ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη φιλάθλου:”Ο υφιστάμενος κανονισμός για τη μη χρησιμοποίηση κύπριων παικτών έχει αδυναμίες και πρέπει να βελτιωθεί”

Ως γνωστό, η Κοπ επιβάλλει πρόστιμο σε όσες ομάδες δεν χρησιμοποιούν δύο ποδοσφαιριστές στην αρχική ενδεκάδα που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΚΟΠ πριν την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας τους.
Γενικά, δεν συμφωνώ με τη λογική της επιβολής τιμωρίας για αυτό το θέμα, όμως για χάρη της συζήτησης θα περιοριστώ σε αυτή λογική. Η άποψη μου είναι ακόμη και έτσι, όπως εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος κανονισμός σήμερα, είναι πολύ προβληματικός. Τα πιο κάτω παραδείγματα έχουν ως στόχο να αναδείξουν την άποψη μου αυτή.
Α]  – Ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας Ουζόχο πρόσφατα τραυματίστηκε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Ομόνοια θα χρησιμοποιούσε τον κύπριο Παναγή. Ο Παναγή όμως τραυματίστηκε και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
     – Αυτή τη στιγμή στην Ομόνοια είναι τραυματισμένος και ο κύπριος Τζιωνής, προηγουμένως ήταν ο Κατελάρης.
    – Το Αποελ, ως γνωστό χρησιμοποιεί στην αρχική του εντεκάδα τους Μερκή και Ιωάννου (δεν είμαι σίγουρος αν ο τελευταίος ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο της ΚΟΠ πριν την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας του, αλλά αυτό δεν έχει σημασία). Ο Ιωάννου τραυματίστηκε στο παιχνίδι με την Καραμπάχ και δεν χρησιμοποιήθηκε στο ματς Ν.Σαλαμίνα – Αποελ, έτσι ο Αποελ έπαιξε μόνο με ένα κύπριο, το Μερκή, και θα τιμωρηθεί για αυτό.
     Εν ολίγοις, ο κανονισμός για τη χρησιμοποίηση κύπριων παικτών δεν λαμβάνει υπόψη αν οι κύπριοι παίκτες μιας ομάδας τραυματιστούν.
Β]  Το Αποελ αυτή την βδομάδα παίζει με την Αεκ και μετά με την Καραμπαχ. Ο προπονητής του Αποελ μπορεί να σκεφτεί να προφυλάξει τους Μερκή και Ιωάννου, και να μην τους χρησιμοποιήσει σε αυτό το ματς, για να παίξουν στο σημαντικότερο για το Αποελ ματς, Αποελ-Καραμπαχ. Το Αποελ θα τιμωρηθεί για αυτό. Δεν είναι λογικό.
Γ]   Μια ομάδα μπορεί να έχει στο ρόστερ της ένα καλό Κύπριο μεσοεπιθετικό και ένα καλό μεσο-αμυντικό αλλά σε ένα αγώνα για λόγους τακτικής, ίσως επειδή θέλει να αμυνθεί μαζικά, να μην χρησιμοποιήσει εξαρχής τον κύπριο μεσοεπιθετικό στην αρχική της εντεκάδα.
Κατά τη δική μου γνώμη, αν η Κοπ επιμείνει στη λογική της τιμωρίας από τη μη χρήση κύπριων, θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται οι τιμωρίες γιατί έτσι όπως εφαρμόζεται τώρα ο κανονισμός το αποτέλεσμα είναι να μην χρησιμοποιούνται κύπριοι παίκτες και οι ομάδες επιλέγουν να πληρώνουν πρόστιμα  ενώ η ακαμψία του κανόνα είναι ενάντια στη λογική πολλές φορές, όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω παραδείγματα.
Κατερίνα Βασιλείου

Αρχειο