Home » ΙΔΡΥΣΗ – 1960

ΙΔΡΥΣΗ – 1960

protos-agonas

Αθλητικός Σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας 

Ίδρυση  – ΚΕΠΟ – Τα πρώτα χρόνια στην ΚΟΠ

ΙΟΥΝΙΟΣ 1948: Ένα λαμπρό ορόσημο στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Είναι η εποχή που μερικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο ΑΠΟΕΛ δεν ανέχθηκαν τον εξευτελισμό και προχώρησαν με μερικούς άλλους δημοκρατικούς ανθρώπους στην ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ολόκληρο το 1948 ήταν το έτος αθλητικών ανακατατάξεων στην Κύπρο. Ήταν η χρονιά που η ίδρυση νέων σωματείων έγινε κάτι περισσότερο από αναγκαία. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρισκόντουσαν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό, κατά τρόπο μάλιστα παράδοξο και αψυχολόγητο. Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού απο τους «αθλητικούς εκείνους παράγοντες» οι περισσότεροι των οποίων ασχολούνταν με την πολιτική «!», είχε σαν στόχο την υποταγή των προοδευτικών αθλητών, με την καταπάτηση της αξιοπρέπειας τους, η ακόμη και την εκδίωξη τους από τα διάφορα σωματεία.

Ζήτησαν από τους αθλούμενους αυτοί οι… «αθλητικοί παράγοντες» να υπογράψουν δηλώσεις αποκήρυξης των αρχών τους, εγκατάλειψης της δημοκρατικής ιδεολογίας τους και πλήρους υποταγής.

Ο εκβιασμός τους φανερός. Η αθλητική ιδέα επλήττετο καίρια και ανεπανόρθωτα. Αυτοί που ασχολούνταν με τον αθλητισμό για δικούς τους σκοπούς, παρέσυραν και τους άλλους που ουσιαστικά δεν ήθελαν την πολιτικοποίηση του αθλητισμού, σε μια προσπάθεια κακοποίησης και καταστροφής των αθλητικών αξιών.

Η προσπάθεια τους όμως απέτυχε παταγωδώς. Οι περισσότεροι από τους προοδευτικούς αθλητές και ποδοσφαιριστές δεν υπόκυψαν στον εκβιασμό. Με περηφάνια, θάρρος και γενναιότητα δεν υπόγραψαν τις «δηλώσεις», με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και να αποχωρήσουν από τα σωματεία.

Μέσα από αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκε η ανάγκη για ίδρυση νέων σωματείων, τα οποία θα εξασφάλιζαν στους αθλητές τους καθαρά αθλητικές συνθήκες άθλησης.

Έτσι βλέπουμε τον Φεβρουάριο του 1948 να ιδρύεται η Νέα Σαλαμίνα, τον Απρίλιο η Αλκή, τον Μάϊο ο Ορφέας και τον Ιούνιο η ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο κόσμος έτρεξε κατά χιλιάδες να εγγραφεί στο νέο σωματείο της Λευκωσίας. Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά απίστευτη.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ , ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ  ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Το όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ επιλέγει για να δείξει την αντίθεση προς την διχόνοια και την διάσπαση.

Ως έμβλημα του νεοσύστατου Σωματείου επιλέγει το τριφύλλι, γιατί έχει χρώμα Πράσινο, το χρώμα της Ελπίδας.

Ως δεύτερο χρώμα επιλέγει το άσπρο, το χρώμα της χαράς.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 

Η ΟΜΟΝΟΙΑ έδωσε τον πρώτο επίσημο αγώνα της στις 31 Οκτωβρίου 1948, με αντίπαλο τον ΑΜΟΛ Λεμεσού, τον οποίο κέρδισε με 5-1. Σε αυτό τον αγώνα  αγωνίστηκαν στην ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ οι Κώστας Λυμπουρής., Αγησίλαος Τσιαλής, Ανδρέας Καρυόλου, Τάκης Σκαλιώτης και  Γωγάκης Καραγιάννης, οι οποίοι εγκατέλειψαν το ΑΠΟΕΛ, οι  Χαμπής Φιλίππου. Τικράν Μισιριάν που έφυγαν από την ΕΠΑ Χατζάκ Μπαλατονί, Ρομπέρ Κονστανιάν, Κιλίς Μπετικιάν, από τους φίλους της Αρμενίας και ο Παναγιώτης Ταλιάνος

protos-agonas

Ο πρώτος αγώνας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εναντίον του ΑΜΟΛ Λεμεσού – Οι Πράσινοι κέρδισαν την ομάδα της Λεμεσού με 5 – 1. Στη φωτογραφία, όρθιοι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που φόρεσαν πρώτοι την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος

Ίδρυση της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

Τον Δεκέμβριο του 1948 τα νέα Σωματεία Νέα Σαλαμίνα, Αλκή Λάρνακας , τον Ορφέας Λευκωσίας  και φυσικά η ΟΜΟΝΟΙΑ μαζί με τον ΑΜΟΛ Λεμεσού και τον Νέο Αστέρα Μόρφου ιδρύουν την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία  και διοργανώνουν για μία πενταετία ανεξάρτητο πρωτάθλημα.

Έδρα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν το γήπεδο «Γκόουλ», το σημερινό κολυμβητήριο Λευκωσίας. Η ΚΕΠΟ διοργάνωσε 5 Πρωταθλήματα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κυριαρχεί στην πενταετία αυτή, με 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Στους αγώνες, οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προσέρχονται κατά χιλιάδες. Παρόλο που μπορούσαν να δουν τον αγώνα δωρεάν, έδιναν τον οβολό τους σε κάθε αγώνα για να στηρίξουν την ΟΜΟΝΟΙΑ. 

istoriko2-600

Το πρώτο γήπεδο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το γήπεδο «Γκόουλ», το σημερινό κολυμβητήριο Λευκωσίας

Τα τείχη του διαχωρισμού πέφτουν …

Τα τεχνητά τείχη του διαχωρισμού πέφτουν το 1953. Η ΚΟΠ αποδέχεται τα Σωματεία της ΚΕΠΟ να ενταχθούν στο δυναμικό της. Η Νέα Σαλαμίνα Η  Αλκή Λάρνακας , ο  Ορφέας Λευκωσίας και ο ΑΜΚΕΟ εντάσσονται στην δεύτερη κατηγορία ενώ η ΟΜΟΝΟΙΑ στην πρώτη.

Πρώτος Προπονητής της ομάδας μας σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο ήταν ο αείμνηστος Πάμπος Αβραμίδης. Στόχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τα πρώτα χρόνια ήταν η ανανέωση και η αναδιοργάνωση της ομάδας, αφού οι συνθήκες στην ΚΟΠ ήταν παντελώς διαφορετικές από αυτές της ΚΕΠΟ. Η ΟΜΟΝΙΑ άρχισε σιγά – σιγά να προσαρμόζεται και το 1957 έγινε η μεγάλη αναδόμηση της ομάδας κάτω από την καθοδήγηση του Γερμανού Προπονητή Βίνγκλερ. Την χρονιά εκείνη γίνονταν εντατικές προπονήσεις και μπήκαν οι βάσεις για να μπει η ομάδα σε τροχεία να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια. Πορεία Πρωταθλητισμού η ΟΜΟΝΟΙΑ έκανε την χρονιά 1959 όπου τερμάτισε στην 2η θέση ενώ την   επόμενη κατέκτησε πανηγυρικά το Πρώτο της Πρωτάθλημα πετυγχαίνοντας 91 τέρματα …. /

istoriko3-600

Πρώτος Προπονητής της ομάδας μας στην ΚΟΠ  ήταν ο αείμνηστος

Πάμπος Αβραμίδης

istoriko4

Αρχειο