Home » ΡΟΗ » ΚΟΠ για VAR: «Υπομονή και πίστωση χρόνου»
ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΚΟΠ για VAR: «Υπομονή και πίστωση χρόνου»

Ανακοίνωση της ΚΟΠ σχετικά με την χρήση του VAR με την οποία ζητά υπομονή και πίστωση χρόνου.

Αναλυτικά:

Από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 το Κυπριακό Ποδόσφαιρο έχει μπει σε νέα εποχή, με την χρήση του VAR (Video Assistant Referee). Η 14η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta ήταν η πρώτη στην οποία εφαρμόστηκε το VAR, το οποίο, αποτελεί μια πολύ σημαντική καινοτομία αλλά και επένδυση από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της Πανδημίας, η ΚΟΠ ήταν συνεπής στη δέσμευση της για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του VAR όπως είχε εξαγγελθεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Ασφαλώς το κάθε νέο ξεκίνημα έχει τις δυσκολίες του και χρειάζεται από όλους υπομονή και πίστωση χρόνου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκύπτουν κάποια θέματα στην αρχή, όμως, το σημαντικό είναι να κατανοήσουν όλοι πως, το VAR δεν αντικαθιστά το διαιτητή, ούτε εκμηδενίζει τα διαιτητικά λάθη σε ένα ποδοσφαιρικο αγώνα. Στόχος της χρήσης του VAR είναι η να μειωθούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό τα σοβαρά λάθη που πιθανόν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με στοιχεία από χώρες που εφαρμόζουν το VAR, η ακρίβεια στη λήψη σημαντικών για την εξέλιξη ενός αγώνα αποφάσεων (πέναλτι, γκολ, κόκκινη κάρτα) αγγίζει το 99% . Σύμφωνα επίσης με τα ίδια στοιχεία, σε Πρωταθλήματα όπου έχει εφαρμοστεί το VAR, έχουν μειωθεί γύρω στο 20% οι διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών και πέραν του 40% οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους διαιτητές σε φάσεις πέναλτι.

Το VAR στην Κύπρο λειτουργεί με κινητές μονάδες που βρίσκονται έξω από τα Στάδια. Υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης δύο αγώνων την ημέρα.

Υπενθυμίζουμε πως, στις αγωνιστικές που θα υπάρχει η δυνατότητα (δηλαδή, οι αγώνες θα διεξάγονται Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα), θα υπάρχει VAR σε όλους τους αγώνες. Σε αγωνιστικές όπου θα διεξάγονται πέραν των δύο αγώνων την ημέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ θα αποφασίζει σε ποιους αγώνες θα χρησιμοποιείται το VAR.

Βάσει του Πρωτοκόλλου εφαρμογής του VAR που ισχύει σε όλες τις χώρες, το VAR εξετάζει τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Γκολ
• Οffside: θέση και παράβαση
• Παράβαση από την επιτιθέμενη ομάδα στην πορεία επίτευξης γκολ
• Μπάλα εκτός παιχνιδιού πριν την επίτευξη γκολ

β. Αποφάσεις πέναλτι
• Λανθασμένη υπόδειξη παράβασης πέναλτι
• Παράβαση για πέναλτι που δεν τιμωρήθηκε
• Ελεύθερο κτύπημα υπέρ της επιτιθέμενης ομάδας και αμφιβολία εάν αυτό συνέβη εντός ή εκτός της περιοχής πέναλτι
• Παράβαση από την επιτιθέμενη ομάδα στην πορεία περιστατικού πέναλτι
• Μπάλα εκτός παιχνιδιού πριν περιστατικού πέναλτι

γ. Περιστατικά κόκκινης κάρτας
Οι επανεξετάσεις περιορίζονται σε παραβάσεις άμεσης αποβολής και όχι 2ης παρατήρησης (κίτρινης κάρτας):
• Ο VAR υποψιάζεται ότι μια πιθανή παράβαση αποβολής έχει «χαθεί» ή δεν την έχουν ξεκάθαρα αντιληφθεί οι Διαιτητές αγώνα
• Ο VAR παρατηρεί μια παράβαση αποβολής που δεν έχει εντοπιστεί
• Ο διαιτητής κρίνει έναν παίκτη να έχει διαπράξει μια παράβαση η οποία μπορεί να είναι αποβολή για αποστέρηση εμφανούς δυνατότητας επίτευξης τέρματος (DOGSO) ή κίτρινη κάρτα για σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης.

δ. Λανθασμένη ταυτοποίηση
• Αν ο διαιτητής παρατηρήσει ή αποβάλει από τον αγώνα λάθος παίκτη (συμπεριλαμβανομένου και από λάθος ομάδα) ή δεν είναι σίγουρος ποιόν παίκτη να τιμωρήσει, ο VAR θα βοηθήσει τον διαιτητή, προληπτικά όπου είναι δυνατόν, έτσι ώστε να τιμωρηθεί ο σωστός παίκτης.

Αρχειο