Daily News HAND OF GOD ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διαχωρισμός κερκίδων στο “αιώνιο”: Όλη η αλήθεια!

Ακούσαμε χτες στην μεσημεριανή εκπομπή του Supersport Fm, τους δημοσιογράφους που παρουσίαζαν την εκπομπή να αποδίδουν ευθύνες εξ ημισείας σε Ομόνοια και Αποέλ για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις κερκίδες στα ντέρμπι της πρωτεύουσας. Αφού διαπίστωσαν ότι ο σημερινός τρόπος διαμοιρασμού των κερκίδων δεν λειτουργεί, αφού αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην μαζική κάθοδο οπαδών των δύο ομάδων στο γήπεδο, έγινε το καθιερωμένο flashback στις εποχές του Μακαρείου και του νέου ΓΣΠ, όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων κάθονταν δίπλα-δίπλα…

Κανένας δεν τόλμησε όμως να διερευνήσει σε βάθος τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό δεδομένο… Το omonoia24 επιχειρεί σήμερα να βρει άκρη αλλά και να προτείνει λύση.

Ο καθένας από εμάς θα θυμάται ότι μετά τον εξ-ημισείας διαχωρισμό του ΓΣΠ, ακολούθησε η πρακτική να δίνεται στην γηπεδούχο ομάδα η δυτική κερκίδα συν το πέταλο της και στην φιλοξενούμενη η ανατολική με το αντίστοιχο πέταλο. Στην ουσία η γηπεδούχος ομάδα είχε την πλειοψηφάι των οπαδών αλλά παρεχόταν η δυνατότητα στην φιλοξενούμενη ομάδα να φέρνει μεγάλο αριθμό οπαδών στο γήπεδο. Το πλέον σημαντικό όμως, ήταν ότι με βάση αυτή την διευθέτηση τα έσοδα και των δύο αγώνων μοιράζονταν εξ ημισείας. Και εννοούμε σε κάθε ντέρμπι Ομόνοιας και Αποέλ, σε κάθε αγώνα playoffs, σε κάθε αγώνα κυπέλλου…

Τι άλλαξε λοιπόν στην πορεία; Το καλοκαίρι του 2012, η τότε διοίκηση της εταιρείας Αποέλ-Ποδόσφαιρο, αποφάσισε να προτείνει τον σημερινό τρόπο διαχωρισμού των κερκίδων. Το Αποέλ μεθόδευσε ουσιαστικά αυτή την νέα πρακτική επικαλούμενο λόγους ασφαλείας και εξασφαλίζοντας την συγκατάθεση της Αστυνομίας Κύπρου. Αν ανατρέξει κάποιος στις δηλώσεις του Τάκη Αντωνίου (υπεύθυνου επικοινωνίας του Αποέλ την συγκεκριμένη περίοδο) θα βρει αρκετές αναφορές στο θέμα.

Παραθέτουμε πιο κάτω, την επιστολή της Αστυνομίας επί του ζητήματος:

“Επιστολή της Αστυνομίας προς τα Σωματεία ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια Λευκωσίας κοινοποιήθηκε στην ΚΟΠ και αναφέρεται στο θέμα του διαμοιρασμού εισιτηρίων και το διαχωρισμό των φιλάθλων σε όλους τους μεταξύ των δύο ομάδων ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η επιστολή υπογράφεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου και αναλυτικά  αναφέρει:”

 «Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τον περί της πρόληψης και καταστολής της βίας στους αγωνιστικούς χώρους νόμο, η οικεία Ομοσπονδία, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Υπεύθυνο Ασφάλειας, δύναται να μειώσει τον αριθμό των εισιτηρίων προς πώληση σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η οικεία Ομοσπονδία (ΚΟΠ), με προκήρυξη της παραχώρησε 25% των συνολικών εισιτηρίων στη φιλοξενούμενη ομάδα και το 75% στη γηπεδούχο ομάδα. Επειδή στο παρελθόν διαχωρίστηκαν οι κερκίδες του Σταδίου ΓΣΠ στα ίσα με αποτέλεσμα να παραχωρούνται 10,000 εισιτήρια περίπου σε κάθε ομάδα, πράγμα το οποίο καθιστά την από μέρους μας αστυνόμευση του αγώνα πιο δύσκολη, παρακαλώ όπως από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο 2012/2013, ο διαμοιρασμός των εισιτηρίων γίνεται ως η υφιστάμενη νομοθεσία και η προκήρυξη της ΚΟΠ. Ενόψει των πιο πάνω, παρακαλώ όπως η εκάστοτε γηπεδούχος ομάδα καταλαμβάνει τρεις κερκίδες του Σταδίου ΓΣΠ και η φιλοξενούμενη μια (τη νότια ή τη βόρεια ανάλογα). Ευελπιστώ ότι ως αστυνομία θα έχουμε τη δική σας στενή και ειλικρινή συνεργασία έτσι ώστε να εφαρμόσουμε από κοινού τόσο τις πρόνοιες της νομοθεσίας, όσο και την Προκήρυξη της ΚΟΠ, σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τα κρούσματα βίας στους αθλητικούς χώρους. Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις επιθυμείτε επί του θέματος».

Τι ήταν αυτό που οδήγησε όμως το Αποέλ σε αυτή την απόφαση;

Το καλοκαίρι του 2012, το Αποέλ προερχόταν από τις μεγάλες πορείες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα η Ομόνοια, περνούσε δύσκολα οικονομικά. Υπήρξε λοιπόν η εκτίμηση από πλευράς Αποέλ, ότι με τον διαμοιρασμό των εσόδων 50%-50%, ευνοημένη θα ήταν η Ομόνοια, αφού το Αποέλ θα έπαιρνε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Ουσιαστικά λοιπόν, θα χρηματοδοτούσε την Ομόνοια…

Επιβάλλοντας λοιπόν το Αποέλ την νέα πρακτική, έβαλε σε λειτουργία και την οικονομική παράμετρο! Πλέον η γηπεδούχος ομάδα θα απολάμβανε το 100% των εσόδων από το κάθε ντέρμπι!!

Αυτή λοιπόν την ‘μυωπική πολιτική’, πληρώνουν οι δύο ομάδες σήμερα… Αυτή είναι και η μόνη αλήθεια…

Τι πρέπει να γίνει στο μέλλον, αν θέλουν οι δύο ομάδες να διεξάγονται τα ντέρμπι με γεμάτο στάδιο; Ο διαχωρισμός κεντρική-πέταλο για τον γηπεδούχο, ανατολική-πέταλο για τον φιλοξενούμενο, δεν έβλαψε ποτέ κανένα… Ούτε ο διαμοιρασμός των εσόδων… Το 2012 και οι εποχές των παχέων αγελάδων ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον τα εισιτήρια του ντέρμπι είναι επιχορηγημένα και η ζήτηση έχει περιοριστεί. Η επάνοδος λοιπόν στο προηγούμενο στάτους, αποτελεί και την ιδανική λύση. Τα θέματα ασφαλείας μπορεί πολύ εύκολα να ρυθμιστούν… Ούτως η άλλως και με τους δύο τρόπους διαχωρισμού των κερκίδων, υπάρχουν δύο σημεία επαφής των ‘αντίπαλων’ οπαδών…

Στα χέρια των σημερινών διοικήσεων των δύο σωματείων, είναι να αλλάξει η κατάσταση. Τ αφελή θα είναι αμοιβαία και θα αφορούν τόσο το οικονομικό κομμάτι, όσο και το γόητρο του ντέρμπι. Τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια για λαϊκή κατανάλωση!

Αρχειο