ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η σιγουριά του Άνχελ Γκόμεθ

 

Παρακολουθήσαμε ξανά και ξανά την συνέντευξη Άνχελ Γκόμεθ. Κάθε ματιά, κάθε μορφασμό, κάθε λέξη. Γιατί καμιά φορά πίσω από τις λέξεις κρύβεται η ουσία. Και προσπαθήσαμε, με κάθε επιφύλαξη, να αποτυπώσουμε όλα αυτά που έστειλε ως μηνύματα ο Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας μας, προς τον κόσμο της ομάδας.

  1. Φυσική κατάσταση: Το Α και το Ω στην διάρκεια της προετοιμασίας. Λογικό να δοθεί έμφαση, αφού σε αυτό το χρονικό σημείο αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την μετέπειτα πορεία της ομάδας μας.
  2. Άμυνα: Προφανώς ο Γκόμεθ γνωρίζει την περσινή τραγική αμυντική συμπεριφορά της ομάδας που είχε ως αποτέλεσμα τα 60 (!) τέρματα παθητικό. Το ότι η ομάδα δέχτηκε δύο γκολ στα φιλικά δεν λέει κάτι. Το στοίχημα για τους Γκομεθ και Ολίβα, είναι να χτίσουν μια ομάδα η οποία να αμύνεται ως σύνολο και να λειτουργεί ανασταλτικά με αρμονία και αυτοπεποίθηση.
  3. Επίθεση: Λογικό να χαθούν κλασσικές ευκαιρίες στα φιλικά. Τα πόδια είναι βαριά και το σώμα συχνά-πυκνά δεν μπορεί να ακολουθήσει το μυαλό. Ο Γκόμεθ τόνισε αυτή την παράμετρο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είδε ενθαρρυντικά πράγματα στον τρόπο που αναπτυσσόταν η ομάδα, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
  4. Πάντρεμα παλιών και νέων: Η συνύπαρξη των λίγων ποδοσφαιριστών που παρέμειναν από το περσινό ρόστερ, με τους πολλούς νεοφερμένους, είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Πρέπει να υπάρχει ηρεμία στα αποδυτήρια της ομάδας, για να πάνε τα πράγματα μπροστά. Η δεύτερη παράμετρος αφορά την στήριξη των νεαρότερων σε ηλικία, από τους ποιο έμπειρους ποδοσφαιριστές. Ο Γκόμεθ έφερε αρκετούς νεαρούς στην ομάδα και ευελπιστεί να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από αυτούς.
  5. Επιλογές χαμηλού ρίσκου: Αυτή ήταν η φράση κλειδί του Ισπανού αναφορικά με τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας μας. Τούτο σημαίνει ότι ο Γκόμεθ έχει προσωπική άποψη για τον κάθε ένα από τους ποδοσφαιριστές που έχει αποκτήσει. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι και οικονομικά, δεν έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα, για να φέρει στην ομάδα αυτούς τους ποδοσφαιριστές.
  6. Scouting: Ψάχνει για ποδοσφαιρικά λαυράκια ο Γκομεθ και οι συνεργάτες του. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα μας. Γιατί ποδοσφαιριστές με ταλέντο σε πολύ νεαρή ηλικία φέραμε αρκετούς στο πρόσφατο παρελθόν. Το θέμα είναι ότι δεν καταφέραμε να τους αναδείξουμε και να τους εξελίξουμε. Και αυτό αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για τους Γκομεθ και Ολίβα.
  7. Προσαρμογή και χρόνος: “Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χρόνος”. Άλλη μια χαρακτηριστική ατάκα του Γκομεθ που ξεχώρισε στην συνέντευξη. Ο τεχνικός διευθυντής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι με τόσες αλλαγές στο ρόστερ, δεν είναι εύκολο για μια ομάδα να αποκτήσει την απαιτούμενη ομοιογένεια σε μερικές βδομάδες. Ταυτόχρονα γνωρίζει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Η ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη σε 3 βδομάδες. Σίγουρα αυτό τον προβληματίζει αφάνταστα. Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

Συμπέρασμα: Ο Γκόμεθ έδειξε την εικόνα που αναμέναμε. Ενός επαγγελματία δηλαδή, ενός ανθρώπου του ποδοσφαίρου, που γνωρίζει το άθλημα και προσπαθεί με τις γνώσεις και την εμπειρία του να χτίσει μια ομάδα από τα θεμέλια. Την ίδια στιγμή, μας προβληματίζει η παντελής άγνοια κινδύνου που φαίνεται να τον διακρίνει αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό πρωτάθλημα. Θα μπορέσει ο Γκόμεθ να διατηρήσει την ψυχραιμία και την αισιοδοξία του, όταν αρχίσει το ποδοσφαιρικό κατεστημένο τις συνήθεις πρακτικές του; Γιατί ως omonoia24 θεωρούμε ότι η σημερινή ηγεσία της ΚΟΠ σίγουρα δεν βλέπει με καλό μάτι την πορεία αναδόμησης της ομάδας μας. Και από την στιγμή που μέσα στο σωματείο και τον κόσμο της ομάδας υπάρχει αντιπαλότητα, σύγχυση και εσωστρέφεια, υπάρχει και γόνιμο έδαφος για να σπείρουν ζιζάνια…

Σε αυτό το σημείο είναι που χρειάζεται η συμβολή και η αρωγή του σωματείου. Ο Λώρης Κυριάκου και οι συνεργάτες του, θα πρέπει να έχουν καθοδηγητικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας. Να σταθούν δίπλα στους Ισπανούς και να τους στηρίξουν στα δύσκολα. Τα οποία ξεκινούν με το καλημέρα στο πρωτάθλημα και τα 3 ντέρμπι στα πρώτα 5 παιχνίδια.

Αρχειο