ΑΛΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Παρτιζάν στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι

Η σημερινή ημερομηνία θυμίζει στην ΑΕΚ Aθηνών ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια της ιστορίας της. Τη Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου 1999, εν μέσω των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία, οι κιτρινόμαυροι έδωσαν έναν φιλικό αγώνα στο Βελιγράδι με αντίπαλο την Παρτιζάν, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα ειρήνης και συμπαράστασης σε έναν λαό που δοκιμαζόταν.

Με εμπνευστή του εγχειρήματος τον Δημήτρη Μελισσανίδη και με τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιρικού τμήματος, η ΑΕΚ έκανε  ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους. Κι όμως, τα πέντε πούλμαν της ελληνικής αποστολής που ταξίδευσε μέσω Βουδαπέστης, ήταν γεμάτα. Μέσα σε αυτά βρίσκονταν το ποδοσφαιρικό τμήμα, φίλαθλοι, συνοδοί και δημοσιογράφοι, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες εκτός ποδοσφαίρου, όπως ο Μανώλης Γλέζος που το 1941 είχε αποκαθηλώσει τη ναζιστική σβάστικα από την Ακρόπολη!

Η αποστολή της ΑΕΚ έφτασε στην πρωτεύουσα της Σερβίας εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων από τους Σέρβους που πρόσφεραν στους Έλληνες ψωμί και αλάτι, σύμβολο της σερβικής φιλοξενίας. Μετά από μια στάση στο Προεδρικό μέγαρο όπου η ΑΕΚ μετέφερε το μήνυμα συμπαράστασης του ελληνικού λαού, η ομάδα έφτασε στο γήπεδο της Παρτιζάν.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν μαζί στο γήπεδο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «NATO stop the war, stop the bombing». Ακολούθησε ένας αγώνας που δεν έληξε ποτέ. Στο 68’ και ενώ το σκορ ήταν 1-1, οι οπαδοί των δύο ομάδων έκαναν ειρηνική εισβολή και διέκοψαν την αναμέτρηση.

Σέρβοι και Έλληνες έγιναν μια αγκαλιά, με τους πρώτους να ευγνωμονούν τους δεύτερους γι’ αυτή την πράξη αδελφοσύνης και αυταπάρνησης. Αμέσως μετά, η ελληνική αποστολή μπήκε στα πούλμαν για να προλάβει να περάσει τα σερβο-ουγγρικά σύνορα πριν νυχτώσει και οι ντόπιοι προετοιμάστηκαν για μια ακόμα (από τις συνολικά 78) νύχτες στα καταφύγια, αφού οι βομβαρδισμοί άρχιζαν όταν έπεφτε το σκοτάδι.

Δεκαέξι χρόνια μετά, η χειρονομία της ΑΕΚ δεν ξεχνιέται. Ήταν η μοναδική ομάδα που αψήφισε τις βόμβες και τον θάνατο κέρδισε την αιώνια εκτίμηση του αδερφού σερβικού λαού. Η ΑΕΚ έδωσε κουράγιο στους δοκιμαζόμενους Σέρβους, αλλά και πρόσθεσε στο ενεργητικό της έναν «τίτλο» από αυτούς που την κάνουν να νιώθει ιδιαίτερα υπερήφανη.

Αρχειο