ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ

Η ΑΘΛΙ(Α) τική δικαιοσύνη της ΚΟΠ και ο Μεσαίωνας…του Χριστόφορου Χριστοφή.

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν διάφορα γεγονότα γύρω από το χώρο της αθλητικής δικαιοσύνης της ΚΟΠ τα οποία μας παίρνουν πολύ πίσω , προσβάλλουν την νοημοσύνη μας και δεν μπορούν να παραμείνουν ασχολίαστα.

Το πρώτο αφορά την αλλαγή της σύνθεσης της δικαστικής επιτροπής η οποία από οκταμελής έγινε μονομελής και το δεύτερο αφορά τις εξοντωτικές, και κατά τη γνώμη μου παράνομες και έκδηλα αντισυνταγματικές ποινές που επιβάλλονται στα σωματεία και στους εκπροσώπους τύπου για άσκηση κριτικής κατά της διαιτησίας ή άλλων συμβάντων που αφορούν το ποδόσφαιρο.

Με αυτά τα δύο θέματα θα ασχοληθώ πιο κάτω.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Υπενθυμίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε έντονη αμφισβήτηση για τις αποφάσεις της δικαστικής επιτροπής της ΚΟΠ οι οποίες πάντοτε είχαν (ή εκλαμβάνονταν ότι είχαν) σωματειακή απόχρωση.

Η κριτική εστιάζετο στις σωματειακές προτιμήσεις των δικαστικών μελών της επιτροπής και δεν ήταν βέβαια άδικη αφού κατά κανόνα συγκεκριμένα σωματεία ευνοούνταν ενώ άλλα δέχονταν απανωτές ποινές. Αυτό το συμπέρασμα είναι αντικειμενικό και βασίζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και υποθέσεις τα οποία μπορούν να δημοσιευθούν αν χρειαστεί.

Γι΄αυτό το λόγο ο πρόεδρος της ΚΟΠ πρότεινε πριν 2 χρόνια όπως τα μέλη της Δικαστικής Επιτροπής να διορίζονται από ανεξάρτητο σώμα ούτως ώστε να μην υπάρχει η υπόνοια ότι οι διορισμένοι από τα σωματεία δεν επιτελούν το έργο τους αντικειμενικά. Γι΄αυτό το σκοπό ζητήθηκε από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να προτείνει δικηγόρους . Αυτό έγινε πρώτη φορά την περίοδο 2013 – 2014 όπου τα μέλη της δικαστικής επιτροπής ήταν δικηγόροι προτεινόμενοι από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Αν κρίνει κάποιος αντικειμενικά το έργο της προηγούμενης δικαστικής επιτροπής  θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε σοβαρή προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη ισομερώς και χωρίς επηρεασμούς.

Παρά το ότι κάποιος μπορεί να διαφωνεί με αποφάσεις της δικαστικής επιτροπής ή με το σκεπτικό τους,  η προηγούμενη δικαστική επιτροπή ουδέποτε έδωσε έρεισμα για να ασκηθεί κριτική ότι μεροληπτούσαν υπερ  συγκεκριμένες ομάδας ή ομάδων.

Δυστυχώς όπως είναι η τύχη όλων των δικαστικών επιτροπών της ΚΟΠ, η προηγούμενη δικαστική επιτροπή αντιμετώπισε εξουθενωτική και απαράδεκτη κριτική όταν εξέδωσε την γνωστή απόφαση της πέρσι για επανάληψη του τελικού πρωταθλήματος μεταξύ ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ. Θυμίζω,  σε όσους παρακολουθούσαν τα γεγονότα, τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκαν τα μέλη της δικαστικής επιτροπής και ειδικά ο τότε πρόεδρος της Θανάσης Κορφιώτης,  οι οποίες ήταν κατά την άποψη μου προδήλως αβάσιμες και άδικες για το ίδιο το πρόσωπο.

Είχα τότε γράψει σε άρθρο μου ότι το έργο εκείνης της δικαστικής επιτροπής δεν μπορούσε να συγκριθεί με αυτό προηγούμενων σκοτεινών περιόδων. Υπήρχε σαφέστατη πρόοδος.

Θυμίζω επίσης ότι εκείνη η απόφαση είχε εφεσιβληθεί στο Αθλητικό Εφετείο της ΚΟΠ ότι ακολούθησαν απειλές κατά του Αθλητικού Εφετείου και ότι τελικά το Αθλητικό Εφετείο παραιτήθηκε και γι΄αρκετό διάστημα δεν υπήρχε!

Όλα τα πιο πάνω φαίνεται ότι οδήγησαν το ΔΣ της ΚΟΠ να προχωρήσει σε δραστική αλλαγή της μορφής και σύνθεσης της δικαστικής επιτροπής αποκεφαλίζοντας ουσιαστικά 8 δικηγόρους που είχαν προταθεί από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο επιλέγοντας στη θέση 8 δικηγόρων ένα άτομο τον μέχρι πρότεινως επικεφαλή εισαγγελέα Άριστο Βρυωνίδη. Και αυτό γίνεται στο μέσο της ποδοσφαιρικής περίοδου!

Αδυνατώ να παρακολουθήσω το σκεπτικό του ΔΣ της ΚΟΠ  (για να μην προσωποποιήσω το θέμα στον πρόεδρο Κουτσοκούμνη)  για αυτή την κίνηση.

Θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν να προσδοθεί κύρος και σοβαρότητα στην απονομή αθλητικής δικαιοσύνης όταν αντικαθιστάς 8 ανεξάρτητους δικηγόρους με ένα δικηγόρο ο οποίος είναι ήδη εργοδοτούμενος στην ΚΟΠ εδώ και πολλά χρόνια και  έχει σχέση εργασιακής εξάρτησης  από αυτή.

Είναι παράλογο για τον οποιοδήποτε φίλαθλο να σκεφτεί ότι με αυτή την κίνηση το ΔΣ της ΚΟΠ θέτει υπό τον πλήρη έλεγχο του την απονομή της δικαιοσύνης;

Που πήγαν τα επιχειρήματα ότι οι δικαστές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και να μην τους διορίζει η ΚΟΠ;

Ποιο εχέγγυο ανεξαρτησίας έχει ο Βρυωνίδης ή ο οποίος Βρυωνίδης ο οποίος διορίζεται ως ο “είς και μόνος”;

Και πρέπει και ο κύριος Βρυωνίδης να μας εξηγήσει πως γίνεται ο ίδιος να έχει γνωματεύσει στο παρελθόν ότι δεν γίνεται να αλλάζουν οι κανονισμοί στο μέσο της ποδοσφαιρικής περιόδου  και τώρα να δέχεται όχι μόνο να αλλάζουν οι κανονισμοί στη μέση του πρωταθλήματος αλλά να καταργείται ολόκληρο δικαστικό σώμα και να διορίζεται ο ίδιος αθλητικός δικαστής!!! Άλλαξε κάτι και δεν πήραμε χαπάρι;

Το μήνυμα το οποίο αποστέλλεται είναι ότι το ΔΣ της ΚΟΠ  θέτει υπό τον πλήρη έλεγχο του την επιβολή ποινών διότι ο διορισμός ανεξαρτήτων δικηγόρων δεν “του βγήκε”.

Αυτή η προσπάθεια είναι κατανοητή υπό την έννοια του ότι όταν ελέγχεις το ύψος και το είδος των ποινών στην ουσία ελέγχεις και τα ίδια τα σωματεί. Και ο νοών νοείτο.

 

Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Αυτό με φέρνει στο δεύτερο ζήτημα που αφορά την φίμωση των σωματείων και την επιβολή ενός τρομονόμου που σκοπό έχει να επιβάλει τη σιωπή διά του τρόμου.

Καμία κριτική δεν επιτρέπεται στο ΔΣ της ΚΟΠ ή στη διαιτησία.

Όπως έχω γράψει σε πάρα πολλά άρθρα αλλά και επιστολές/υπομνήματα που έχω αποστείλει προς την ΚΟΠ η υιοθέτηση κανονισμών που απαγορεύουν κατά ισοπεδωτικό, απόλυτο και άνευ προηγουμένου θα έλεγε κάποιος τρόπο το δικαίωμα άσκησης οποιασδήποτε κριτικής είναι έκδηλα αντισυνταγματική.

Στην Κύπρο ο υπέρτατος Νόμος είναι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Το Σύνταγμα προστατεύει κατά ουσιαστικό τρόπο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι αυτό της ελευθερίας έκφρασης. Κανένας δεν μπορεί να λειτουργεί εκτός του Συντάγματος είτε είναι ιδιωτικός οργανισμός είτε είναι φυσικό είτε νομικό πρόσωπο. (Βέβαια η ΚΟΠ έχει άλλη άποψη. Η ΚΟΠ μέσω του κ. Βρυωνίδη, στην αγωγή κατά του Οκκά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, που καταχωρήθηκε τότε από την ΟΜΟΝΟΙΑ, προέβαλε την άποψη ότι στην ΚΟΠ δεν ισχύει και δεν εφαμρόζεται το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας!)

Δηλαδή το επιχείρημα που ακούω πολλές φορές ότι η ΚΟΠ είναι ιδιωτικός οργανισμός και δικαιούται να θεσπίζει οποιουσδήποτε κανονισμούς θέλει , δεν έχει καμία νομική εφαρμογή. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που ουδέποτε η ΚΟΠ ρισκάρει το να αφήσει ένα τέτοιο ζήτημα να κριθεί από Δικαστήριο στης Δημοκρατίας προβάλλοντας το γελοία επιχείρημα ότι δήθεν η UEFA απαγορεύει στην προσφυγή των Σωματείων στα πολιτικά δικαστήρια και θα διαγράψει οποιοδήποτε σωματείο τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι ότι η  ΚΟΠ φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι την καταφυγή στα Δικαστήρια επειδή γνωρίζει ότι εάν κριθούν δικαστικά αυτές οι απαγορεύσεις που έχει στο καταστατικό της ή στους κανονισμούς της,  θα κριθούν ως αντισυνταγματικές και ως μη έχουσες οποιαδήποτε νομική εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης και άσκησης κριτικής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και κατ΄επεκταση ενός υγιούς, σύγχρονου οργανισμού.

Η άρνηση αυτού του δικαιώματος ισχύει μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα και παραπέμπει στο μεσαίωνα.

Με βάση τη δική μου εμπειρία,  η ΚΟΠ διαχρονικά χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο, δηλαδή την απειλή τιμωρίας και φίμωσης για να επιβάλλει με το έτσι θέλω τις θέσεις της στα σωματεία και να ελέγχει πλήρως την κατάσταση.

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι η κριτική πρέπει να ασκείται  κατά τρόπο ανεξέλεγκτο ή προσβλητικό ή με τρόπο που να προκαλεί βία . Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούμε για εξ ολοκλήρου απαγόρευση οποιασδήποτε κριτικής!

Το πρόσφατο παράδειγμα τιμωρίας του εκπρόσωπου τύπου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επειδή ζήτησε ένας αγώνας να διεξαχθεί στο γήπεδο και όχι αλλού αποδεικνύει τα όσα αναφέρω πιο πάνω.

Γιατί τιμωρήθηκε ο Χριστόδουλος;

Όχι για αυτό που είπε.

Αλλά για να μην μιλήσει σε αυτά που θα επέλθουν στους επόμενους αγώνες. Η βολή ήταν προειδοποιητική!

Το συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε οι καταγγελίες Παναγή δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν το κατεστημένο ούτε οτιδήποτε άλλο εκτός εάν τα μεγάλα σωματεία αποφασίσουν να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση.

Για λόγους που δεν είναι της παρούσας να αναφέρω, αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τα υφιστάμενα δεδομένα και στο προβλεπτό μέλλον.

Οπόταν δεν αναμένεται οποιαδήποτε αλλαγή.

Θα συνεχίζουμε να ζούμε στο Μεσαίωνα που η ΚΟΠ με το έτσι θέλω μας έχει επιβάλει.

Χριστόφορος Χριστοφή

 

Αρχειο