ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

“300 χιλιάδες πέρσι, 2 εκατομμύρια φέτος για οφειλές σωματείων στο κράτος”

Στη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Κούμας, έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων για την αγωνιστική χρονιά που πέρασε.

Η πρώτη αναφορά, ήταν ασφαλώς για την απώλεια του Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην υλοποίηση του σχεδιασμού που είχε εξαγγείλει με την ανάληψη της Προεδρίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απόφαση για ίδρυση του CFA Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της ΚΟΠ σε συνεργασία με το UEFA Foundation. Μέσω του Ιδρύματος αυτού, θα τεθούν σε νέα βάση, πιο συγκεκριμένη και αποδοτική, οι χορηγίες που ετησίως διαθέτει η ΚΟΠ προς την κοινωνία.

Άλλα κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου της ΚΟΠ:

*Άρχισε η υλοποίηση της συμφωνίας για αποπληρωμή των οφειλών των σωματείων στο Κράτος. Η ΚΟΠ διέθεσε πέρσι €300.000 και φέτος θα διαθέσει ακόμα €2.000.000. Συνολικά θα διατεθούν €5.000.000. Η ΚΟΠ αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν την ενδιαφέρει η κερδοφορία και τα γεμάτα ταμεία, αλλά τα Σωματεία της.

*Έχει τεθεί σε νέα βάση το μάρκετινγκ της ΚΟΠ σε συνεργασία με την UEFA. Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα καθώς αυξήθηκαν σημαντικά οι χορηγοί της Ομοσπονδίας. Ως ΚΟΠ, ανοίξαμε δίαυλο επικοινωνίας με τα ανάλογα τμήματα των σωματείων σε μια προσπάθεια να τους οδηγήσουμε σε νέες πηγές εσόδων.

*’Αρχισε η λειτουργία της Ακαδημίας Διαιτησίας. Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα στη διαδικασία προσέλκυσης νέων διαιτητών. Θέλουμε να φεύγει απαρατήρητος ο διαιτητής από τους αγώνες και να μην διεκδικεί τον ρόλο του πρωταγωνιστή.

*Οι επιτυχίες του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ κατά την περσινή χρονιά έφεραν στο κυπριακό ποδόσφαιρο €3.600.000 για στήριξη των ακαδημιών των ομάδων που συμμετείχαν πέρσι στο Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας.

*Η ΚΟΠ διαιτηρεί δέκα Εθνικές ομάδες οι οποίες την περασμένη χρονιά έδωσαν συνολικά  86 αγώνες, επίσημους και φιλικούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση Αθλητικού Κέντρου στον Κόρνο.

*Απηύθυνε έκκληση για στήριξη στους αγώνες της Εθνικής ομάδας το Νοέμβριο. Σε εξέλιξη μεγάλη εκστρατεία της ΚΟΠ για καλλιέργεια της Εθνικής Συνείδησης στους φιλάθλους.

*Η επίτευξη των στόχων δεν προκαλεί εφησυχασμό. Σχεδιάζουμε και βάζουμε νέους στόχους, ανταποκρινόμενοι  στα 85 Πρωταθλήματα, τους 394 αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή 823 ομάδων. Ευχές στις 8500 παιδιά που συμμετέχουν στα Πρωταθλήματα Grassroots που αρχίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση:

“Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες

Ο απολογισμός της περιόδου 2017 – 18 δεν περιλαμβάνει μόνο ποδοσφαιρικά γεγονότα, σχεδιασμούς, έργα και ισολογισμούς. Στην ιστορία θα μείνει ως μια ποδοσφαιρική χρονιά κατά την οποία η οικογένεια του κυπριακού ποδοσφαίρου, αναγκάστηκε πρόωρα και οδυνηρά να αποχαιρετήσει ένα φίλο, ένα συνεργάτη, ένα πρόεδρο που ταύτισε το όνομά του με την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας, αλλά και με την εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας στα ισχυρά κέντρα αποφάσεων του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Είπαμε το στερνό αντίο στον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση πως όλα όσα μαζί οραματιστήκαμε για την ΚΟΠ και το Κυπριακό ποδόσφαιρο,  θα συνεχίσουν να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, δίνοντας αξία στην αγάπη και την αφοσίωσή μας στο πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.

Ως νέα ηγεσία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκροτήσαμε ένα στρατηγικό πλάνο, θέτοντας το πλαίσιο δράσης μας για την επόμενη πενταετία. Σε μεγάλο βαθμό οι προγραμματικές μας θέσεις έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγω τα πολλά λόγια και τις θεωρίες, θα θέσω σήμερα ενώπιόν σας μια ανάλυση της εντεκάδας των θέσεων και προτάσεών μας, για να κρίνεται σε ποιο βαθμό έχουμε ανταποκριθεί μέχρι στιγμής. Άλλωστε, το έχω πει αρκετές φορές ότι τα έργα είναι αυτά που θα μας  κρίνουν, σε μια πορεία γεμάτη προκλήσεις, χαρές και  λύπες.

Μετρώντας, λοιπόν, αντίστροφα από τα έντεκα βήματα,  να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο  Άτυπης Γενικής Συνέλευσης και στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών, θέσαμε σε εφαρμογή τη συμφωνία για αποπληρωμή των οφειλών των σωματείων απέναντι στο κράτος. Προς υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, η ΚΟΠ θα διαθέσει σταδιακά πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Ομοσπονδία διέθεσε 300 χιλιάδες ευρώ ενώ για την τρέχουσα περίοδο η συνεισφορά θα ανέλθει στα δύο εκατομμύρια.  Βέβαια, για να υπάρξει αίσιο τέλος, θα πρέπει και τα σωματεία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Με αυτή την απόφαση, έμπρακτα η Ομοσπονδία αποδεικνύει πως αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι ούτε η κερδοφορία αλλά ούτε τα γεμάτα ταμεία. Επιθυμούμε μια εύρωστη οικονομικά Ομοσπονδία που να είναι σε θέση να στηρίξει τα Σωματεία της και γενικότερα το ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Η εφαρμογή της συμφωνίας για αποπληρωμή των οφειλών των Σωματείων στο κράτος ήταν μια υπόσχεση που άμεσα υλοποιήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου. Όπως επίσης και η απόφαση να δώσουμε μια οικονομική ανάσα στα μέλη μας, σε σχέση με τις ποινές του Αθλητικού Δικαστή. Προχωρήσαμε στην αφαίρεση του 20% των χρηματικών ποινών που είχαν ήδη επιβληθεί ή επιβλήθηκαν στη συνέχεια από τον Αθλητικό Δικαστή σε σωματεία, εκτός τις ποινές που αφορούσαν σοβαρά επεισόδια και εμπρηστικές δηλώσεις.

Η ευημερία των Σωματείων μας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες μας, όπως αποδεικνύεται και από τους όρους εντολής που δόθηκαν στο νεοσύστατο τμήμα marketing της Ομοσπονδίας. Το συγκεκριμένο τμήμα, σε στενή συνεργασία με την UEFA, τέθηκε πλέον σε μια επιστημονική βάση και προχωρά στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα αναβαθμίσει το ποδοσφαιρικό προϊόν της χώρας μας και θα δημιουργήσει νέες σύγχρονες προοπτικές. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με την σημαντική αύξηση των χορηγών μας.  Παράλληλα, το συγκεκριμένο τμήμα της Ομοσπονδίας άρχισε τις πρώτες επαφές για συνεργασία με τα τμήματα marketing των σωματείων μας, συζητώντας και αναζητώντας μηχανισμούς που θα οδηγήσουν σε νέες πηγές εσόδων.

Αγαπητοί φίλοι
Στους έντεκα άξονες της δράσης μας, είχαμε θέσει και την Διαιτησία. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η περίοδος 2017 – 18 είχαμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στους διαιτητές μας, αλλά είχαμε σημειώσει ότι χρειάζεται και νέο αίμα. Προς αυτή τη κατεύθυνση προχωρήσαμε στη σύσταση της Ακαδημίας Διαιτησίας η οποία εντάχθηκε στο Τεχνικό Τμήμα της Ομοσπονδίας. Η προσέλκυση νέων διαιτητών τέθηκε ως προτεραιότητα και σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτήρια για εντοπισμό νέων ανθρώπων που πληρούν τα βασικά κριτήρια και θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον τομέα της Διαιτησίας. Ακολουθούμε τα πρότυπα προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, καθώς επιθυμούμε να κρατήσουμε τη Διαιτησία σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας σε σημείο ο διαιτητής να φεύγει απαρατήρητος από κάθε αγώνα και σε καμία περίπτωση να μην διεκδικεί το ρόλο του πρωταγωνιστή.

Πέραν από τη διαιτησία, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση από την περσινή χρονιά στη λήψη μέτρων για περιορισμό των φαινομένων βίας. Κατά την περίοδο 2017 – 2018 λάβαμε το έκτακτο μέτρο σε συγκεκριμένους αγώνες τα εισιτήρια των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας να εκδίδονται από την Ομοσπονδία.

Με τη λήξη αυτού του έκτακτου μέτρου, η κυβέρνηση προχώρησε δια νόμου στην εφαρμογή του θεσμού της Κάρτας Φιλάθλου. Έστω κι αν πρόκειται για νομοθεσία που εφαρμόζεται από το κράτος, παρακολουθούμε την κατάσταση που δημιουργήθηκε και παρεμβαίνουμε,  εκεί και όπου κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο. Μάλιστα, τα μέλη μας κλήθηκαν σε Ημερίδα που διοργάνωσε η UEFA στην Κύπρο με θέμα την Ασφάλεια των Γηπέδων, όπου ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και ο θεσμός της Κάρτας Φιλάθλων.

Καθημερινά αντλούμε ιδέες, στήριξη και τεχνογνωσία από την UEFA, κάτι που επίσης θέσαμε ως προτεραιότητα. Η σύσφιξη αυτών των σχέσεων μας βοηθά στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των δομών της Ομοσπονδίας και της γενικότερης αναβάθμισης του ποδοσφαιρικού μας προϊόντος. Βρισκόμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο και αυτό είμαι σε θέση να το διαπιστώσω και υπό την ιδιότητα του αξιωματούχου στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία αλλά και του εκπροσώπου της UEFA στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Η Κύπρος συνεχώς ανεβαίνει, κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό. Καθόλου τυχαία δεν είναι η παρουσία μελών της Εκτελεστικής αλλά και λειτουργών της ομοσπονδίας σε διάφορες Επιτροπές της UEFA. Βέβαια, αυτό οφείλεται και στις σημαντικές επιτυχίες των ομάδων  μας, οι οποίες πλέον μόνιμα συμμετέχουν στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αυτή η πορεία, έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο γενικότερα στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ στο Champions League και του Απόλλωνα στο Europa League κατά τη περσινή χρονιά, εξασφάλισε το ποσό των 3.6 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη των Ακαδημιών των ομάδων που συμμετείχαν πέρσι στην Α΄ κατηγορία.

Αγαπητοί συνεργάτες
Από τον απολογισμό της περσινής χρονιάς, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το κεφάλαιο των Εθνικών Ομάδων, ένας τομέας που δώσαμε μεγάλη έμφαση. Θέλω ενδεικτικά να δώσω κάποιους αριθμούς. Μέσα σε ένα χρόνο, Οι εννέα εθνικές μας ομάδες, οι οποίες πρόσφατα έγιναν δέκα με τη σύσταση της εθνικής ομάδας Νέων Futsal, έδωσαν 86 επίσημους αγώνες και φιλικά στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ μερικές εκατοντάδες είναι ο αριθμός των προπονήσεων που έκαναν. Πιστεύουμε στις Εθνικές μας ομάδες και επενδύουμε για το παρόν και το μέλλον, στη βάση της νέας φιλοσοφίας που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε στον Κύπριο ποδοσφαιριστή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που λάβαμε και τα κίνητρα που δώσαμε, θα έχουμε τη συνεργασία σας για περισσότερα λεπτά συμμετοχής και ανάδειξης.

Επίσης, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου Εθνικών Ομάδων στον Κόρνο. Βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τα αρμόδια τμήματα της κυβέρνησης για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών και ακολούθως θα προχωρήσουμε στο πρακτικό μέρος της υλοποίησης της απόφασης. Οι Εθνικές μας Ομάδες αξίζουν το δικό τους σπίτι και θα το έχουν.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να σας καλέσω να ενισχύσετε με κάθε τρόπο την εκστρατεία που διεξάγει η Ομοσπονδία ενόψει των αγώνων της Εθνικής Ανδρών στις 16 Νοεμβρίου με την Βουλγαρία και στις 19 Νοεμβρίου με τη Νορβηγία . Η Εθνική μας χρειάζεται και είμαι βέβαιος πως θα αγκαλιάσετε αυτή τη προσπάθεια, προσβλέποντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες
Όπως διαπιστώνετε κι εσείς, στηριζόμενοι και στη βοήθεια όπως και τον επαγγελματισμό της διεύθυνσης και του προσωπικού της ΚΟΠ, σε ένα σημαντικό βαθμό ανταποκριθήκαμε στις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, αλλά δυνατότητα για νέους σχεδιασμούς και νέους στόχους. Κι όλα αυτά ενώ καθημερινά πρέπει να ανταποκρινόμαστε στα 85 συνολικά πρωταθλήματα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας, τους 394 αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο σε όλες τις ηλικίες, με την συμμετοχή 823 ομάδων.

Σήμερα, πέραν των 11 προγραμματικών θέσεων που περιλαμβάνονται στο πλάνο μας, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τη δημιουργία του CFA Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της ΚΟΠ. Η ίδρυση του πραγματοποιείται σε συνεργασία με το UEFA Foundation και η διαχείριση θα γίνεται από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής μαζί με λειτουργούς της Ομοσπονδίας. Στόχος μας είναι να θέσουμε σε μια νέα βάση πιο συγκεκριμένη και αποδοτική τις χορηγίες που ετησίως διαθέτει η ΚΟΠ προς την κοινωνία. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν πολύ σύντομα στη δημοσιότητα.

Βέβαια το ποδόσφαιρο πέραν από την ΚΟΠ διαμορφώνεται και επηρεάζεται και από τους ποδοσφαιρικούς μας εταίρους όπως είναι ο ΠΑΣΠ, η ΕΑΚ, ο Σύνδεσμός Διαιτητών, ο Σύνδεσμος Παρατηρητών και ο Σύνδεσμος Προπονητών. Για αυτό και θεωρούμε πως όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε ο καθένας το λιθαράκι του για την ανάπτυξη και την πρόοδο του ποδοσφαίρου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ με την ευκαιρία της αυριανής έναρξης των πρωταθλημάτων Grassroots  κάθε επιτυχία στους 8500 ποδοσφαιριστές μας που συμμετέχουν στα παιδικά πρωταθλήματα. Αυτά τα παιδιά, με την αγνή αγάπη τους για το άθλημα, μας υπενθυμίζουν τις πραγματικές αρχές και αξίες που πρεσβεύει το ποδόσφαιρο”.

Από ιστοσελίδα ΚΟΠ

Αρχειο