ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Aπάντηση της Κυπριακής Ομοσποδνίας Ποδηλασίας στην ΟΜΟΝΟΙΑ

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε απαντά στις σοβαρές καταγγελίες του τμήματος ποδηλασίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ την περασμένη εβδομάδα:

Αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στους δύο τελευταίους αγώνες ποδηλασίας, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας αναφέρει τα εξής:

Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας XCO 12/7/2020

Κατά το Τεχνικό Συνέδριο που προηγήθηκε του αγώνα, μετά από αίτημα σωματείου και συζήτηση, τέθηκε εισήγηση όπως, για σκοπούς καλύτερης ασφάλειας όλων των συμμετεχόντων αθλητών, οι αθλητές κατηγορίας Μάστερς εκκινήσουν και αγωνιστούν ξεχωριστά από τις υπόλοιπες κατηγορίες, στις 3μμ αντί στις 11πμ που ήταν αρχικά καθορισμένο να εκκινήσουν και αγωνιστούν. Ο Αλυτάρχης του αγώνα απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των σωματείων, εάν υπήρχε ένσταση, και ουδείς έφερε οποιαδήποτε ένσταση επί της προτεινόμενης εισήγησης –  οπόταν, έχοντας  κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο Αλυτάρχης αποφάσισε να μεταφέρει την εκκίνηση και τον αγώνα Μάστερς στις 3μμ. Στη συνέχεια, οι αθλητές Μάστερς, μόλις πληροφορήθηκαν την απόφαση του Αλυτάρχη – ο όποιος αξίζει εδώ να σημειωθεί είναι και ο κύριος και εις που αποφασίζει σε τέτοιες περιπτώσεις – αντέδρασαν και ομαδικά δήλωσαν ότι δεν θα αγωνιστούν. Η Ομοσπονδία δεν είχε κάποια επιλογή ούτε και εμπλοκή στην όλη υπόθεση πέραν μιας προσπάθειας για διεξαγωγή του αγώνα στις 12:15μμ κάτι το οποίο δεν αποδέχτηκαν οι αθλητές οπόταν και αναβλήθηκε ο αγώνας για να διεξαχθεί σε άλλη ημερομηνία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο εν λόγω Αλυτάρχης είναι ο πρώτος και ανώτατος διεθνής κομισάριος, διορισμένος από τη Διεθνή Ένωση Ποδηλασίας (UCI) που έχει διακριθεί στην ιστορία της Κυπριακής Ποδηλασίας, είναι ένας από τους πιο έμπειρους διεθνείς κομισάριους παγκοσμίως και έχει διατελέσει Αλυτάρχης σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ποδηλασίας, ενώ χαίρει καθολικής και ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού για το εύρος των γνώσεων του και την ευθυκρισία του, όχι μονό σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο από το ποδηλατικό γίγνεσθαι.

Σας ενημερώνουμε ότι, σε απόφαση που λήφθηκε στις 15/7/2020, η Ομοσπονδία αποφάσισε όπως ο αγώνας Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας XCO για τις κατηγορίες Μάστερς διεξαχθεί στον επόμενο αγώνα Κυπέλλου Ορεινής Ποδηλασίας στις 20/9/2020 .

Κύπελλο Ποδηλασίας Δρόμου #2 15/7/2020

Η Ομοσπονδία αφού έλαβε την έκθεση του Αλυτάρχη του εν λόγω αγώνα αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με την προκήρυξη του αγώνα, δεν θα επιτρεπόταν η συνοδεία αθλητών και η οποιαδήποτε κυκλοφορία στην διαδρομή του αγώνα, εκτός από τους επισκέπτες του Σταυροβουνίου, θα έπρεπε να λάβει σχετικής έγκρισης από τον Αλυτάρχη του αγώνα. Άτομο, στέλεχος συγκεκριμένης ομάδας, ζήτησε από τον Αλυτάρχη να εισέλθει στην διαδρομή για να βγάλει φωτογραφίες. Ο Αλυτάρχης έκρινε ότι η παρουσία στελέχους ομάδας στην διαδρομή του αγώνα είναι εναντίον των κανονισμών της προκήρυξης και δεν το επέτρεψε.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα συμβάντα που προέκυψαν αφορούν σε αποφάσεις των Αλυταρχών των αγώνων, οι οποίοι – επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τους διεθνείς αλλά και ημεδαπούς κανονισμούς – είναι οι κύριοι του κάθε αγώνα και η Ομοσπονδία δε μπορεί – ούτε και επιθυμεί – να εμπλέκεται στις ανεξάρτητα ληφθείσες αποφάσεις τους, οι οποίες έλαβαν δε χώρα με βάση τους κανονισμούς και τις εξουσίες που τους παρέχονται ως Αλυτάρχες.

Η Ομοσπονδία δεν μπορεί και ούτε πρέπει να παρεμβαίνει στις αποφάσεις των εκάστοτε Αλυταρχών/Κομισαρίων όταν είναι εντός των εξουσιών τους και  λαμβάνονται με βάση την ίση μεταχείριση των αθλητών και για τη διεξαγωγή δίκαιων αγώνων. Τυχόν παράπονα και ενστάσεις πρέπει να γίνονται μέσω των σωματείων προς την Ομοσπονδία, η οποία εξετάζει επίσημα τις απαιτήσεις και παράπονα κάθε σωματείου.

Αρχειο