ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη φιλάθλου: “Δύο οι κύριοι λόγοι της σαββατιάτικης παρέμβασης Αποελ”

Η παρέμβαση Αποελ μετά και τη νέα νίκη της Ομόνοιας ήταν άμεση. Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα Ομόνοια-Αελ, ήρθε η ανάρτηση του Αποελ που έλεγε, με απλά λόγια, ότι αυτά που χρωστούνταν στην Ομόνοια, ξοφλήθηκαν. 

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Αποελ είναι σοβαρή ομάδα και ότι τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.  Το ταμείο του Αποελ, ως γνωστό, είναι πλούσιο και ως εκ τούτου ο Αποελ έχει τη δυνατότητα να παίρνει τους καλύτερους. Ο Αποελ πήρε τον καλύτερο παίκτη του Απολλωνα, τον Άλεφ. Πήρε τον καλό Εφραίμ από την Ομόνοια αλλά και τον Ποτέ.  Πήρε το νεαρό και ταλαντούχο τερματοφύλακα της Ν. Σαλαμίνας. Πήρε τον πιο καλά αμυντικό της Αελ και τον έστειλε στην Πάφο (Λαφράνς).  Πήρε το Μακρή από την Αελ, μετά την πολύ καλή περσινή του παρουσία, και ας κάθεται πάγκο. Πήρε τον Καταντώνη από την Ομόνοια, μόλις αυτός πήρε λεπτά συμμετοχής με το «Τριφύλλι».  Πήρε τον καλύτερο προπονητή που είχε ποτέ η Αεκ, τον Τόμας Κρίστιανσεν.

Η ίδια πολιτική ισχύει και για το επικοινωνιακό επιτελείο του Αποελ. Ο Αποέλ έχει τους καλύτερους. Ο κ. Πετεβίνος είναι ο καλύτερος, έχει φοβερές ικανότητες και είναι πολύ έμπειρος. Και προφανώς, πληρώνεται για να προωθεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα του Αποελ. 

Η σαββατιάτικη άμεση περέμβαση του Αποελ μόνο τυχαία δεν ήταν και είχε στόχο να προωθήσει τα συμφέροντα του Αποελ. Ο κ. Πετρίδης γνωρίζει πολύ καλά, ίσως πιο καλά και από τους περισσότερους ομονοιάτες, τι σημαίνει Ομόνοια.  Ο κ. Πετρίδης γνωρίζει ότι η Ομόνοια είναι πρώτη αυτή τη στιγμή και ότι αγωνίζεται με την Ένωση στο Παραλίμνι και μετά με Αποελ και Δόξα στο ΓΣΠ.  Ο Αυτοκράτορας γνωρίζει ότι δεν θα ήταν σοφό να έρθει αντιμέτωπος σε άμεση μάχη με το λαό που απομυζά εδώ και πολύ καιρό. Και για αυτό λαμβάνει προληπτικά μέτρα. 

Η τοποθέτηση του Αποελ ότι η Ομόνοια ευνοήθηκε στον αγώνα με την Αελ και ότι τώρα δεν της χρωστούν τίποτα στέλνει δύο μηνύματα: (α) απ’ εδώ και πέρα η Ομόνοια δεν έχει να πάρει, και δεν πρέπει να πάρει ότιδήποτε από τη διαιτησία.  Κυρίως στα επόμενα δύο παιχνίδια. Και (β) ότι τώρα μπορεί να ξεκινήσει ένας νέο κύκλος σφαγής της, αν κριθεί απαραίτητο, αρχής γενομένης από το επόμενο παιχνίδι της Ομόνοιας με την Ενπ.

Η σαββατιάτικη παράμβαση Αποελ είχε και δεύτερο στόχο.  Ως γνωστό αρκετοί αποελίστες έχουν «εγκαταλείψει» το Αποελ ως αποτέλεσμα της κάρτας φιλάθλου.  Εξάλλου αυτός ήταν ένας από τους στόχους της εφαρμογής της κάρτας. Η εφαρμογή της κάρτας δεν είχε ως μοναδικό στόχο την πάταξη της βίας στα γήπεδα, όπως λέγεται.  Δεν θεωρώ ότι υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα βίας στα γήπεδα. Και δεν πιστεύω ότι «φακκούν πεννιά» για τη βία αυτοί που δεν άφησαν «απατεώνα» που δεν τον έκαναν Κύπριο.  Εξάλλου η κάρτα δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Ένας από τους λόγους της εφαρμογής της κάρτας ήταν η άνοδος του Ελαμ, το οποίο βρήκε πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης του στους οργανωμένους του Αποελ (Πορτοκαλί), της Ανόρθωσης (Μαχητές), της Άεκ (Γκάρντιανς) και του Απόλλωνα (Θύρα 1).  Με την εφαρμογή της κάρτας, ο κ. Αβέρωφ θεωρούσε και θεωρεί ότι θα ελέγξει την άνοδο του Ελαμ και βάλει φραγμό στην άνοδο του.  

Ως  αποτέλεσμα της εφαρμογής της κάρτας, ο κ. Πετρίδης, ο κ. Πουλλαϊδης, ο κ. Καραπατάκης και ο κ. Κίρζης συντάχθηκαν με τον κ. Αβέρωφ και είναι σε αντιπαλότητα με τους οργανωμένους τους.  Ο κ. Πετρίδης, βέβαια, δεν έχει ανάγκη πλέον τους Πορτοκαλί (και ούτε ασχολείται με αυτούς) γιατί το ταμείο του είναι τόσο πλούσιο που του επιτρέπει να πετυχαίνει τους στόχους του, ακόμη και όταν παίζει σε άδειες κερκίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή της κάρτας θα έβγαινε νοκ-ουτ και η Θύρα 9, σε περίπτωση που δεν έπαιρνε την απόφαση που πήρε.  Επομένως, η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου πέτυχε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

Ο δεύτερος στόχος σαββατιάτικης παρέμβασης Αποελ λοιπόν ήταν να διατηρήσει μια «κόντρα» με την Ομόνοια για να κρατήσει ενωμένους τους Αποελίστες και να περιοριστούν οι τάσεις φυγής.  Ο  «κίνδυνος»  που λέγεται Ομόνοια είναι σίγουρα μια αποτελεσματική κίνηση για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Κατερίνα Βασιλείου

Αρχειο