει παρακολουθήσει παιχνίδια από την περσινή σεζόν και πόσο τον προβληματίζει το γεγονός ότι θα υπάρχουν αρκετοί νέοι ποδοσφαιριστές τη νέα χρονιά: «Παρακολούθησα αρκετά παιχνίδια από την περσινή σεζόν. Συζητήσαμε με τον Λάρκου και τον Σίμο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ομάδα. Θα κοιτάξουμε για παίκτες που μπορούν να βελτιώσουν την ομάδα στα οικονομικά πλαίσια του Συλλόγου. Είναι κάτι φυσιολογικό αυτό. Ξέρω ότι η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη όμως δεν θα συζητήσω για το παρελθόν. Ήρθα εδώ για το μέλλον. Όλα θα γίνουν μέσα στα οικονομικά πλαίσια του Συλλόγου».

Αν παρακολούθησε παιχνίδια των ανταγωνιστών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: «Ναι, έχω παρακολουθήσει. Ξέρω το επίπεδο των ομάδων που έχουμε να ανταγωνιστούμε. Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά μου. Βέβαια δεν τα γνωρίζω όλα ακόμη. Ξέρω το πρωτάθλημα σας, μίλησα και με τα άτομα εντός της ομάδας και γνωρίζω ήδη αρκετά. Είναι πολύ βοηθητικό για εμένα το γεγονός ότι τόσο ο κ. Λάρκου όσο και ο κ. Ταραπουλούζης είναι άτομα που γνωρίζουν τις συνθήκες του Κυπριακού ποδοσφαίρου».

Αν είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει στην πίεση και κατά πόσο πιστεύει ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στο γήπεδο: «Εύχομαι με τη δουλειά μου να κάνουμε τον κόσμο να επιστρέψει στο γήπεδο. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία καλή ατμόσφαιρα στο γήπεδο θα είναι πολύ βοηθητικό για την ομάδα, για να δίνουν οι παίκτες τον καλύτερο τους εαυτό. Βέβαια, ξέρουμε ότι για να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο θα πρέπει να τους δείξουμε πράγματα, να δείξουμε πόσο πολύ θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Όσο αφορά την πίεση, αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Είναι αδιάφορο να δουλεύεις χωρίς πίεση. Τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής έχω δουλέψει σε ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό και κατέκτησαν τίτλους».

Για το μακροπρόθεσμο πλάνο ανάδειξης παικτών από την Ακαδημία, τόνισε: «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ομάδες θέλουν να κερδίζουν και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν παίκτες από την Ακαδημία τους. Πρέπει να βρούμε μία ισορροπία σε αυτά τα δύο. Θα προσπαθώ πάντα να παίζω με την καλύτερη ομάδα και θα προσπαθώ πάντα να διαχειρίζομαι όλους τους παίκτες εντός της ομάδας με τον καλύτερο τρόπο για να προοδεύουν και να αναπτύσσονται. Θα βοηθήσουμε τόσο τους παίκτες από την Ακαδημία μας, όσο και όλους τους παίκτες στην ομάδα. Θα παίζουν πάντα οι καλύτεροι. Έχουμε την εμπειρία και νομίζω ότι θα βρίσκουμε πάντα τις λύσεις».

Για το σύστημα που του αρέσει να αγωνίζεται η ομάδα του: «Μου αρέσει το σύστημα που κερδίζει. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι ανοιχτός σε συστήματα. Προτιμώ να μιλώ για τη φιλοσοφία της ομάδας, παρά για το σύστημα. Πώς να επιτεθόμαστε, πώς θα αμυνόμαστε, πως θα σκοράρουμε και όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία και όχι με το πως θα τοποθετούνται οι παίκτες στο γήπεδο. Θέλουμε να έχουμε επιλογές σε συστήματα. Θέλουμε επιθετικό ποδόσφαιρο και παιχνίδι κυριαρχίας και επιβολής. Σε σχέση με τον βοηθό μου, έχω κάποιες επιλογές υπόψη μου και βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κατάληξη με έναν άνθρωπο τον οποίο γνωρίζω. Αρκετοί από τους περσινούς στο τεχνικό τιμ συνεχίζουν και στη νέα σεζόν».

Αν η προπονητική του φιλοσοφία έχει επηρεαστεί από την κοινή του παρουσία με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουνσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Το ελπίζω. Υπήρξα παίκτης στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μία επιτυχημένη εποχή. Όλοι οι προπονητές είναι διαφορετικοί, είχα τον Νταγκλις στην Μπλάκμπερν, κερδίσαμε το πρωτάθλημα, είχα τον Σούνες, είχα πολύ καλούς προπονητές και στην Εθνική Νορβηγίας άρα οι ποδοσφαιρικές μου ιδέες είναι βασισμένες στο ποδοσφαιρικό μου παρελθόν και την εμπειρία μου. Προσπαθώ να προσαρμόζομαι στη δική μου δουλειά αναλόγως των ομάδων που δούλεψα όπως στη Λέγκια και στη Βιντεότον που κάναμε πρωταθλητισμό. Νοιώθω ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι ένα κλαμπ το οποίο μπορεί να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, μία φιλόδοξη προσπάθεια και ανυπομονώ να γίνω και εγώ μέλος».

Αν αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: «Ναι, είναι το μεγαλύτερο κλαμπ στην Κύπρο. Αυτό μου είπαν όλοι αυτοί με τους οποίους έχω μιλήσει. Δεν ήταν πετυχημένες οι προηγούμενες χρονιές και θέλουμε τώρα να πετύχουμε. Η πίεση είναι φυσιολογική. Αν δεν υπάρχει πίεση τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες. Είχα πίεση και σαν προπονητής αλλά και ως παίκτης στο παρελθόν άρα για μένα είναι συνηθισμένο. Θα προσπαθήσω να είμαι ο καλύτερος δυνατός προπονητής. Αν βελτιωνόμαστε καθημερινά τότε οι πιθανότητες να πετύχουμε θα είναι αυξημένες».

Πόσο εύκολη είναι η εξεύρεση ποδοσφαιριστών που θα ανεβάσουν επίπεδο την ΟΜΟΝΟΙΑ: «Νομίζω ότι σε σχέση με τις μεταγραφές θα είμαστε εντάξει στο να βρούμε παίκτες που θα μας βελτιώσουν ακόμα κι αν δεν παίζουμε στην Ευρώπη».

Το σχόλιο του για το προπονητικό κέντρο της ομάδας μας: «Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις της ομάδας, είναι καλές, ξέρω ότι υπάρχει πλάνο για να βελτιωθούν και σίγουρα θα γίνουν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Για την ώρα όλα είναι λειτουργικά, τα γήπεδα είναι πολύ καλά, μπορούμε να δουλέψουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό, είμαι ικανοποιημένος με τις συνθήκες. Οι χώροι που υπάρχουν προσφέρονται για να κάνουμε καλή δουλειά».

Αρχειο