ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κύριος Κούμας πρέπει να παραιτηθεί: οι βασικοί λόγοι

Ο κύριος Κούμας αναμφίβολα έχει μεγάλες ευθύνες για τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του ποδοσφαίρου και για αυτό το λόγο πρέπει να τις αναλάβει. Πρέπει να τις αναλάβει, για το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ένας τρόπος να αναλάβει τις ευθύνες του είναι να παραιτηθεί από την προεδρία της ΚΟΠ. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να παραιτηθεί είναι οι εξής:

πρώτος λόγος σχετίζεται με αυτό που ανέφερε ο κύριος Σάββας Κοσιάρης στις 13 Μαρτίου 2018 (τίτλος:«ΚΟΠ: Για μια νέα αρχή…», 24sports.com.cy). Συγκεκριμένα, ο κύριος Σάββας Κοσιάρης είχε πει τότε το εξής για τον κύριο Κούμα: «Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, μεγάλο μέρος της οποίας έχει άμεση και απόλυτη σχέση με το κυπριακό ποδόσφαιρο, αποτελεί ήδη και ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις του ιδίου, ένα σοβαρό κώλυμα δεοντολογίας». Κατά συνέπεια, για να μην δημιουργούνται προβλήματα δεοντολογίας και για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ο κύριος Κούμας οφείλει να παραιτηθεί προκειμένου να αναλάβει ένα άτομο που δεν θα έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το χώρο του ποδοσφαίρου.  

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πρέπει να παραιτηθεί ο κύριος Κούμας είναι επειδή ως Πρόεδρος της ΚΟΠ δεν κατάφερε να διασφαλίσει το τίμιο παιχνίδι. Γιατί, το παιχνίδι δεν μπορεί να θεωρηθεί τίμιο όταν κάθε τρεις και λίγο γίνονται αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, σωστά;  Στα αρχικά στάδια του πρωταθλήματος ο ίδιος ο κύριος Κούμας ανέφερε ότι έγιναν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων σε τρεις αγώνες. Όμως, αντί να λάβει μέτρα για να σταματήσουν οι αλλοιώσεις, δεν έκανε τίποτα με αποτέλεσμα οι αλλοιώσεις να συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό. Επιπρόσθετα, απ’ ότι φάνηκε, η πολιτική που εφάρμοσε να επιβραβεύει τους διαιτητές που είναι υπεύθυνοι για τις αλλοιώσεις απέτυχε πλήρως, έστειλε λανθασμένα μηνύματα προς τους διαιτητές και υπέσκαψε την αξιοπιστία της διοργάνωσης και της ΚΟΠ.  Κατά συνέπεια, λόγω του ότι ο κύριος Κούμας απέτυχε να διασφαλίσει το τίμιο παιχνίδι, οφείλει να παραιτηθεί και τη θέση του να πάρει ένα άτομο που η παρουσία του θα εγγυάται το τίμιο παιχνίδι.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο οφείλει να παραιτηθεί ο κύριος Κούμας σχετίζεται με την μεγάλη καχυποψία που προκαλείται από το γεγονός ότι έχει αναπτύξει σχέσεις  με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Για κάποιο πολύ παράξενο λόγο, τα φάλτσα σφυρίγματα ευνοούν πάντα συγκεκριμένες ομάδες και είναι εις βάρος κάποιων άλλων ομάδων. Όμως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμμετρία στα λάθη που κάνουν οι διαιτητές δείχνει ότι δεν είναι ανθρώπινα αλλά σκόπιμα. Αν τα λάθη  ήταν ανθρώπινα, θα υπήρχε συμμετρία και επομένως μια ομάδα θα αδικούνταν τη μια φορά και θα ευνοούνταν την άλλη. Όχι όμως πάντα μια ομάδα να αδικείται ή να ευνοείται.  Πριν λίγες μέρες, η Αελ είχε πέναλτι που έβγαζε μάτια στο 93’ όταν αγωνιζόταν απέναντι στη Δόξα αλλά δεν της δόθηκε. Αν της δινόταν και πετύχαινε το γκολ, η Αελ θα έπαιρνε τη νίκη σε εκείνο τον αγώνα.   Απέναντι στην Πάφο, στο 83’, η Ομόνοια είχε ένα καθαρό πέναλτι και δεν της δόθηκε ενώ λίγες μέρες προηγουμένως όταν η Ομόνοια αγωνιζόταν με τον Απόλλωνα, πάλι είχε πέναλτι και πάλι δεν της δόθηκε.  Όταν η Ομόνοια έπαιξε με τον Αποελ, ο Αποελ πήρε πέναλτι που δεν ήταν στο 86’. Η Αελ είχε ακόμη ένα πέναλτι στο Παραλίμνι λίγο πριν το τέλος του αγώνα αλλά πάλι δεν της δόθηκε.  Όταν σε συγκεκριμένες ομάδες δίνονται πέναλτι που δεν είναι και σε κάποιες άλλες δεν δίνονται πέναλτι που είναι, και αυτό το πράγμα είναι επαναλαμβανόμενο, τότε είναι βέβαιο ότι υπάρχει σκοπιμότητα.

Επιπρόσθετα, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο SuperSport FM ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών κύριος Πάπουτσος τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, Σεπτέμβριος 2019, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος της περιόδου 2018-2019 οι διαιτητές ολοκλήρωσαν με επιτυχία το έργο τους (τίτλος: «ΠΑΠΟΥΤΣΟΣ: «Θα μιλήσω με τον Νεοφύτου, είναι ένας καλός χαρακτήρας / Λάθη δεν κάνουν μόνο οι διαιτητές», protathlima.com, 25 Σεπτ., 2019).  Δηλαδή, σύμφωνα με τον κύριο Πάπουτσο, αλλά και άλλους που έχουν πει το ίδιο, την περίοδο 2018-2019 δεν έγιναν σοβαρά ανθρώπινα λάθη από τους διαιτητές. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, τη συγκεκριμένη περίοδο ο Αποελ δεν είχε σοβαρό αντίπαλο και το ταμείο του δεν απειλούνταν από κάποια άλλη ομάδα. Φέτος, όμως, που διαπίστωσαν ότι η Ομόνοια είναι δυνατή, το ένα ανθρώπινο λάθος διαδέχεται το άλλο και οι αλλοιώσεις δεν έχουν τελειωμό.

Με βάση τα διαιτητικά λάθη που έχουν γίνει στο φετινό πρωτάθλημα, αδικούνται οι μεγάλες ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν είναι φιλικά προσκείμενοι προς το κόμμα με το οποίο έχει σχέσεις ο κύριος Κούμας ενώ αντίθετα οι μεγάλες ομάδες που έχουν μεγάλο όγκο οπαδών που στηρίζει το κόμμα με το οποίο έχει στενές σχέσεις ο κύριος Κούμας, δεν αδικήθηκαν και κάποιες από αυτές ευνοήθηκαν.  Για αυτό το λόγο, ο κύριος Κούμας οφείλει να παραιτηθεί και τη θέση του να πάρει ένα άτομο που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητο και ακομμάτιστο.

Eν κατακλείδι, δεν πιστεύω ότι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο στην Κύπρο φέρει την ευθύνη ο κύριος Κούμας, ούτε και πιστεύω ότι φέρει ευθύνη για τα στημένα και τους κόκκινους φακέλους. Από την άλλη όμως, το γεγονός ότι έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το κυπριακό ποδόσφαιρο, προκαλώντας αμφιβολίες ως προς τα κίνητρα του όταν ασκεί τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος της ΚΟΠ, το ότι δεν κατάφερε να διασφαλίσει το τίμιο παιχνίδι, όπως προκύπτει και από τις συνεχείς αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, και οι σοβαρές κομματικές εξαρτήσεις που έχει, αποτελούν σοβαρούς λόγους για να παραιτηθεί.  

Κατερίνα Βασιλείου

Αρχειο