ΑρχικήΦΩΝΗ ΛΑΟΥΆποψη Φιλάθλου: "Κροκοδείλια Δάκρυα"

Άποψη Φιλάθλου: “Κροκοδείλια Δάκρυα”

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε πολλές και διάφορες κατηγορίες να στρέφονται ενάντια στην Ομόνοια. Νομίζω την επόμενη βδομάδα θα αρχίσουν να μας κατηγορούν και για τον κορωνοϊό. Μόνο αυτό έμεινε. Κάποια πράγματα πρέπει να μπουν στην θέση τους.

Bet on Alfa

Καταρχάς ας μιλήσουμε για τον Σάντος. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να αποσυρθεί από τα γήπεδα πριν σκοτώσει κανένα. Έχει κάνει την βρωμιά επιστήμη. Στο σημερινό παιχνίδι (13/3) έριξε τον νεαρό Λοΐζου κάτω, και μετά προσποιείται ότι πηδά από πάνω του για να τον προσπεράσει. Τελευταία στιγμή απλώνει το πόδι του, ενώ βρίσκεται ακόμη στον αέρα και πατά με δύναμη στο στήθος του μικρού. Μετά τρέχει από πάνω στο θύμα του για να δείξει την “ανησυχία του” (ή ίσως να ελέγξει το έργο του). Η κίνηση του θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα πνευμόνια του Λοΐζου, ενώ θα μπορούσε εύκολα να του είχε προκαλέσει βλάβη στην καρδία ή να του τσακίσει το λαρύγγι, αν το πόδι του καθόταν μερικά εκατοστά πιο δεξιά. Να θυμήσω ότι ο ίδιος παίκτης την 19η Αγωνιστική (ΑΕΛ – Ομόνοια 1:1) διέπραξε πανομοιότυπο έγκλημα κατά του Ασάντε, όπου τον πάτησε δυνατά στο πίσω κάτω μέρος του ποδιού, κάτι που εύκολα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο γόνατο ή και να σπάσει την κνήμη του παίκτη μας. Και στις 2 περιπτώσεις ο Σάντος θα έπρεπε να φάει αποβολή (για να μην πούμε και αποκλεισμό) αλλά φυσικά παρέμεινε ατιμώρητος.

Στο σημερινό παιχνίδι η Ομόνοια κέρδισε ξεκάθαρο πέναλτι μετά που ο Ντανίλο ουσιαστικά έσπρωξε την μπάλα έξω από την πόρτα με τα χέρια. Μετά από μεγάλη αναμονή στο VAR (γιατί; είχε φανεί καθαρά από την πρώτη προβολή το χέρι) τελικά δόθηκε σωστά το πέναλτι. Όμως ο Βασίλης Δημητρίου δεν έδειξε ούτε μία κάρτα στον Ντανίλο, ενώ ο κανονισμός ξεκάθαρα λέει ότι κάτι τέτοιο τιμωρείται με πέναλτι χωρίς σκέψη για κανονική θέση χεριού, και ο παίκτης αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού βλέπαμε συνεχώς τους παίκτες της ΑΕΛ να διενεργούν σκληρότατα φάουλ και πολλά όχι μόνο να μην τιμωρούνται με κάρτες, αλλά να μην σφυρίζονται καν. Προσωπικά δεν μου αρέσει να διακόπτεται το παιχνίδι κάθε λίγο για φάουλ, και δεν θα αδικούσα τον διαιτητή, αν ήθελε να αφήσει το παιχνίδι να παιχτεί. Όμως ο Βασίλης Δημητρίου δεν έδειχνε την ίδια επιοίκια στους παίκτες της Ομόνοιας. Αντιθέτως τιμώρησε τον Τιάγκο (δεν θυμάμαι για την τρίτη μας κάρτα, θα μιλήσω για την κάρτα του Κούσουλου μετά) χωρίς να του έχει κάνει παρατήρηση πριν, και για ένα τυπικό φάουλ όπως άλλα 20 που σφυρίχτηκαν κατά τον αγώνα. Οι παίκτες της ΑΕΛ για πανομοιότυπα φάουλ το πολύ να έπαιρναν μια παρατήρηση. Ο Μεντόγεβιτς χρεώθηκε με 1 κίτρινη κάρτα, ενώ έπρεπε να φάει τουλάχιστον ακόμη 2. Αντιθέτως δέχτηκε 3-4 παρατηρήσεις μετά την κάρτα.

Το χειρότερο ήταν η εξώφθαλμη υποκριτική των παιχτών της ΑΕΛ. Χαρακτηριστικά, στο φάουλ που προηγήθηκε του χεριού του Ασάντε εκτός της περιοχής μας πριν το γκολ της ΑΕΛ, ο παίκτης της ΑΕΛ πηδάει πάνω στον παίχτη της Ομόνοιας, του ρίχνει μια μπουνιά στο πρόσωπο, πέφτει ο ίδιος χάμω και κοιλιέται, και ο διαιτητής δίνει φάουλ υπέρ της ΑΕΛ. Η κάρτα του Κούσουλου προήλθε μετά από φάουλ που κάνει ο παίχτης της ΑΕΛ, ακολούθως σωριάζεται στο έδαφος, και ο διαιτητής σφυρά υπέρ της ΑΕΛ, τιμωρόντας τον Κούσουλο. Ο φονιάς Σάντος πήγε να εκμαιεύσει πέναλτι στην φάση πριν να αποβληθεί ο Ντούριτς και ο Αβντιγιάι. Ο διαιτητής τον άφησε ατιμώρητο, ενώ παράλληλα η κίνηση του ήταν που προκάλεσε την αψιμαχία μεταξύ των 2 άλλων παιχτών. Το σκηνικό φάουλ από παίχτη της ΑΕΛ -> Προσποίηση -> Σφυρίζεται φάουλ εναντίων της Ομόνοιας επαναλήφθηκε τουλάχιστον μια ντουζίνα φορές.

Αυτή η άνιση μεταχείριση κατά της Ομόνοιας αφήνεται ασχολίαστη πολύ συχνά μετά από κάθε αγώνα. Επικεντρωνόμαστε όλοι στις κάρτες, στα πέναλτι και στα οφσάιντ. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο αυτά που καθορίζουν το παιχνίδι. Όταν ο διαιτητής είναι Δράκων εναντίων της μιας ομάδας, και Σόλωνας απέναντι στην άλλη, τότε αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των παιχτών. Η ευνοούμενη ομάδα δεν έχει ενδοιασμούς στα μαρκαρίσματα της, και αν παίζει ήδη βρώμικα, τότε ξεθαρεύει και γίνεται ακόμη πιο πολεμοχαρής. Οι παίχτες της αδικημένης ομάδας εκνευρίζονται, κάνουν λάθη, αμύνονται με προσοχή και έχουν δεύτερες σκέψεις στα μαρκαρίσματα τους. Για να μην πούμε και για τις αντεπιθέσεις που ανακόπτονται, την μεταβίβαση της κατοχής της μπάλας στις μάχες του κέντρου, από τον διαιτητή στην “συμμαχική” ομάδα. Τελικά, οι αυστηρές και εύκολες κίτρινες οδηγούν σε πονοκεφάλους του προπονητή, καθώς χάνει χωρίς λόγο παίχτες από επόμενα παιχνίδια, ίσως σημαντικά.

Και εδώ φτάνω σε ένα άλλο λόγο που παραθέτω το παράπονο μου: Οι σχολιαστές των συνδρομητικών καναλιών. Σε πρόσφατο (υποτιμητικότατο) άρθρο του sports24 με τίτλο “Η εισβολή των ηλίθιων” κατηγορούνται οι οπαδοί της Ομόνοιας ότι απομάκρυναν τους καθιερωμένους σχολιαστές της Primetel επειδή “παρέλειψαν μια φορά να πουν για ένα οφσάιντ”. Συγνώμη, αλλά νομίζω το ισοπέδωμα το φτάσατε τέρμα κύριε αρθρογράφε. Κάθε αγωνιστική, βλέπουμε σοβαρά λάθη και παραλείψεις της διαιτησίας που παραμένουν εντελώς ασχολίαστα από τους σχολιαστές των αγώνων. Αντιθέτως, συχνά βλέπουμε τους διαιτητές να καλύπτονται από τους σχολιαστές, και με τρόπο λες και θέλουν να μας βγάλουν όλους τρελούς και τυφλούς. Ο σχολιαστής κάνει τον αναποφάσιστο στο VAR και όταν ο διαιτητής αποφασίσει, σπεύδει να συμφωνήσει μαζί του βιαστικά. Σε 8 στα 10 σφυρίγματα ο σχολιαστής θα συμφωνήσει με τον διαιτητή σε άλλες φάσεις εκτός VAR και όταν το δει στην επανάληψη θα ακούσουμε τις εκφράσεις “νομίζω, ίσως, δεν είμαι σίγουρος, ο διαιτητής το είδε καλύτερα”.

Προκαλώ τον οποιονδήποτε να συγκρίνει αυτό το μπάχαλο με τον σχολιασμό που γίνεται σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Οι συναδέλφοι τους εκεί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν (χωρίς να χρειάζονται επαναλήψεις και άλλες γωνίες λήψης) ότι ο διαιτητής έχει σφυρίξει λάθος σε κάποια φάση. Και σπανιότατα κάνουν λάθος. Τι συμβαίνει λοιπόν στους Κυπριακούς αγώνες; Μήπως υπάρχουν οδηγίες από ψηλά; Μήπως είναι και αυτό θυσία για την πιπίλα της “προκατάληψης”; Μήπως υπάρχει κάποιο υπόγειο ρεύμα; Πως μπορεί να πάει μπροστά η διαιτησία αν δεν φέρουμε τους υπεύθυνους με δημόσιο και σωστό τρόπο προ των ευθυνών τους. Η “προκατάληψη” γίνεται ολοένα και χειρότερη, επειδή οι δημοσιογράφοι, αθλητικογράφοι, σχολιαστές και αναλυτές αφήνουν, σε μεγάλο βαθμό, στην άκρη το όλο θέμα, και τελικά οι μόνοι που εκφράζουν τα παράπονα τους είναι ο κόσμος. Και κάτι τέτοιο δημιουργεί χάος, αβεβαιότητα και τελικά απάρνηση. Διερωτόμαι μπας και αυτός είναι ο σκοπός…

Σε άλλα (σημερινά μετέπειτα του αγώνος) άρθρα διάφοροι βγήκαν να μας “υπενθυμίσουν” ότι το ΑΠΟΕΛ είχε και αυτό παράπονα στους τελευταίους 3 αγώνες που έδωσε με την Ομόνοια, και ότι η ΑΕΛ συμφωνεί με το ΑΠΟΕΛ. Προσπαθούν να μας χτίσουν το αφήγημα της “πράσινης παράγκας” λοιπόν. Και οι κατηγοροί μας είναι καταρχάς αυτοί που έκτισαν την παράγκα, και μετά αυτοί που την συγκάλυψαν και την αγνόησαν με δικαιολογίες την “αμεροληψία και δημοσιογραφική δεοντολογία”.

Ο Σοφοκλέους και ο Πετρίδης πάνε να πουλήσουν οπαδιλίκι στους οπαδούς τους που τους εγκατέλειψαν και απευθύνουν τα πυρά τους στην Ομόνοια, επειδή ο αντι-Ομονοιατισμός πουλάει. Τώρα θυμήθηκαν να μας μιλήσουν για διαιτησίες και τιμοκαταλόγους, μετά από μια “χρυσή” δεκαετία. Χρυσή από το χρήμα που έρρεε στις τσέπες του κάθε αρμόδιου για να κάνει τα στραβά μάτια, και από την λάμψη των τροπαίων που προαποφασίζονταν που θα πάνε. Ας μην μας παίζουν τις πάπιες. Ούτε είμαστε κουτοί σαν γρασίδι, ούτε έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Έχουμε επίσημες έρευνες και μαρτυρίες που μας λένε τι έγινε. Όσο αφορά τις καταθέσεις Παπασταύρου, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σας κατατοπήσει πλήρως κύριοι επιχειρηματίες της κακιάς ώρας. Για να σας βοηθήσω, συμπεριλάβετε στην αναζήτηση σας τις λέξεις “γενικός εισαγγελέας”, “πόρισμα” και “Επιτροπή Δεοντολογίας”. Καλό θα ήταν εκτός από τις δηλώσεις σας (ναι ναι η φωνή σας είναι γλυκήτατη) να ακούγατε και καμιά άλλη είδηση μέσα μέσα. Μπορεί να μάθετε και τίποτα για να αποφεύγετε να ντροπιάζεται τους εαυτούς σας και τις ομάδες σας με σχόλια βγαλμένα από την Γκερμπελική σχολή προπαγάνδας και κροκοδείλια δάκρυα.

Στέφανος Χ.

Autoremarketing

Bet on Alfa