ΑρχικήΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤο ξύλο βγήκε από το "Upton Park"

Το ξύλο βγήκε από το “Upton Park”

Bet on Alfa
 Κανονικά η μοναδική λέξη που θα έπρεπε να συνοδεύει το τελευταίο παιχνίδι της Γουέστ Χαμ στο “Upton Park”, που αποτελεί έδρα της από το 1904, θα έπρεπε να είναι ΓΙΟΡΤΗ. Άλλωστε η ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς φρόντισε να κεράσει χαρά τον κόσμο της νικώντας 3-2 -και μάλιστα με ανατροπή στο τελευταίο 20λεπτο- την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ μετά το φινάλε της αναμέτρησης στήθηκε μία όμορφη εκδήλωση που περιελάμβανε πυροτεχνήματα, παρέλαση παλαιμάχων άσων αλλά και ευχάριστες εικόνες στις εξέδρες με οπαδούς να βγάζουν συλλεκτικές φωτογραφίες και να παίρνουν αναμνηστικά… καθίσματα από το ιστορικό γήπεδο.

 

Δυστυχώς όμως ουδείς εθελοτυφλεί ή στρουθοκαμηλίζει, καθώς το αποχαιρετιστήριο ματς της Γουέστ Χαμ στο γήπεδό της (η νεα σεζόν την βρίσκει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου όπου έχει πουλήσει ήδη πάνω από 50.000 εισιτήρια διαρκείας) στιγματίστηκε από φαινόμενα βίας και αναρχίας με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους οπαδούς της και “θύματα” την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

Το πούλμαν των “κόκκινων διαβόλων” είχε την ατυχία να περάσει μπροστά από το πλήθος των οπαδών των “σφυριών” που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο για να υποδεχτούν τους δικούς τους παίκτες και μέσα σε λίγη ώρα η περιοχή είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Καπνογόνα έκαναν την εμφάνισή τους, μπουκάλια πετάχτηκαν και προκάλεσαν φθορές στο πούλμαν της Γιουνάιτεντ τρομοκρατώντας τους παίκτες της και όπως ήταν λογικό ο αγώνας ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση.

 

Φαινόμενο που λογικά δεν θα μας έκανε εντύπωση αν αφορούσε την Ελλάδα αφού έχουμε πάθει (δυστυχώς) ανοσία από κρούσματα βίας όμως για την Αγγλία συνιστά είδηση και μάλιστα μαύρη. Τα αγγλικά ΜΜΕ στέκονται ιδιαίτερα στην επεισοδιακή συμπεριφορά μερίδας οπαδών της Γουέστ Χαμ η οποία όχι μόνο “χάλασε” το γιορτινό κλίμα που είχε διοργανώσει η διοίκηση αλλά γύρισε το Λονδίνο και όλο το Νησί γενικότερα, αρκετά χρόνια πίσω.

 

Συγκεκριμένα, στις μαύρες εποχές που τα ματς της Γουέστ Χαμ και της Μίλγουολ αποτελούσαν τον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” της αστυνομίας, με το εν λόγω ντέρμπι να θεωρείται -απολύτως δικαιολογημένα- ως ένα από τα μεγαλύτερα στη Γηραιά Αλβιώνα λόγω του άσβεστου μίσους που χωρίζει τους οπαδούς των δύο ομάδων αλλά και των σκηνικών τρόμου που έχει δημιουργήσει.

 

Πώς ξεκίνησε αυτή η κόντρα; Αρχικά οι δύο ομάδες, γνωστές ως Millwall Athletic και Thames Ironworks είχαν αμφότερες ως έδρα το Ανατολικό Λονδίνο, και τις χώριζαν μόλις 3 μίλια (το 1899-1900 έπαιξαν για πρώτη φορά αντίπαλες στο πλαίσιο του FA Cup), με την κόντρα τους να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ακόμα και όταν η Μίλγουολ μετακινήθηκε νοτιότερα από τον Τάμεση.

Είναι εντυπωσιακό μάλιστα πως αν και από το 1916 και μέτα έχουν παίξει ως αντίπαλες μόλις 39 φορές και μόνο 12 σεζόν ήταν στην ίδια κατηγορία, η κόντρα τους όχι μόνο δεν ξεθύμανε αλλά γιγαντώθηκε. Όσο σπανιότερα αντιμετώπιζε η Γουέστ Χαμ την Μίλγουολ τόσο περισσότερο έκανε τους οπαδούς της μίας να μισούν (αυτό είναι το ακριβές ρήμα που ταιριάζει και όχι το αντιπαθούν) αυτούς της άλλης πλευράς και η σχέση οργής παρουσιάστηκε ακόμα και μέσα από κινηματογραφικές ταινίες….

 

Το 1976 τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων προκάλεσαν τον θάνατο ενός φαν της Μίλγουολ ενώ το 2009 η βία ξαναέκανε την εμφάνισή της στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ντέρμπι σε αγώνα για το Carling Cup. Οι φανς των δύο ομάδων πλακώνονταν ανελέητα έξω από το “Upton Park”, με τις εικόνες αυτές να θυμίζουν αρκετά το σκηνικό χάους με την επίθεση στο πούλμαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και μεταξύ των αμέτρητων τραυματιών τότε, υπήρχε και ένας μαχαιρωμένος φαν της Μίλγουολ.

 

“Φροντίστε να πάρετε μαζί σας τα ρόπαλά σας και να μην φέρετε τα παιδιά σας στο γήπεδο”, ήταν ένα από τα μηνύματα που είχε εμφανιστεί σε chartroom στο διαδίκτυο σε συνομιλία οπαδών της Γουέστ Χαμ, το οποίο από μόνο του είναι αρκετό για να εξηγήσει το τι ακολούθησε έξω από το Upton Park. “Ήταν σαν πολεμική ζώνη έξω από το στάδιο. Είχα πάρει μαζί μου τα παιδιά και είδαν μία απερίγραπτη μορφή βίας που φαινόταν να ανήκει σε άλλη εποχή”, δήλωνε αργότερα ένας από τους “φιλοξενούμενους” οπαδούς της Μίλγουολ.

 

Σε εκείνο το παιχνιδι ακόμα και τούβλα είχαν επιστρατευτεί στον “πόλεμο” των δύο πλευρών ενώ ο αγώνας είχε ανεβάσει ακόμα περισσότερο την ένταση, με την Γουέστ Χαμ να παίρνει τη νίκη στην παράταση και πάνω από 100 οπαδούς της ναμπουκάρουν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν και να έρθουν πιο… κοντά με τους ομολόγους τους της Μίλγουολ.

 

Μην νομίζετε όμως ότι αυτό ήταν το τελευταίο ραντεβού των δύο άσπονδων Λονδρέζων καθώς τη σεζόν 2011-12, Γουέστ Χαμ και Μίλγουολ αντάμωσαν στην Championship, με την Scotland Yard να παίρνει μέτρα ασφαλείας που δεν είχαν προηγούμενο. Είχε επιβάλλει το κλείσιμο των μπαρ της περιοχής πριν την έναρξη του αγώνα ενώ είχε καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο συνοδείας των οπαδών έξω από το γήπεδο για να αποφύγει τις άσχημες καταστάσεις…

 

 Το 2012 κατάφεραν να μην “ανοίξει μύτη” σε ένα ματς υψηλής επικινδυνότητας όμως τέσσερα χρόνια αργότερα απέτυχαν. Μερίδα οπαδών της Γουέστ Χαμ γύρισε το αγγλικό ποδόσφαιρο αρκετά χρόνια πίσω με την επίθεση στο πούλμαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ευχή όλων είναι να μην δούμε ποτέ ξανά φαινόμενα που παραπέμπουν σε ντέρμπι Γουέστ Χαμ-Μίλγουολ. Αγώνων που έχουν στραπατσάρει το κύρος του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Autoremarketing

Bet on Alfa