ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μέχρι τα playoff δεν αναβάλλεται κανένα παιχνίδι… (ανάλυση)

Πολλές οι ιδιαιτερότητες που έφερε και φέρνει η πανδημία και ευχόμαστε πως δεν θα ξαναξεσπάσει σε μεταγενέστερο στάδιο… Οι πολλές αλλαγές καθώς και η διακοπή του περσινού πρωταθλήματος με αποτέλεσμα και την αύξηση των ομάδων για μία σεζόν, ανάγκασαν την ΚΟΠ να ορίσει την έναρξη του πρωταθλήματος 2020-2021 λίγο νωρίτερα, ενώ ταυτόχρονα η ΟΥΕΦΑ κόλλησε σχεδόν μεταξύ τους τα προκριματικά των διασυλλογικών οργανώσεων που καθυστερούν κιόλας να ξεκινήσουν και έτσι συμπίπτουν με την έναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό το καθεστώς δημιουργεί τεράστια πίεση στις Κυπριακές ομάδες που αγωνίζονται και Ευρώπη, χωρίς όμως να υπάρχει και πιθανότητα για αναβολή αγώνων πρωταθλήματος λόγω προκριματικών Ευρώπης. 

Ο κ. Κούμας ερωτήθηκε χθες στην κλήρωση πρωταθλήματος για το κεφάλαιο αναβολών σε περίπτωση νέας έξαρσης. Ανέφερε πως η κύρια ανησυχία για το πρόγραμμα είναι το ενδεχόμενο -νέας- έξαρσης της πανδημίας και πως δεν θα υπάρχει τρόπος να βγει η χρονιά σε περίπτωση αναβολών λόγω lockdown. Υπό αυτό το δεδομένο ένα είναι το σίγουρο, ότι και να ζητήσουν οι “Ευρωπαίοι” αναβολές για να είναι “χαλαροί” στην Ευρώπη δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο.

Από την άλλη ούτε με βάση την προκήρυξη πρωταθλήματος που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αναβολή οι ομάδες για Ευρωπαικούς αγώνες που αφορούν προκριματικά. Δικαιούνται μόνο να καταθέσουν αίτημα αναβολής στην ΚΟΠ εφόσον φτάσουν στα playoff του Europa ή Champions League. Φυσικά με την φετινή ιδιαιτερότητα του πρωταθλήματος 14 ομάδων εν μέσω κορωνοιού, ούτε για τα playoff μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι η ΚΟΠ θα δώσει αναβολές.

Πιο κάτω αναλυτικά μπορείτε να δείτε τι προνοεί η προκήρυξη για τις αναβολές αγώνων:

Αγώνες Ομάδων που Αγωνίζονται στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα

13. Σε περίπτωση αγώνα ομάδας που λαμβάνει μέρος στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ΟΥΕΦΑ θα ισχύουν τα πιο κάτω,
13.1. Σε περίπτωση που ο Ευρωπαϊκός αγώνας θα διεξαχθεί Τρίτη, ο αγώνας του Πρωταθλήματος που προηγείται του Ευρωπαϊκού αγώνα θα διεξάγεται Παρασκευή και ο αγώνας του Πρωταθλήματος που έπεται του Ευρωπαϊκού αγώνα θα διεξάγεται Σάββατο, Κυριακή ή ∆ευτέρα.
13.2. Σε περίπτωση που ο Ευρωπαϊκός αγώνας θα διεξαχθεί Τετάρτη, ο αγώνας του Πρωταθλήματος που προηγείται του Ευρωπαϊκού αγώνα θα διεξάγεται Σάββατο και ο αγώνας του Πρωταθλήματος που έπεται του Ευρωπαϊκού αγώνα θα διεξάγεται Κυριακή ή ∆ευτέρα.
13.3. Σε περίπτωση που ο Ευρωπαϊκός αγώνας θα διεξαχθεί Πέμπτη, ο αγώνας του Πρωταθλήματος που προηγείται του Ευρωπαϊκού αγώνα θα διεξάγεται Σάββατο ή Κυριακή και ο αγώνας του Πρωταθλήματος που έπεται του Ευρωπαϊκού αγώνα θα διεξάγεται ∆ευτέρα.
13.4 Σε περίπτωση που ομάδα του Πρωταθλήματος Cyta θα αγωνιστεί στα Play-off των Πρωταθλημάτων της UEFA, ο αγώνας του Πρωταθλήματος Cyta που είναι στο μέσο των δύο αγώνων των Play-off θα μπορεί με κοινό αίτημα των δύο διαγωνιζομένων σωματείων να αναβληθεί και να διεξαχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, σε ημερομηνία που θα αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή. To ίδιο δικαίωμα (για αναβολή του αγώνα) θα έχει και το ∆ιοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
13.5 Σε περίπτωση που ομάδα αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκό αγώνα και στις επιλογές της είναι ο επόμενος αγώνας της για το Πρωτάθλημα να διεξαχθεί Δευτέρα, εφόσον την Δευτέρα είναι μέρα που θα πρέπει να αποδεσμευτούν οι ποδοσφαιριστές των Εθνικών Ομάδων, τότε δικαιούται αν δεν θέλει να αγωνιστεί Κυριακή, πέντε τουλάχιστον μέρες προηγουμένως, να ζητήσει αναβολή της ημέρας διεξαγωγής του αγώνα Πρωταθλήματος για μεταγενέστερο στάδιο.
14. Αν υπάρχουν άλλοι αγώνες που επηρεάζονται από την ανακατάταξη των αγώνων λόγω Ευρωπαϊκών Υποχρεώσεων οι αγώνες αυτοί θα μετακινούνται κατά την κρίση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να διεξαχθούν σε άλλη μέρα και /ή ώρα.

 

 

Αρχειο