ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη φιλάθλου: Πρέπει να εφαρμόζεται η Κάρτα Φιλάθλου στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ή όχι;


Πριν απαντήσω στο πιο πάνω ερώτημα θέλω να επισημάνω ότι, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη, η στάση που κρατάει η Ομόνοια στο θέμα της κάρτας φιλάθλου (ΚΦ) είναι πολύ σωστή. Η Ομόνοια από την αρχή που τέθηκε το θέμα ευθαρσώς δήλωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι προβληματικό, παραγνωρίζει τις πραγματικότητες στο χώρο του ποδοσφαίρου και ότι μπορούσε να γίνει καλύτερος χειρισμός.  Η Ομόνοια εξέφρασε τη διαφωνία της για την ΚΦ, και πολύ καλά έκανε, στη συνέχεια όμως ο νόμος για την ΚΦ πέρασε με πλειοψηφία στη Βουλή γιατί αυτή ήταν η επιθυμία των κύριων Αβέρωφ και Νικόλα Παπαδόπουλου. Η Ομόνοια προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που είχε μπροστά της έχοντας κατα νου ότι οι οπαδοί της δεν είναι άνθρωποι που στηρίζουν τη βία και τις έκνομες ενέργειες.  Από την άλλη, η προσαρμογή της Ομόνοιας στα νέα δεδομένα δεν συνεπαγόταν και δεν συνεπάγεται ότι ορισμένοι από τους παραλογισμούς της ΚΦ θα μπορούσαν, και δεν μπορούν, να γίνουν αποδεκτοί.  Και αυτό φάνηκε και στην πράξη.  Όταν η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας αποφάσισε να κάνει σόου με τις συλλήψεις 4-5 Ομονοιατών που έριξαν χάρτινα ποτήρια πίσω από τα γκολπόστ, η Ομόνοια και ο Εκπρόσωπος της βγήκαν μπροστά και εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με το σκηνικό που στήθηκε και ζήτησαν να επικρατήσει σοβαρότητα.

Το θέμα με την ΚΦ προφανώς δεν έχει τελειώσει και θα έχει συνέχεια.  Το θέμα είναι πολιτικό. Το ιδανικό απ’ εδώ και πέρα θα ήταν να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση όπου θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί όλων και θα μπούν στην άκρη οι πολιτικές σκοπιμότητες.  Όμως, δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτό.  Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει σοβαρή συζήτηση του θέματος. Και είναι πολύ δύσκολο να μην συνεχίσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες.  Ένα θέμα που δείχνει ότι η συζήτηση που γίνεται για το θέμα της ΚΦ δεν είναι σοβαρή είναι αυτό που θέτουν ορισμένοι, ότι η ΚΦ δεν πρέπει να εφαρμόζεται στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των κυπριακών ομάδων και στα παιχνίδια της Εθνικής.

Πρέπει να εφαρμόζεται η ΚΦ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των κυπριακών ομάδων ή όχι; Η απάντηση είναι εξαρτάται.  Αν αποφασιστεί ότι η ΚΦ δεν θα εφαρμόζεται στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των κυπριακών ομάδων, π.χ. στο Ανόρθωση-Φενέρμπακσε, στο Αποελ-Καραμπάχ κ.ο.κ. τότε γιατί να εφαρμόζεται στο Αελ-Δόξα, στο Εθνικός-Πάφος, στο Ομόνοια-Άρης, στο Αποελ- Ερμής κ.ο.κ.  Ποιο παιχνίδι έχει περισσότερη επικινδυνότητα, το Αελ-Δόξα ή το Αποελ -Ρέιντζερς; κ. Πετρίδης γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους πόσο «άτακτοι» ήταν οι οπαδοί τους στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Αποελ και πόσα πλήρωσε για αυτές τις αταξίες.  Αν ο κύριος Πετρίδης είχε τα χρήματα που πλήρωσε σε προστίματα λόγω ορισμένων ταραξιών-οπαδών του στα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του, θα μπορούσε να αγοράσει ακόμη 10 λιμουζίνες. Παρόλαυτα, προτείνει να μην εφαρμόζεται η ΚΦ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των κυπριακών ομάδων, αλλά δεν λέγει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο Δόξα-Ενπ. Παράλογα πράγματα.  Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Πετρίδης απλά προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των οπαδών του. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στον κ. Σιζόπουλο. Θέλει και αυτός να μην εφαρμόζεται η ΚΦ στα ευρωπαϊκα παιχνίδια των κυπριακών ομάδων. Θα ήταν καλό λοιπόν να απαντήσει και αυτός γιατί πρέπει να εφαρμόζεται η ΚΦ στο Ενπ-Πάφος και σε ένα κυπριακό αγώνα βόλεϊ και όχι στο Αποελ-Καραμπάχ.

κΑτερίνα βΑσιλείου

Αρχειο