ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη Φιλάθλου:”Eπέστεψε και πάλι ο προβληματισμός”

Δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία. Φυσιολογικό. Φτιάχνεται μια νέα ομάδα που στην εξέλιξη της βρίσκει εμπόδια. Το θέμα είναι πώς και πόσο γρήγορα ξεπερνάς τα εμπόδια. Είναι η Παρασκευή μια μέρα που δεν μας βγαίνει. Δύο φορές παίξαμε Παρασκευή με δύο υποδεέστερες ομάδες στην έδρα μας και δύο ισοπαλίες με όχι και τόσο καλές εμφανίσεις. Με Ολυμπιακό είμασταν τραγικοί, το ίδιο με Πάφο στο πρώτο ημίχρονο αλλά αισθητά βελτιωμένοι στο δεύτερο. Θα έλεγε κανείς ότι η ομάδα ίσως να μην προετοιμάζεται ολοκληρωμένα για τις Παρασκευές αφού ίσως να της λείπει εκείνη η μια προπόνηση που δεν γίνεται’ καλό θα είναι να το δει η τεχνική ομάδα (ας κάνει κάποια μέρα διπλή προπόνηση, λέω εγώ τώρα). Το άλλο που φάνηκε σε αυτά τα δύο παιγνίδια είναι η πιθανή υποτίμηση των αντιπάλων (αν είναι δυνατόν). Όμως και τα δύο μπορούσαμε να τα κερδίσουμε αφού είχαμε τις κλασικές ευκαιρίες κυρίως με τον Ματ. Επίσης και στα δύο παιγνίδια δικαιούμασταν και πέναλτι που δεν μας δόθηκαν (δεν σημαίνει ότι αν παίρναμε πέναλτι θα σκοράραμε ή θα κερδίζαμε αλλά σίγουρα οι πιθανότητες για νίκη θα ήταν μεγάλες). Διαβάζω κάποιες αναρτήσεις «περιμένουμε να κερδίσουμε από πέναλτι χωρίς να παίζουμε μπάλα;» Απαντώ: Γιατί όχι; Αφού ήταν πέναλτι. Οι ανταγωνιστές μας με αυτές τις ομάδες παίρνουν όλα τα πέναλτι που δικαιούνται (ανόρθωση, αεκ, αποελ κλπ), γιατί όχι κι εμείς; Δεν υπάρχει κανένας νόμος στο ποδόσφαιρο που να λέει ότι δικαιούσαι πέναλτι μόνο αν παίζεις καλά όπως επίσης ούτε για να κερδίσεις πρέπει να παίζεις καλά. Επ΄αυτού να θυμίσω ότι η παλιά μεγάλη ΟΜΟΝΟΙΑ σε πολλά παιγνίδια έπαιρνε τη νίκη είτε με μια-δυο ενέργειες κάποιων παικτών-ηγετών είτε με κάποιο πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο ξέσπασμα και δεν χρειαζόταν να παίζει σπουδαία σε όλο το ενενηντάλεπτο. Εξάλλου, σε ένα μαραθώνιο πρωταθλήματος δεν μπορείς να είσαι πάντα το ίδιο καλός. Στο τέλος της μέρας, οι βαθμοί που παίρνεις σε παιγνίδια που δεν παίζεις καλά υποδεικνύουν ικανότητα και όχι αδυναμία. Και σε αυτό θέλουμε δουλειά σαν ομάδα.

Από την άλλη, βλέπουμε την ανόρθωση να εδραιώνεται. Θα μου πείτε ότι είναι κι αυτή καινούργια ομάδα, πώς τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς; Ναι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχουν ένα προπονητή γνώστη της Κυπριακής πραγματικότητας σε αντίθεση με εμάς. Θεωρώ ότι παίζει ρόλο. Δεν θα αναφερθώ σε άλλες μη αγωνιστικές παραμέτρους. Έχουν πάρα πολύ καλή ομάδα. Την επόμενη Κυριακή, οι παίκτες, οι προπονητές και ο κόσμος οφείλουμε να δούμε το παιγνίδι μαζί τους ως τελικό, οι παίκτες να υπερβάλουν εαυτόν, να παρουσιάσουν απαράμιλλο πάθος και να κερδίσουν αυτό το παιγνίδι. Εκεί θα κριθεί το παιγνίδι, θεωρώντας βέβαιο ότι τακτικά η ομάδα θα είναι πανέτοιμη. Ας αφήσουμε το σοκ των τελευταίων δύο αγώνων. Ας πάρουμε αυτά τα δύο αποτέλεσματα ως μάθημα αφού φαίνεται σταματήσαμε στην «πρωτιά» πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων. Η ομάδα είναι πολύ καλή, έχει καλό και ποιοτικό υλικό. Θεωρώ χρειάζεται να γίνουν κάποιες προσθαφαιρέσεις με απόλυτη ανάγκη έναν φορ, έναν αντι-Τζόρντι και έναν δεύτερο τερματοφύλακα. Δεν ξέρω γιατί η επιμονή σε εξτρέμ αφού υπάρχουν παίκτες εκεί. Ακόμα κι αν φύγει ο Εζρά υπάρχουν επιλογές, πιστεύω. Θεωρώ πιο επιτακτική την έλευση ενός δεκαριού. Εν πάσει περιπτώσει, η τεχνική ομάδα ξέρει καλύτερα. Θα δούμε, αφού είναι δύσκολο τον Γεννάρη να βρείς τους παίκτες που θέλεις, να διώξεις άλλους ενώ είναι και το οικονομικό στην μέση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της προηγούμενης βδομάδας από τη διοίκηση για την «σαθρή κατάσταση» του ποδοσφαίρου μας, όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει. Από τη στιγμή που λεν ότι έχουν στοιχεία, ΟΚ. Ελπίζω να έχουν στοιχεία και όχι ενδείξεις, γιατί ζήτω που καήκαμε. Όμως, από την στιγμή που είδα την ανακοίνωση δύο σκέψεις καρφώθηκαν στο μυαλό μου. Η μία είχε να κάνει με το χρονικό σημείο που έγινε. Θεωρώ ήταν bad timing δύο βράδια πριν από τον αγώνα με την Πάφο.  Τόσο σοβαρό θέμα, δεν το δημοσιοποιείς παραμονές ενός αγώνα. Η ανακοίνωση θα έπρεπε να γινόταν το αργότερο την Δευτέρα, ώστε να «απορροφηθεί» ο απόηχος από τον κόσμο αλλά κυρίως από τους παίκτες. Διαβάζοντας όλα αυτά τα αρνητικά την προηγούμενη του αγώνα μόνο αναστάτωση και αποπροσανατολισμό των παικτών προκάλεσαν. Αν η ανακοίνωση γινόταν τη Δευτέρα, ο απόηχος θα διαρκούσε 1-2 μέρες και θα έδινε στους παίκτες και τον κόσμο χρόνο να ηρεμήσουν και να πεισμώσουν για το παιγνίδι. Η επικοινωνιακή πολιτική σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε αρνητικά για την ομάδα, ήρθε και το πέναλτι που δεν μας δόθηκε με Πάφο και όλη αυτή η αρνητική ατμόσφαιρα εντάθηκε περισσότερο. Και εδώ είναι η δεύτερη σκέψη που έκανα. Οι παίκτες είναι ξένοι επαγγελματίες. Θέλουν να παίζουν σε ένα καθαρό πρωτάθλημα. Οπότε. κάποιοι παίκτες ίσως να σκεφτούν ότι «το πρωτάθλημα εδώ είναι σαθρό, η ΟΜΟΝΟΙΑ πάντα θα αδικείται άρα γιατί να μείνω εδώ να χαλιέμαι; Ας πάω κάπου αλλού». Οφείλει η διοίκηση να διαχειριστεί το θέμα σωστά (επιβάλλεται έλευση Παπασταύρου να μιλήσει στους παίκτες και με οποιουσδήποτε αρμόδιους) για να μη γυρίσει μπούμεραγκ. Επίσης, αν προπονητής και παίκτες ακούν συνεχώς να βάζουμε τις πληγές που μας προκαλούν άλλοι (διαιτησίες, παράγκα κλπ) πάνω από το αγωνιστικό, τότε του βάζουμε κι αυτούς σε ένα τρυπάκι ψυχοπλακώματος, για κάθε αποτυχία θα τα ρίχνουν σε αυτούς τους παράγοντες και θα χάσουμε το παιγνίδι. Η ηρεμία παίζει σημαντικό ρόλο στον αθλητισμό αφού σου επιτρέπει να δουλεύεις καλύτερα και σκληρότερα΄ αυτό θέλουμε από τους παίκτες ώστε να βελτιώνονται. Το θέμα των ισχυρισμών της ανακοίνωσης πρέπει να τύχει χειρισμού από το Συμβούλιο  και τα Ομονοιάτικα ΜΜΕ, μακριά από υπερβολική δημοσιότητα, ειδικά όσο η ομάδα έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Πίστη και στήριξη στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Φέτος μπορούμε να ζήσουμε χαρές με αυτή την ομάδα.

Γιάννος

Αρχειο