ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣυνέντευξη Σωτήρη Καϊάφα: Η μηχανή του γκολ...

Συνέντευξη Σωτήρη Καϊάφα: Η μηχανή του γκολ…

Αναδημοσίευση από www.sport-fm.com.cy

Bet on Alfa

Πραγματικά είναι από τις περιπτώσεις που χρειάζεται μπόλικος χώρος και αρκετός χρόνος για να γραφτούν τα επιτεύγματα ενός μεγάλου παίκτη όπως ο Σωτήρης Καϊάφας οποίος παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην SPORTDAY και τον Στέλιο Παπαμωϋσέως.

Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει;
Διαβάστε για πρόλογο στατιστικά που φαντάζουν εξωπραγματικά.
-Παίκτης του αιώνα, στην Κύπρο.
-Αρχισκόρερ όλων των εποχών.
-Οκτώ φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.
-Χρυσό παπούτσι Ευρώπης.
-Ρεκόρ περιόδου με 44 γκολ.
-11 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 5 Σούπερ καπ…

Από σέντερ μπακ… αρχικανονιέρης.

Ο Σωτήρης Καϊάφας γεννήθηκε στην Μια Μηλιά στις 17 Δεκεμβρίου 1949 και στην Ομόνοια ξεκίνησε την καριέρα του το 67-68 σαν κεντρικός αμυντικός, αλλά στα μέσα της περιόδου οι ανάγκες στην ομάδα έκαναν τον προπονητή των πράσινων τότε, δάσκαλο του αθλήματος Πατσιάτσεφ, να τον χρησιμοποιήσει σαν κεντρικό επιθετικό. Αυτό ήταν. Ένας μέγας κανονιέρης γεννιόταν, από σπόντα…

Θυμάται ο Σωτήρης Καϊάφας…

«Έκανα τα πρώτα μου βήματα στην ομάδα, είχαμε κάποια θέματα με τραυματίες και από κεντρικός αμυντικός χρειάστηκε να αγωνιστώ φορ. Φαίνεται τα πήγα καλά, μου άρεσε και μένα και η συνέχεια είναι γνωστή… οι συγκυρίες της εποχής αποδείχτηκαν τελικά καθοριστικές και για μένα και για την Ομόνοια», παραδέχεται ο Καϊάφας.

Η συλλογή τίτλων ατομικά και ομαδικά ξεκίνησε από το 71-72…

Η Ομόνοια ήταν συνεχώς διεκδικήτρια με τον Καιάφα στην ενδεκάδα, φτάνει να αναφέρω ότι ήταν δεύτερη το 68, το 69 και το 70 έχασε τον τίτλο στην διαφορά τερμάτων και το 71 τέταρτη.

Η περίοδος 71-72 άλλαξε το ρου της ιστορίας και της Ομόνοιας και του Σωτήρη Καιάφα καθώς ήρθε το πρώτο νταμπλ για τους Πράσινους και η πρώτη φορά που ο Καϊάφας αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 12 γκολ. Για τα επόμενα 13 χρόνια έγινε συνήθειο και για την Ομόνοια και για τον Σωτήρη Καιάφα η κορυφή …

Το ωραιότερο γκολ με ΠΑΟ στην Λεωφόρο το 72-73…

Πέτυχε στα 17 χρόνια παρουσίας του στην Ομόνοια 321 γκολ, αν αφαιρέσουμε και την περίοδο 74-75 που δεν αγωνίστηκε σημαίνει πάνω από 20 γκολ μέσο όρο κάτι το εκπληκτικό σε ποσότητα και διάρκεια.

Από όλα αυτά, κάποια από τα οποία ήταν καθοριστικά , ξεχωρίζει ο μεγάλος Καϊάφας ένα γκολ κατά του ΠΑΟ την χρονιά που η Ομόνοια αγωνίστηκε στην Α Εθνική κατηγορία.

Λέει χαρακτηριστικά…

«Ήταν το ματς που μας σφάγιασε ο Νίκος Ζλατάνος και χάσαμε 4-2 παρ ότι προηγηθήκαμε 2-0 στην κατάμεστη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ήταν τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού ο Βασίλης Κωνσταντίνου, δέχτηκα την μπάλα έξω από την περιοχή του, γύρισα, γέμισα το πόδι μου και ούτε άγγιξε την μπάλα. Στο τέλος προς τιμή του, ήρθε και με συγχάρηκε για το γκολ», λέει ο Σωτήρης Καϊάφας.

Σκόραρε σε τρεις τελικούς κυπέλλου…

Συνολικά ο Σωτήρης Καϊάφας κατέκτησε 6 κύπελλα με την Ομόνοια, δεν έχασε σε τελικό και στους τρεις από αυτούς σκόραρε…
Θυμάται περισσότερο αυτόν του 74 με την πανίσχυρη τότε Ένωση Νέων Παραλίμνιου.

Λέει χαρακτηριστικά…

«Ήταν ο πρώτος τελικός που έβαζα γκολ, ήταν πολύ σημαντικό για μένα αλλά πάνω από όλα για την ομάδα που έκανε το δεύτερο νταμπλ μετά από αυτό του 1972 και αυτό αποκτούσε περισσότερη αξία γιατί η αλήθεια είναι ότι η Ένωση ήταν πολύ δυνατή τότε  και θα πω ότι ίσως να εδικαιούτο και ένα τίτλο στην καλύτερη δεκαετία στην ιστορία της», λέει ο κανονιέρης των πράσινων.

Ρεκόρ ασύλληπτο τα 44 γκολ σε μια περίοδο…

Έχει στην κατοχή του και χρυσό παπούτσι και πολλά γκολ  και ανάλογους τίτλους, έχει και ένα ρεκόρ ακατάρριπτο από το 1976-77, όταν σε μια περίοδο πέτυχε 44 γκολ. Το πλησίασε μόνο  ο Ράουφμαν το 1998 όταν πέτυχε 42 γκολ με την φανέλα της Ομόνοιας.

Image result for Σωτήρης Καιάφας

Λέει γι’ αυτό το ρεκόρ ο Σωτήρης Καϊάφας…

«Ήταν η χρονιά που δώσαμε μάχη με το ΑΠΟΕΛ για τον τίτλο τον οποίο κερδίσαμε με τρεις βαθμούς διαφορά και η αλήθεια είναι ότι στηριχτήκαμε πολύ στην παραγωγική μας επιθετική γραμμή που σε 26 αγώνες πέτυχε 88 γκολ. Τα μισά ακριβώς από αυτά πέτυχα εγώ, αλλά σημασία έχει η συνολική πειθαρχία. Όμως είναι ένα ρεκόρ που αφού δεν το έσπασε ο Ράουφμαν θεωρώ ότι πιθανόν να περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια για να το πλησιάσει κάποιος» λέει ο Καϊάφας και έχει απόλυτο δίκαιο, ενώ τα 44 γκολ ήταν και απάντηση σε κάποιους που είχαν επιφυλάξεις για τα 39 που πέτυχε στην προηγούμενη χρονιά και τον οδήγησαν στην κατάκτηση του χρυσού παπουτσιού στην Ευρώπη.

Όταν έμεινε άφωνη η Ευρώπη στο 4-0  επί του Αγιαξ που πέτυχε και δυο γκολ…

Η Ομόνοια άφησε άφωνη την Ευρώπη τον Νοέμβριο του 79 όταν συνέτριψε 4-0 τον μεγάλο τότε Άγιαξ Ολλανδίας στο κατάμεστο Μακάρειο στάδιο.

Θυμάται κάθε λεπτό της ιστορικής αναμέτρησης ο Σωτήρης Καϊάφας και λέει…

«Ήταν μια απίστευτη βραδιά, γεμάτο το Μακάρειο στάδιο , τεράστιος παλμός, παρά το 10-0 που χάσαμε εκτός έδρας, ο κόσμος ήρθε να μας στηρίξει γιατί ήθελε νίκη γοήτρου, κοντά σε μια ομάδα που ήταν από τις κορυφαίες στην Ευρώπη εκείνη την εποχή, ενώ λίγα χρόνια προηγουμένως είχε κατακτήσει τρία συνεχόμενα κύπελλα πρωταθλητριών. Κάναμε το ματς της καριέρας μας ο κάθε ένας ξεχωριστά, κερδίσαμε με το εντυπωσιακό 4-0 που μέχρι και την Αμερική έγινε θέμα, κάποιοι μάλιστα θεωρούσαν ότι ήταν ένα κακόγουστο αστείο πέτυχα δυο γκολ, ενώ μπορούσαμε για μεγαλύτερη νίκη. Η αναγνώριση των αντίπαλων μας και τα συγχαρητήρια στο τέλος της ιστορικής βραδιάς από τους αντίπαλους, ήταν το καλύτερο φινάλε για εμάς» λέει με καμάρι ο κανονιέρης των πράσινων.

Ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα  από την ΕΑΚ…

Πρωταθλήματα, κύπελλα και ασπίδες πολλές για τον Σωτήρη Καιάφα, πρωτοκαθεδρία στον πίνακα των σκόρερ επίσης, χρυσό παπούτσι και ατομικές διακρίσεις συνοδεύσαν την 17χρονη τεράστια του καριέρα, αλλά το κερασάκι στην τούρτα ήρθε το 2000, όταν η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, τον ανέδειξε ανάμεσα σε μεγάλους της εποχής του και όχι μόνο σαν κορυφαίο ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα.

Λέει για αυτό ο Καϊάφας…

«Ήταν για μένα τεράστια τιμή να μου απονεμηθεί αυτή η διάκριση, αυτός ο τίτλος τιμής από ανθρώπους του αθλήματος ανεξάρτητα σωματειακής συμπάθειας που έζησαν τις προηγούμενες δεκαετίες όλους τους μεγάλους του χώρου. Πραγματικά ήταν για μένα ανάμεσα σε όλες τις διακρίσεις η κορυφαία και ευχαριστώ για αυτή την επιλογή αυτούς που συμμετείχαν  στην όλη διαδικασία» λέει συγκινημένος ο Σωτήρης Καϊάφας.

Κορυφαίοι τερματοφύλακες και επιθετικοί…

Image result for Σωτήρης Καιάφας

Τελευταίο κλασσικό ερώτημα αφορά τους κορυφαίους της εποχής του στην θέση του τερματοφύλακα και του επιθετικού.

Ξεχωρίζει ανάμεσα στους πολύ καλούς τους πρώτους και λέει συγκεκριμένα…

«Θεωρώ από τους αντιπάλους τερματοφύλακες κορυφαίους τους  Ανδρέα Κωνσταντίνου της ΑΕΛ, Γιώργο Παντζιαρά του ΑΠΟΕΛ και Μάκη Αλκιβιάδη της ΕΠΑ και από τους επιθετικούς ξεχωρίζω τους Παμπουλλή της ΑΕΛ , Ανδρέα  Στυλιανού του ΑΠΟΕΛ και Τάσο Κωνσταντίνου της ΕΠΑ».

Το πρώτο νταμπλ
Είχε δυο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο μέχρι το 1971 η Ομόνοια, όμως εκείνη την χρονιά έκτισε ουσιαστικά την παντοκρατορία της που θα κρατούσε ουσιαστικά δυο δεκαετίες.
Και όσα χρόνια και να περάσουν, θα είναι χαραγμένη η περίοδος 71-72 στην μνήμη όλων των φίλων της γιατί απλά σε αυτή την χρονιά πανηγύρισε και το πρώτο της νταμπλ.

Θυμάται ο κανονιέρης Καϊάφας…

«Είχαμε μεγάλη ομάδα , αλλά και έντονο ανταγωνισμό ειδικά με την ΕΠΑ που είχε γυρίσει από την Α Εθνική και αυτός κράτησε μέχρι και το τέλος. Είχαμε χάσει το πρωτάθλημα στο μεταξύ μας ντέρμπι το 1970 και η αλήθεια είναι ότι δεν είμασταν διατεθειμένοι να την πάθουμε για δεύτερη φορά. Και όταν την κερδίσαμε στο ΓΣΖ με 3-1 ουσιαστικά τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Δεν ξεδιψάσαμε όμως τελείως και στο κύπελλο αφού κερδίσαμε την ΕΠΑ στην ημιτελική φάση 4-2, στον τελικό συναντήσαμε τον συμπολίτη της ΠΟΛ, τον οποίο νικήσαμε 3-1 στην παράταση και πανηγυρίσαμε το νταμπλ. Η νύκτα έγινε μέρα στην Λευκωσία από τους πανηγυρισμούς και το κυριότερο είναι ότι η Ομόνοια, έβαζε γερούς θεμελιούς για την συλλογή τίτλων που ακολουθήσαν για δυο περίπου δεκαετίες», λέει ο κανονιέρης των Πρασίνων.

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Χρυσό παπούτσι 75-76

Θα μείνει στην ιστορία σαν η μεγαλύτερη ατομική επιτυχία Κύπριου ποδοσφαιριστή η ανάδειξη του Σωτήρη Καϊάφα σαν πρώτου στην Ευρώπη με 39 γκολ και η κατάκτηση του χρυσού παπουτσιού σε μια χρονιά που η επιθετική γραμμή της πρωταθλήτριας τότε Ομόνοιας πέτυχε 83 γκολ.

Λέει γι αυτό το γεγονός ο  μεγάλος κανονιέρης…

«Ήταν ασφαλώς μεγάλο γεγονός έστω και αν κάποιοι στην Κύπρο όπως γίνεται συνήθως σε όλους τους τομείς,  προσπάθησαν να σπιλώσουν αυτή την επιτυχία που αντανακλούσε και στην ομάδα μου και στην πατρίδα μας γενικότερα και μάλιστα μόλις δυο χρόνια μετά την Τούρκικη εισβολή. Η Ομόνοια πήρε τότε άνετα  τον τίτλο, βάλαμε 83 γκολ και τα δικά μου 39 με οδήγησαν στην κορυφή των μεγάλων σκόρερ της Ευρώπης, κάτι που αποτέλεσε τεράστια τιμή πραγματικά, ενώ ακούστηκε και η μοιρασμένη μας πατρίδα σε όλη την υφήλιο. Ευχαρίστησα τους συμπαίκτες μου όλους, ειδικά με τον Νίκο  Χαραλάμπους είχαμε εκείνη την χρονιά φοβερή συνεργασία. Είχα βοήθεια από συμπαίκτες και όχι από αντιπάλους όπως κάποιοι επιμένουν ακόμη, αντίθετα είχα πολύ στενά μαρκαρίσματα από κάποιους αμυντικούς»  λέει με παράπονο ο Σωτήρης Καϊάφας που στην επόμενη περίοδο χωρίς να λαμβάνει μέρος στον σχετικό διαγωνισμό, έσπασε το ρεκόρ επίτευξης γκολ φτάνοντας στα 44 κάτι που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι και το 2019…

Autoremarketing

Bet on Alfa