ΑρχικήDaily News"Ο καλύτερος προπονητής της Premier League!"

“Ο καλύτερος προπονητής της Premier League!”

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκαμε μια άκρος ενδιαφέρουσα συνέντευξη του νέου προπονητή της ομάδας μας, John Carver. Διαβάζοντας την κάποιος, θα καταλάβει αρκετά για το ποιόν του… Ο Carver μιλά έξω από τα δόντια, αποκαλύπτεται, ρίχνει φως στους τελευταίους 6 μήνες της προπονητικής του καριέρας. Μια συνέντευξη που πρέπει να διαβάσετε από την αρχή μέχρι το τέλος…

Bet on Alfa

Ο πρώην Newcastle προπονητής John Carver δηλώνει: «Τιμωρήθηκα γιατί ήμουν ειλικρινής»

Ο Carver λέει ότι έχει πράγματα να αποδείξει διεκδικώντας ξανά στο μέλλον, την θέση του προπονητή στην Νιούκαστλ!

Ο John Carver περίμενε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο και να πάρει μια πτήση μακριά από την πιο τραυματική εμπειρία στην ποδοσφαιρική του καριέρα, όταν άκουσε κάποιον να τον φωνάζει στην αίθουσα αναχωρήσεων. Καθώς γύρισε για να αναγνωρίσει αυτόν που τον φώναξε, άκουσε και την υπόλοιπη κραυγή… “Ο καλύτερος προπονητής στην Premier League”.  Είναι πλέον ένα συνηθισμένο αστείο εις βάρος του…  Ένα αστείο που πηγάζει από μια δήλωση που έκανε περιγράφοντας τον εαυτό του με αυτή την φράση, μετά από ένα σερί 8 συνεχόμενων ηττών της Νιούκαστλ στην Premier League την περασμένη σεζόν (2014-15).

Με τέσσερις βαθμούς στα τελευταία τρία παιχνίδια, η Νίουκαστλ είχε εξασφαλίσει την παραμονή της στην Premier League, την συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο. Φυσικά το γεγονός ότι η ομάδα γλύτωσε την υστάτη από του χάρου τα δόντια, του στοίχησε την δουλεία του. Ο Carver αντικαταστάθηκε από τον Steve McClaren (σημ. με την Νιούκαστλ τελικά να υποβιβάζεται φέτος, παρά το γεγονός ότι στην πορεία, ο McClaren αντικαταστάθηκε από τον Rafa Benitez, o οποίος στο μεταξύ είχε αποδεσμευτεί από την Ρεάλ Μαδρίτης).

Ο Κάρβερ έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει περισσότερα αστεία για τις προπονητικές του ικανότητές. Ωστόσο θεωρεί ότι είχε ακολουθήσει κάποια μέθοδο η οποία δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την ‘τρέλα’ αυτή…

«Η φράση “ο καλύτερος προπονητής στην Premier League” είναι κάτι που μου έχει ‘μείνει’… Όταν κάποιος με φώναξε με τον τρόπο αυτό, την ημέρα που έφευγα για διακοπές, είχα μόλις χάσει την δουλειά μου… Αυτό δεν με εμπόδισε να γελάσω και να τον χαιρετήσω… Ξέρω ότι για κάποιο διάστημα θα πρέπει να ζήσω με αυτή την φράση από τώρα και στο εξής… Αλλά από την άλλη, αν αυτό είναι το χειρότερο που μπορούν να μου προσάψουν, τότε το αποδέχομαι». Αυτά είπε στην τελευταία του μεγάλη συνέντευξη στην Telegraph, στις 27 Ιουλίου 2015.

O Carver είχε αποφασίσει να συναντήσει ψυχολόγο μετά από μια βαριά ήττα με 3-0 απέναντι στην Λέστερ Σίτι. Μετά από εκείνο το παιχνίδι είχε κατηγορήσει τον αμυντικό της ομάδας του Mike Williamson, επειδή είχε αποβληθεί. Στα πλαίσια των όσων διαμείφθηκαν στην μεταξύ τους συνάντηση, είχε κάνει και αυτή την δήλωση.

 «Έπρεπε να δοκιμάσω ό, τι μπορούσα», δήλωσε ο Κάρβερ. «Έφερα ακόμα και κάποιο από την ομάδα  ομάδα μπάσκετ του Newcastle να μιλήσει στους ποδοσφαιριστές για να τους εμψυχώσει. Δοκίμασα αρκετά διαφορετικά πράγματα να συσφίξω τις σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών, να τους δέσω περισσότερο ως σύνολο. Στα πλαίσια αυτά, στην προσπάθεια να βελτιωθώ και εγώ ως άτομο, επιστέφτηκα ένα ψυχολόγο, ο οποίος με έκανε να νοιώσω σημαντικός. Ποτέ προηγουμένως στην ζωή μου δεν είχα κάνει κάτι τέτοιο. Ήξερα το άτομο αυτό αρκετά καλά. Πήγα σε αυτόν μετά το παιχνίδι με την Leicester,  ίσως στο χαμηλότερο σημείο που είχα φτάσει (ψυχολογικά) στην διάρκεια της παρουσίας μου στην ομάδα.

“Είχα καλούς ανθρώπους γύρω μου, αλλά ένιωσα ότι χρειαζόμουν κάτι διαφορετικό. Είχαμε μια σειρά από συνομιλίες που δεν θα επαναληφθούν και εγώ ποτέ δεν θα πω σε κανέναν ποιος ήταν. Ο ψυχολόγος προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θετικό περίγραμμα γύρω μου, το οποίο θα με βοηθούσε να υλοποιήσω τον στόχο μου (την σωτηρία δηλαδή της ομάδας).

“Όλοι έξω από Newcastle μας ήθελαν να είμαστε η μεγάλη ομάδα που θα διαβαθμιζόταν, γι’ αυτό και έπρεπε να βρω ένα τρόπο να μην θολώσει το μυαλό μου. Γι’ αυτό τον λόγο είπα την φράση αυτή. Για να  πιστέψουμε όλοι στην ομάδα (και εγώ και οι παίκτες) ότι μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τον στόχο μας.  Από την στιγμή που είχα ζητήσει από τους παίκτες να πιστέψουν στον εαυτό τους, θα έπρεπε να αποδείξω ότι και εγώ ο ίδιος πίστευα στον δικό μου. Αν δεν ήμασταν σε αυτή την θέση, ποτέ δεν θα είχα πει αυτή την φράση. Με βοήθησε όμως να ολοκληρώσω με επιτυχία αυτό που ήθελα να κάνω, που ήταν να αποφύγει η ομάδα την διαβάθμιση. “

Ο Lee Charnley, ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, ήταν ο μόνος άνθρωπος στο Newcastle που γνώριζε ότι ο Carver είδε ψυχολόγο. Ο Carver όμως δήλωσε ότι θα αναζητούσε ξανά επαγγελματική βοήθεια, αν είχε να διαχειριστεί μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

“Οι παίκτες δεν ξέρανε. Έκανα δύο-τρεις συνεδρίες, δύο-τρεις ώρες την κάθε φορά. Είχαμε ένα πίνακα και μιλήσαμε για ένα ή δύο πράγματα, και πήρε μερικές σημειώσεις. Οι πληροφορίες που πήρα ήταν τόσο πολύτιμες, που αν είσαι ένας προπονητής ή μάνατζερ, θα πρέπει να είσαι τρελός να μην τις χρησιμοποιήσεις.”

Πάντως, ο Carver παραδέχτηκε ότι χειρίστηκε εντελώς λανθασμένα την ‘υπόθεση Williamson’. Μετά την αποβολή του Williamson στον αγώνα με την Leicester για ένα καθυστερημένο μαρκάρισμα στον Jamie Vardy, ο Carver ‘παραβίασε’ κάθε άγραφο κανόνα προπονητικής, λέγοντας: Νομίζω ότι το έκανε σκόπιμα! Δεν ξέρω για ποιο άλλο λόγο θα έκανε κάτι τέτοιο.  Ήταν ακριβώς η σκέψη μου.. Αυτός πήρε την κόκκινη σκόπιμα”. Του το είπα κατάμουτρα. Δεν θέλω να πω όμως, πως αντέδρασε… “

Ο Carver τώρα λέει: “Ξέρεις τι; Ενενήντα εννέα τοις εκατό των προπονητών θα ήθελαν να το κάνουν. Χρειαζόμουν μια αντίδραση. Δεν θα το έκανα διαφορετικά, αλλά έπρεπε να τους κάνω να αντιδράσουν. Χρειαζόμουν κάτι για να τονωθεί το ηθικό των παικτών”. Έχω προσβάλει τον Mike Williamson δημόσια. Και εγώ ο ίδιος βρέθηκα σε δύσκολη θέση. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το έκανα για τους σωστούς λόγους, ώστε να αποδώσει πολύ καλύτερα στο επόμενο παιχνίδι.  Έχω απολογηθεί στον Mike για ότι είχα πει δημόσια. Έπρεπε να πάω να τον βρω και να του απολογηθώ.

“Ήμουν στην ομάδα όταν ο Ruud Gullit άφησε τον Alan Shearer και τον Duncan Ferguson έξω από ένα παιχνίδι-ντέρμπι. Την επόμενη ημέρα το πρωί, ο Shearer ήταν από τις οκτώ στο γραφείο για να δει τον Ruud. Ο Duncan ήταν εκεί ακόμη νωρίτερα. Αυτή είναι η διαφορά…”

“Ο Mike όμως ήταν πολύ καλά, και μετά από την τιμωρία δύο αγωνιστικών, επανήλθε και έπαιξε αρκετά καλά”.

Ο Carver είπε ότι ακόμα και η γυναίκα του, του είχε πει ότι η ειλικρίνεια του, θα του κόστιζε την δουλειά του ως προπονητής της Νιουκάστλ. Της απάντησα: “Με ξέρεις πολύ καλύτερα από τον καθένα. Δεν μπορώ να μην πω την αλήθεια. Ως προπονητής, είσαι καταδικασμένος αν δεν το κάνεις, αλλά και καταδικασμένος αν το κάνεις! Αν δεν είσαι αληθινός κανείς δεν σε εμπιστεύεται, αν πεις την αλήθεια θα τιμωρηθείς για αυτό”.

“Έχω δει πολλά πράγματα στο Newcastle και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν ζητήσει οι οπαδοί, είναι πάντα ειλικρίνεια από τον προπονητή. Αν ο προπονητής δεν μιλάει με έντιμο και ανοιχτό τρόπο, οι οπαδοί θα τον ‘σφάξουν’ και αυτό το είχα πάντα στο μυαλό μου”.

Την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, θα ενεργήσω διαφορετικά. Θα κρατήσω το στόμα μου κλειστό, με βαριά καρδιά. Όταν έχεις να διαχειριστείς ένα πλήγμα, όπως είχα εγώ, αν πρόκειται να είσαι επιτυχής, τότε θα πρέπει να προσαρμοστείς”.

Ο Carver είχε πολύ υψηλή κατάταξη μεταξύ της ‘αδελφότητας’ των προπονητών στην Αγγλία. Ήταν έμπιστος άνθρωπος, δεξί χέρι του Sir Bobby Robson, είχε αναπτύξει μια καλή σχέση με τον Jose Mourinho. Είχε μια επιτυχημένη περίοδο ως προπονητής του Τορόντο FC, προτού χρειαστεί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω ασθένειας στην οικογένειά του. Ωστόσο, παρά την εμπειρία που έχτισε, με πάνω από 15 χρόνια προπονητικής υψηλού επιπέδου, ο Carver ξέρει ότι οι τελευταίοι έξι μήνες θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο, στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει την επόμενη δουλειά του.

“Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μπορεί να αμαυρωθεί η φήμη σου” λέει. “Το μεγαλύτερο πράγμα είναι μένα είναι να έχω την δυνατότητα να κλειστώ σε ένα δωμάτιο με έναν ιδιοκτήτη ή έναν πρόεδρο και να τους πείσω ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Να τους δείξω πως προετοιμάζω την ομάδα μου, πως δουλεύω με τους παίκτες, ποιος πραγματικά είμαι, ποια η προσωπικότητά μου. Ταυτόχρονα να διαπιστώσουν και αυτοί ποιος πραγματικά είμαι και όχι ποια αντίληψη επικρατεί για μένα”.

“Αν δεν είχα καμία εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, τότε πιθανότατα να συμβιβαζόμουν με ένα ρόλο κομπάρσου, στο παρασκήνιο. Να γίνω βοηθός κάποιου άλλου προπονητή. Όμως πιστεύω στον εαυτό μου! Δεν θέλω να ακολουθήσω την εύκολη διέξοδο παραμόνο αν δεν υπάρξει άλλη επιλογή.  Θέλω να αναλάβω μια ποδοσφαιρική ομάδα και να την οικοδομήσω όπως θέλω εγώ.

“Έχω ένα σημείο για να αποδείξω, τόσο στον εαυτό μου όσο και τους οπαδούς της Newcastle. Όχι σε όλους, γιατί η πλειοψηφία του κόσμου μου συμπεριφέρθηκε αρκετά καλά. Αλλά σε όσους ήταν επικριτικοί μαζί μου. Είμαι νικητής, δεν είμαι κάποιος που τα παρατά εύκολα. Στόχος στο μέλλον είναι να πάω μακριά, να είμαι επιτυχημένος και να επιστρέψω στο Newcastle ως προπονητής κάτω από διαφορετικές συνθήκες.. Έχω επιστρέψει πίσω στην Νιούκαστλ μερικές φορές στο παρελθόν και θα ήταν μια μεγάλη υπόθεση η ιστορία αυτή να επαναληφθεί ξανά.”

Autoremarketing

Bet on Alfa