ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη Φιλάθλου:”Ένα άρθρο αφιερωμένο σε δύο σπουδαίους ανθρώπους που στηρίζουν την πραγματική ΟΜΟΝΟΙΑ στην πράξη”

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αφιερωμένο σε δύο ζωντανούς θρύλους, οπαδούς-σύμβολο της Ομόνοιας. Αναφέρομαι στους Κώστα και Πέτρο Σουππουρή. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Κώστας και ο  Πέτρος Σουππουρής έχασαν τους δικούς τους στις 17 Αυγούστου το 1974 στο Παλαίκυθρο, ένα χωριό της Λευκωσίας κοντά στην περιοχή που σήμερα είναι το αεροδρόμιο της Τύμπου, όταν παράφρονες εθνικιστές της άλλης πλευράς μπήκαν στο σπίτι τους και σκότωσαν εν ψυχρώ και μαζικά τα τρία τους αδέλφια, τους γονείς τους και τα μέλη της οικογένειας Λιασή. Εκείνη τη μαύρη μέρα, ορισμένες από τις πολλές σφαίρες που ρίχθηκαν κτύπησαν και το 10χρονο τότε Πέτρο Σουππουρή. Ο Πέτρος τραυματίστηκε ενώ δίπλα του έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες τα τρία του αδέλφια, η 3χρονη Ιουλία, ο εννιάχρονος Γιάννης και ο τετράχρονος ο Δημήτρης καθώς επίσης ο πατέρας του Ανδρέας και η μητέρα του Αρετή («Συγκλονιστική αφήγηση: «Οι Τούρκοι εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια μου τους γονείς και τα τρία αδέλφια μου»Πρώτο Θέμα, 23/07/2014).  Τα δύο αδέλφια, ο Πέτρος και ο μικρότερος Κώστας, ως εκ θαύματος, επέζησαν της σφαγής. Λίγους μήνες μετά την εισβολή, οι μικροί τότε Πετράκης και Κωστάκης μίλησαν στην κάμερα του Ρικ. Σύμφωνα με τον μικρό Πετράκη, ο αδελφός του Κωστάκης κατάφερε να ζήσει γιατί ήταν «πονηρός και τους ξέφυγε» (Πέτρος και Κώστας Σουππουρής – Δολοφονία οικογένειας Σουππουρή, https://vimeo.com/306157088)

Όπως έχει γραφτεί, ο Κώστας και ο αδελφός του Πέτρος μεγάλωσαν μαζί με τους Θείους τους. Ο Πέτρος και ο Κώστας κατάφεραν να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν οικογένεια και να καταξιωθούν επαγγελματικά. Ο Κώστας είναι Αστυνομικός και ο Πέτρος Πιλότος. Ο Πέτρος είναι ένας από τους καλύτερους πιλότους στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή εργάζεται σε μεγάλη αεροπορική εταιρεία στο Λονδίνο. Επίσης, ο Πέτρος αποτέλεσε μέλος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Συγγενών Αγνοουμένων, Δολοφονηθέντων και άλλων Θυμάτων των γεγονότων 1963 – 1974 και το έτος 2012 απονεμήθηκε σε αυτόν και στον Huseyin Akansoy από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Στις μέρες μας, ο Πέτρος και ο Κώστας  αποτελούν σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των Κυπρίων.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Πέτρος πριν λίγα χρόνια, αναφέρθηκε στο τελευταίο μάθημα ζωής που πήρε από τον Πατέρα του:  «Ο πατέρας μου κατάλαβε ότι θα τον σκότωναν, αλλά έλπιζε ότι ίσως ένα από τα παιδιά του θα ήταν τυχερό και θα έμενε ζωντανό.  Χωρίς καθόλου να μιλήσει, κατάφερε να μας δώσει  το τελευταίο μάθημα ζωής.  Εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να μας έλεγε “όσες φορές και να σας ρίξουν κάτω τα χτυπήματα, εσείς πρέπει να σηκώνεστε όρθιοι και να συνεχίζετε πάντοτε με ταπεινοφροσύνη και θάρρος”. Αυτό ήταν το τελευταίο μάθημα από τον πατέρα μου»…(«Εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια του τους γονείς & τα αδέλφια του», Αnt1.com.cy7/7/2016).

Σε μια άλλη συνέντευξη που έδωσε ο Πέτρος, στη δημοσιογράφο του Ρικ Σούλα Χατζήκυριακου (Παραγωγή Ρικ, 2010), ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα.

«Εγώ τους νεαρούς Τουρκοκύπριους οι οποίοι έχουν κάνει αυτό το έγκλημα τους συγχωρώ, πλήρως. Και το κάνω αυτό για να μπορέσουν και τα παιδιά τους και τα παιδιά μου να ζήσουν σε αυτό το νησί ειρηνικά, συμφιλιωμένα κάτω από μια κοινή πατρίδα. Και η άλλη λύση είναι να τους εκδικηθώ και αυτοί να εκδικηθούν τα παιδιά μου και να συνεχίσει η βεντέτα.  Εγώ διαλέγω το πρώτο.  Την από τώρα συγχώρεση […] ούτε με ενδιαφέρει ποιοι έκαναν αυτό το έγκλημα γιατί εγώ εσωτερικά του συγχωρώ, διότι σημασία έχει τι κάνουμε από τώρα και στο εξής. Και στα παιδιά μου εγώ τους λέγω την αλήθεια, αυτήν που πιστεύω ότι είναι η αλήθεια. Αν μάθουμε τι είναι η αλήθεια, και από τις δύο πλευρές, τότε ίσως να μπορέσουμε να ζήσουμε χωρίς να υπάρξει κάτι το παρόμοιο στο μέλλον. Αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να μαθαίνουμε ψέματα η μια πλευρά και η άλλη άλλα ψέματα, τότε νομίζω το μέλλον μας δεν θα είναι τόσο καλό. Ίσως να υπάρξουν και άλλοι πολέμοι»…(«Η Δική μου Αλήθεια, Μέρος Α, https://www.youtube.com/watch?v=ZJi8t9BrFr4To ντοκιμαντέρ είναι διάρκειας 38 λεπτών. Η κορύφωση είναι από το 28ο λεπτό και μετά, όπου φανερώνεται πως ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει Θρύλος). 

Τι σχέση έχουν όμως τα πιο πάνω με την Ομόνοια Λευκωσίας;  Η Ομόνοια Λευκωσίας, ως γνωστόν, αποτελεί μια μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα η οποία έχει τους περισσότερους οπαδούς στην Κύπρο. Η Ομόνοια έχει οπαδούς που είναι καταξιωμένοι γιατροί, λογιστές, δικηγόροι, επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία κ.ο.κ.  Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ομόνοια που έχει τέτοιους σπουδαίους και καταξιωμένους ανθρώπους. Και οι άλλες ομάδες έχουν οπαδούς που είναι σπουδαίοι γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες και απλοί εργάτες.  Αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό που κάνει τους οπαδούς της Ομόνοιας να διαφέρουν είναι ότι έχουν γαλουχηθεί με ιδανικά όπως η ειρήνη, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η συμφιλίωση των λαών. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και είναι κάτι που δεν ισχύει για τους αρκετούς από τους οπαδούς των περισσοτέρων ποδοσφαιρικών ομάδων στην Κύπρο. Κατά τη δική μου γνώμη, ο Κώστας και ο Πέτρος στηρίζουν την Ομόνοια όχι μόνο επειδή είναι μια καλή ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά και για το ότι αποτελεί ένα κοινωνικό σύνολο τα μέλη του οποίου έχουν τα ίδια ιδανικά με αυτούς.  Αν οι οπαδοί της Ομόνοιας ήταν εθνικιστές, ρατσιστές και μισαλόδοξοι, ο Κώστας και ο Πέτρος δεν θα στήριζαν την Ομόνοια. Και αυτό επειδή ο Κώστας και ο Πέτρος, μέσα από τα βιώματα τους, έχουν γίνει ζωντανοί θρύλοι και θα ήταν αδύνατο να «κολλήσουν» σε οποιοδήποτε σύνολο το χαρακτηρίζει η μισαλοδοξία και η μικροψυχία. Επειδή, όπως έχει γράψει μια 12χρονη μαθήτρια που έτυχε να ακούσει την ιστορία του Πέτρου και του Κώστα, «αυτός ο άνθρωπος (αναφέρεται στον Πέτρο) έχει λουλούδια στην καρδιά του. Σου δίνει πνοή και προοπτική σε κόσμους παραμυθένιους, αυτούς τους κόσμους που είναι γεμάτοι με καλοσύνη. Το μίσος του έχει θαφτεί πολύ βαθιά και γι΄αυτό  έχει χαθεί» (η υπογράμμιση δική μου).
Πώς θα μπορούσαν λοιπόν ο Κώστας και ο Πέτρος, που έχουν θάψει πολύ βαθιά το μίσος τους, να ενταχθούν στο οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο το οποίο αποτελείται από αρκετούς ανθρώπους που δεν είναι υπέρ της συμφιλίωσης και της πραγματικής ομόνοιας μεταξύ των Κυπρίων και που τους κυριεύει το μίσος απέναντι σε συμπατριώτες τους;
Κατερίνα Βασιλείου

Αρχειο