Home » ΡΟΗ » Ένας Πάμπος δεν φέρνει την άνοιξη! Ο οικονομικός βραχνάς και οι επιλογές μας.
eDITORIAL ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ

Ένας Πάμπος δεν φέρνει την άνοιξη! Ο οικονομικός βραχνάς και οι επιλογές μας.

Η γενική ευφορία  και αισιοδοξία που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο πράσινο στρατόπεδο είναι καλοδεχούμενη και αναγκαία στη προσπάθεια αγωνιστικής ανόρθωσης της ομάδας.

Αυτό όμως, δεν πρέπει να επισκιάσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το  σωματείο και τον προβληματισμό που πρέπει να γίνει προς επίλυση τους αλλά και τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν.

Η πρόσληψη του Πάμπου Χριστοδούλου είναι, αναμφισβήτητα, ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ένας Πάμπος όμως δεν  φέρνει την άνοιξη,  για να παραφράσουμε το σχετικό ρητό.

Θα πρέπει σε επίπεδο διοικητικό και οργανωτικό να γίνουν τομές και ριζοσπαστικές αλλαγές οι οποίες να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την αλλαγή που έχει γίνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει το σωματείο σε αγωνιστική καθίζηση τα προηγούμενα χρόνια είναι πάρα πολλοί και θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες. Αυτή τη στιγμή, όμως,  δύο είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Πρώτο το οικονομικό,  και δεύτερο το θέμα της διοικητικής/λειτουργικής αναδιάρθρωσης του σωματείου.

Σήμερα θα αναφερθούμε σε συντομία στο οικονομικό χωρίς καμία διάθεση κριτικής κατά οποιουδήποτε ή αντιπαράθεσης. Εξάλλου, για να λυθεί αυτό το θέμα χρειάζεται η βοήθεια όλων. Δεν παραγνωρίζουμε επίσης διόλου τα θετικά βήματα και ενέργειες που γίνονται από τη διοίκηση.  Πρόθεση είναι να κατατεθούν στο τραπέζι ιδέες που, σε συνδυασμό με άλλες, θα βοηθήσουν στο προβληματισμό που γίνεται για επίλυση του οικονομικού.

Η οικονομική κατάσταση στην ΟΜΟΝΟΙΑ είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η φετινή σεζόν και τα αποτελέσματα της είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα στον οικονομικό τομέα  αφού έχουμε απώλεια σημαντικών εσόδων λόγω Ευρώπης. Σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου, και ίσως στο τέλος να μας βγει σε καλό ο αποκλεισμός, όμως από την άλλη απωλέσαμε ζωτικά έσοδα τα οποία πρέπει να βρούμε τρόπο να αναπληρώσουμε άμεσα.

Είναι γνωστό ότι το σωματείο για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας υποχρεώνεται να δανείζεται από διάφορους φίλους και γνωστούς καταβάλλοντας επιτόκιο δανεισμού. Οι κακές ποδοσφαιρικά χρονιές των τελευταίων ετών, έχουν συρρικνώσει τα έσοδα από εισιτήρια ενώ άλλες πηγές εισοδημάτων, παρά τις φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειες που γίνονται από τη διοίκηση, δεν είναι αρκετές.  Υπάρχει επίσης το πρόβλημα των τεράστιων χρεών των προηγούμενων ετών και οι παλιές οφειλές με τις οποίες το σωματείο είναι αλυσοδεμένο και υποχρεωμένο να εξυπηρετεί.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει.

Όπως εισηγήθηκαμε και στο παρελθόν, εκείνο που χρειάζεται είναι άμεση εισροή νέων κεφαλαίων στο σωματείο τα οποία δεν θα είναι δανεικά, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση παλαιών οφειλών αλλά και για την χρηματοδότηση των νέων αναγκών που προκύπτουν.

Συνεπώς, θέτουμε ξανά στο τραπέζι την εισήγηση , η οποία δεν είναι δική μας αλλά πολλών ανθρώπων που νοιάζονται για το σωματείο,  ότι μία διέξοδος είναι η σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης και η έκδοση μετοχών και διάθεση τους στους ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ. Αυτός είναι ο μόνος ορθόδοξος τρόπος για να αντληθούν κεφάλαια και να επιλυθεί ή έστω να αμβλυνθεί το οικονομικό.

Η εταιρεία λαϊκής  βάσης μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει στο σωματείο να έχει αποφασιστικό λόγο στη διαχείριση της και άρα να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των έξωθεν παρεμβάσεων.

Επιπλέον, θα επιτρέψει σε εκατοντάδες ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ οι οποίοι θα ήθελαν να βοηθήσουν, να το κάνουν αγοράζοντας μετοχές. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν και λόγο/ψήφο στα της διαχείρισης της εταιρείας.

Όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος του σωματείου η λογική της τενέκκας είναι ξεπερασμένη. Και έχει απόλυτο δίκαιο. Ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να δίνει άλλο χρήματα σε λαχνούς, εκδηλώσεις, κ.λ.π.

Υπάρχει η άποψη ότι τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν μέσω της εγγραφής μελών. Καμία ένσταση. Η διοίκηση εξήγγειλε εκστρατεία για εγγραφή μελών. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Σχεδόν μηδενική αντίδραση από τον κόσμο. Συνεπώς τα σημαντικά έσοδα μέσω εγγραφής μελών δεν είναι η άμεση λύση του προβλήματος. Τα μέλη ίσως αυξηθούν όταν η ομάδα πάει καλά, πάρει τα πάνω της στο πρωτάθλημα και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου. Αλλά και πάλι εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το οικονομικό δεν επιλύεται με τις συνδρομές μελών.

Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης θα αναφερθούμε και σε ένα ζήτημα που συζητείται συχνά στο κόσμο μας, ότι θα βρεθεί επενδυτής να επενδύσει στην ΟΜΟΝΟΙΑ και να την βγάλει από τα χρέη. Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ ως προϊόν σίγουρα θα μπορούσε να ενδιαφέρει ένα σοβαρό επενδυτή.

Όμως το ερώτημα είναι το εξής: Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα ποιος επενδυτής θα έρθει να βάλει χρήματα στο σωματείο; Με τι αντάλλαγμα; Πως θα ελέγχει / διαχειρίζεται την επένδυση του; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις καν να ενδιαφερθεί για να επενδύσει κάποιος στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Στο παρελθόν υπήρξαν κρούσεις από επενδυτές ή εκπροσώπους τους για να επενδύσουν όμως όταν διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε θέληση για να δημιουργηθεί εταιρεία απέσυραν το ενδιαφέρον τους.

Καταληκτικά αναφέρουμε τον εξής προβληματισμό. Η πρόσληψη Πάμπου Χριστοδούλου μας χαροποίησε όλους διότι μας έδωσε ελπίδα ότι μπορεί να αναστραφεί η καθοδική πορεία της ομάδας μας. Ο προβληματισμός είναι : Θα μπορέσουμε ως σωματείο να στηρίξουμε το προπονητή,  τώρα και στο μέλλον, στους σχεδιασμούς του; Θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε ανοίγματα όταν μας το ζητήσει ή υπερβάσεις;

Ο Πάμπος Χριστοδούλου φιλοδοξεί να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενοι. Δηλαδή να βάλει την ΟΜΟΝΟΙΑ σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πολλαπλά οφέλη για την ΟΜΟΝΟΙΑ και θα της δώσει τη πραγματική δυνατότητα να εξέλθει από τα μνημόνια!

Ο Πάμπος Χριστοδούλου όμως δεν κρατά μαγικό ραβδί. Θα χρειαστεί χρήματα για να κάνει ποιοτικές μεταγραφές, για να στήσει ένα ανταγωνιστικό και αξιόμαχο σύνολο. Μία διέξοδος για άμεση εξεύρεση φρέσκου χρήματος είναι και η σύσταση εταιρείας.

Τουλάχιστον ας προβληματίσει τους αρμοδίους αυτό το ζήτημα.

Αρχειο