ΑρχικήΦΩΝΗ ΛΑΟΥΆποψη Φιλάθλου:"Eύλογα τα ερωτήματα του Αποελ"

Άποψη Φιλάθλου:”Eύλογα τα ερωτήματα του Αποελ”

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Αποελ (Πέμπτη, 24 Οκτ. 2019) έθεσε τρία πολύ σωστά ερωτήματα σχετικά με τη διαιτησία. Πιο κάτω παρουσιάζω τα σχόλια μου σε κάθε ένα από τα τρία ερωτήματα του Αποελ.  
Το πρώτο ερώτημα που έθεσε ο Αποελ είναι το εξής: “Είναι με αυτό τον τρόπο που επιθυμείτε [απευθύνεται στην Ομόνοια] να ενεργούμε σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της διαιτησίας; Με δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες αμφισβητούν το κύρος και τις δυνατότητες οποιουδήποτε διαιτητή;”
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί στην Κύπρο που αμφισβητούν τις διαιτητικές ικανότητες του κ. Νικολάου. Αν δεν κάνω λάθος, ούτε η επίσημη Ομόνοια αμφισβήτησε ή αμφισβητεί ότι είναι ικανός διαιτητής ο κ. Νικολάου. 
 
Όσο αφορά το κύρος της διαιτησίας, πως γίνεται αυτό να μην αμφισβητείται όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ανέφερε δημόσια ότι υπήρξε αλλοίωση αποτελεσμάτων λόγω των διαιτητικών λαθών που έχουν γίνει.  Το κύρος των διαιτητών το υποσκάπτουν οι ίδιοι, με κάποιες “τρελές” αποφάσεις που παίρνουν κατά τη διάρκεια των αγώνων και κανείς άλλος 
Το δεύτερο ερώτημα του Αποελ είναι το εξής: “Πως ο συγκεκριμένος διαιτητής θα έχει αύριο την καλύτερη απόδοση όταν ήδη ομάδα που δεν αγωνίζεται στο συγκεκριμένο παιχνίδι επιχειρεί να του βάλει πίεση;”
Δηλαδή ο Αποελ παραδέχεται ότι όταν υπάρχει πίεση προς τους διαιτητές, δεν έχουν την καλύτερη απόδοση;  
 
Επί της ουσίας όμως το θέμα με τον κ. Νικολάου δεν είναι αν θα έχει την καλύτερη απόδοση στο ματς που θα διαιτητεύσει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αν θα έπρεπε να  οριστεί να διαιτητεύσει αγώνα λίγες βδομάδες μετά από την ημέρα που έβαλε το χεράκι του για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του αγώνα στη Λάρνακα εις βάρος της Ομόνοιας.
 
Και το τρίτο ερώτημα του Αποέλ είναι: “Ποιες ομάδες θα επηρεαστούν από αυτή την προσπάθεια επηρεασμού του διαιτητή; Η Ομόνοια ή οι δυο ομάδες που θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο του «Αμμόχωστος»;”

Καταρχάς, ένας διαιτητής είναι ο απόλυτος άρχοντας ενός παιχνιδιού και δεν μπορεί να επηρεαστεί αν δεν το επιθυμεί. Άρα, αν δεν θέλει ο κ. Νικολάου να επηρεαστεί, δεν θα επηρεαστεί, ότι και να λέγεται. Εξάλλου, πριν τον αγώνα Αεκ-Ομόνοια δεν του είχε αναφέρει κανείς τίποτα, αλλά είχε πολύ κακή καλή απόδοση στο συγκεκριμένο αγώνα.
 
Επιπρόσθετα, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει πει κανείς στο συγκεκριμένο διαιτητή να μην κάνει σωστά τη δουλειά του, σε περίπτωση που διαιτητεύσει τον αγώνα Ν. Σαλαμίνα-Αποελ. 
 
Όσο αφορά το αν θα επηρεαστεί η Ομόνοια ή οι δυο ομάδες που θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο του «Αμμόχωστος», από τον ορισμό του διαιτητή κ. Νικολάου στο ματς Ν. Σαλαμίνα-Αποελ, η απάντηση είναι ότι από αυτό τον ορισμό θα επηρεαστεί η Ομόνοια. 
Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Αν ένας διαιτητής που αφαιρεί δύο βαθμούς από την Ομόνοια, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, τιμωρείται για δύο βδομάδες μόνο, δηλαδή μια βδομάδα τιμωρία για κάθε βαθμό που αφαιρεί  με τις λανθασμένες αποφάσεις του, τότε στέλνεται ένα πολύ απλό και κακό μήνυμα προς κάποιους διαιτητές: όσα λάθη και να κάνετε σε ένα αγώνα, όσα αποτελέσματα και να αλλοιώσετε, μην ανησυχείτε.  Σύντομα θα επανέλθετε.    
 
Αν έχω αντιληφθεί σωστά, η Ομόνοια δεν συμφωνεί με αυτό το σκεπτικό και η θέση της είναι να υπάρχουν τιμωρίες ανάλογες του μεγέθους των λαθών γιατί με αυτό τον τρόπο οι διαιτητές θα είναι πιο προσεχτικοί και επομένως τα λάθη πιο λίγα. Και αν τα διαιτητικά λάθη είναι πιο λίγα, η Ομόνοια μόνο κέρδος θα έχει. 
Kατερίνα Βασιλείου
Autoremarketing

Bet on Alfa