ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη Φιλάθλου:”Γιατί πρέπει να στέλνουμε μήνυμα στο 8998 πριν βγούμε έξω από το σπίτι”

Ως γνωστόν, στο 8998 στέλνουμε μήνυμα (sms) αν πρόκειται να μετακινηθούμε για να διεκπεραιώσουμε κάποιες πολύ προκαθορισμένες από την Κυβέρνηση βασικές εργασίες. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι must και στρατηγικής σημασίας να στέλνουμε μήνυμα στο 8998 πριν μετακινηθούμε είναι οι εξής:

Για να υπάρχει καταγεγραμμένο το ιστορικό των μετακινήσεων μας έτσι ώστε, ακόμη και στη μικρή πιθανότητα που μας κτυπήσει ο ιός, να γνωρίζουν οι ιχνηλάτες που πρέπει να ψάξουν, εκτός από το σπίτι μας, για πιθανή μετάδοση του ιού.

Για να μην υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Κύπρου. Αν κάποιος/α στείλει μήνυμα και πάρει έγκριση για να πάει στο supermarket ή το φαρμακείο, θα πρέπει, με βάση τη λογική, να πάει σε ένα supermarket η φαρμακείο της περιοχής του.  Έτσι όμως η κάθε περιοχή θα είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από την άλλη και στην πορεία θα προκύψει ποιες περιοχές είναι «καθαρές» και ποιες έχουν σοβαρά προβλήματα με κρούσματα. 

Αυτό θα επιτρέψει να προστατευτούν καλύτερα οι «καθαρές» ή λιγότερο προβληματικές περιοχές, σε περίπτωση που υπάρχουν, αφού θα είναι δύσκολη η πρόσβαση σε αυτές σε άτομα άλλων περιοχών και οι ιχνηλάτες θα είναι σε θέση να επικεντρωθούν στις μη «καθαρές» περιοχές προκειμένου να περιορίσουν σε πρώτη φάση το πρόβλημα και στη συνέχεια να το καταπολεμήσουν μια και καλή. 

 Στέλνοντας μήνυμα στο 8998 το βράδυ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μας δοθεί έγκριση για έξοδο απ’ το σπίτι αφού τόσο οι υπεραγορές όσο και τα φαρμακεία είναι κλειστά το βράδυ. Επομένως, οι μετακινήσεις τα βράδια θα περιοριστούν πολύ. Όμως, όταν οι μετακινήσεις είναι λίγες μειώνεται το ρίσκο να πάθουμε κάτι και να χρειαστούμε νοσοκομείο. Και στην παρούσα φάση αυτό είναι καλό για δυο λόγους: (α) για να μην «φορτώνουμε τους επαγγελματίες υγείας με επιπρόσθετη εργασία και (β) γιατί στα νοσοκομεία το ρίσκο λόγω του κορωνοϊού δεν είναι μηδέν. Λυπάμαι που το λέγω αυτό…  

 Αν οι μετακινήσεις τα βράδια είναι περιορισμένες,  διευκολύνεται η Αστυνομία στο έργο της.

Εν κατακλείδι, πριν βγούμε έξω απ’ την πόρτα του σπιτιού μας είναι must να στείλουμε πρώτα μήνυμα στο 8998. Για το δικό μας καλό μας αλλά και των άλλων. Αλλά και για να διευκολύνουμε τις Αρχές στο δύσκολο έργο τους.

Κατερίνα Βασιλείου

Αρχειο