ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη φιλάθλου:”Όταν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε την χειρονομία της σιωπής”

Πολλά και διάφορα έγιναν τις τελευταίες μέρες, και θα ήθελα να επικεντρωθώ σε 2 από αυτά:

Ο Αθλητικός Δικαστής της ΚΟΠ ανακοίνωσε τις τελευταίες αποφάσεις του, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και αυτές για τον αγώνα Οθέλλου – Αγίας Νάπας. Ο εντιμότατος και σοφότατος κύριος Δικαστής αποφάσισε να τιμωρήσει τον Οθέλλο για την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την λήξη του αγώνα, καθώς “θίγει ή μειώνει το κύρος της διαιτησίας”, “άπτει την αξιοπρέπεια διαιτητή”, “δεν είναι στα πλαίσια αθλητοπρέπειας και του τίμιου παιχνιδιού”, “γελοιοποιεί το άθλημα” κλπ.

Συγγνώμη κύριε Δικαστά, μήπως σας είπε κανείς ότι ο διαιτητής συνελήφθη από τις αρχές και ερευνάται η διαπλοκή του σε στήσιμο του αγώνα; Μήπως σας είπε κανείς ότι ο πρόεδρος της Αγ. Νάπας, άλλος πρώην διαιτητής και νυν manager παικτών, συνελήφθη επίσης γιατί φαίνεται να κυκλοφορούσε με 10 000 ευρώ σε φάκελο και να ρωτά έναν έναν ποιος θα τον πάρει για να αφήσει την ομάδα του να νικήσει; Έχετε το θράσσος να επικαλείστε το “τίμιο παιχνίδι” και την “αξιοπρέπεια” και το “κύρος” του διαιτητή, ο οποίος αυτή τη στιγμή κοιμάται σε κελί;

Να τονίσουμε εδώ, ότι αν ο Οθέλλος δεν έγραφε την επιστολή του, και δεν προέβαινε σε καταγγελίες στην Αστυνομία, τότε το όλο παιχνίδι θα περνούσε απαρατήρητο, σαν όλα τα άλλα πριν από αυτό. Η διεφθαρμένη παράγκα θα συέχιζε το άγιο έργο της ακάθεκτη και ανενόχλητη, τουλάχιστον στην Β’ κατηγορία. Ο διαιτητής του αγώνα, θα συνέχιζε να επιτελεί τα συμφέροντα άλλων, πολύ πιθανό στην Α’ Κατηγορία. Ο πρόεδρος της Αγ. Νάπας θα συνέχιζε να αγοράζει αγώνες. Η ΚΟΠ, η Επιτροπή Διαιτησίας και ο Αθλητικός Δικαστής ούτε που θα σήκωναν το μικρό τους δαχτυλάκι για να κάνουν οτιδήποτε περί του θέματος.

Κατά τη γνώμη μου, κινήσεις σαν του Οθέλλου όχι μόνο είναι πλήρως εντός των πλαισίων αθλητοπρέπειας και τίμιου παιχνιδιού, αλλά το προστατεύουν. Εφόσων οι αρμόδιοι, που έχουν υπό την ευθύνη τους την περιφρούρηση της αθλητοπρέπειας και του τίμιου παιχνιδιού, δεν το πράττουν, τότε χρειάζεται κάποιος από έξω να τους ταρακουνήσει από τον λήθαργο. Να τους δει στα μάτια και να τους φωνάξει “ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ!”

Φυσικά η παράγκα δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιες ενέργειες, οπόταν τι κάνει; Τιμωρεί παραδειγματικά αυτούς που φωνάζουν, είτε λέγονται Οθέλλος, είτε λέγονται Ομόνοια, είτε λέγονται οτιδήποτε.

Ο Αθλητικός Δικαστής φυσικά θα μας πει “Μα αφού οι κανονισμοί έτσι λένε. Δεν μας ενδιαφέρει κατά πόσο στέκουν αυτά, αλλά ότι τα είπαν!” Α ναι; Γιατί δεν τιμωρείται και τους διαιτητές όταν κάνουν χείριστες διαιτησίες; Γιατί δεν τιμωρείται τον κ. Μασιά για την προσπάθεια χειραγώγησης του αγώνα, αλλά μοναχά τον τιμωρείται επειδή κλότσησε το κάγκελο; Γιατί εκεί θυμάστε να μας πείτε ότι “δεν ξέρουμε κατά πόσο ευσταθούν ή όχι, οπόταν δεν μπορούμε να κρίνουμε”.

Οι κανονισμοί της ΚΟΠ όχι μόνο πάνε ενάντια στο φυσικό ανθρώπινο δικαιώμα της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης, αλλά είναι και κατά φύσεως προστατευτικοί του κατεστημένου. Η πιπίλα με το όνομα “προκατάληψη κατά της διαιτησίας” και όσα γίνονται εις το όνομα της μείωσης αυτής της “προκατάληψης” είναι εντελώς αντιπαραγωγικά. Όχι μόνο δεν μειώνουν την “προκατάληψη”, αλλά την εντείνουν. Είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια ότι κάτι βρωμάει στο Βασίλειο της ΚΟΠιμαρκίας. Επειδή όμως κανείς δεν κάνει τίποτα για να επιδιορθώσει την κατάσταση, και αντιθέτως, οι κινήσεις που γίνονται έχουν αποσιωπητικό χαρακτήρα, τότε το καζάνι συνεχίζει και βράζει. Το ποδόσφαιρο έχει πολύ καιρό χρειάζεται χειρουργείο για να σταματήσει η αιμορραγία του. Οι γιατροί όμως το αγνοούν και προσπαθούν με τσιροτάκια να το γιατρέψουν.

Και αυτό με φέρνει στο δεύτερο θέμα που θέλω να θίξω. Σήμερα βγήκε ο πρόεδρος του Απόλλωνα να μας πει ότι ουδεμία ανάμιξη έχει η ομάδα του σε στημένα. Μετά το ΑΠΟΕΛ, και πιο πρόσφατα, την ΑΕΚ, αυτοί είναι οι 3οι από την πρώτη εξάδα που νίπτουν τας χείρας τους. Και αυτό το κάνουν ενώ υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν και τους 3 (και την ΑΕΛ μαζί, 4) σε στήσιμο αγώνων και διοργανώσεων.

Το δημοσιεύμα της El Confidencial μας λέει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για αυτό. Η Ισπανική Αστυνομία που ήρθε πέρσι στο νησί, έδωσε συνομιλίες στην Κυπριακή Αστυνομία, που αποδεικνύουν το στήσιμο αγώνων μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τις πρώτες 4 θέσεις. Ξέρετε γιατί δεν διερευνήθηκε κανείς; Μην αφήσετε κανένα να σας πει ότι είναι επειδή τα στοιχεία είναι ανυπόστατα. Αντιθέτως, ο μόνος λόγος που δεν γίνεται τίποτα είναι επειδή τα στοιχεία “έχουν συλλεχθεί παράνομα σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία”, και για αυτό δεν μπορεί να τα δεχτεί το δικαστήριο. Πρόκειται δηλαδή για μια τεχνικότητα, και όχι για κάποιο άλλο λόγο.

Στις τεχνικότητες είμαστε πρώτοι. Όταν μας συμφέρει θυμόμαστε να επικαλεστούμε το νόμο. Γινόμαστε οι πιο νομοταγείς και νομοφόβοι πολίτες. Το ίδιο κάνει και η ΚΟΠ, το ίδιο κάνει και ο ΚΟΑ, το ίδιο κάνει και ο κάθε παράγοντας ομάδας, και όλοι. Μετά λένε στον κ. Παπασταύρου ότι είναι γελοίο να περιμένει πως αν δώσει στοιχεία δεν θα επέλθουν οι καταδίκες που πριν. Εδώ μια τεχνικότητα σκάλωσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στον Κυπριακό Αθλητισμό.

Εν κατακλείδι, ως τωρά ο κ. Παπασταύρου δικαιώθηκε πλήρως. Και αγώνες στήνονται, και η ΚΟΠ παίζει πελλό, και οι τίτλοι έχουν τιμοκατάλογο, και η διαφθορά φτάνει στα ψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης του αθλήματος. Ο σκοπός του κ. Παπασταύρου επιτεύχθει πλήρως. Η “βόμβα” που έριξε, όπως λέγανε διάφοροι δημοσιογράφοι (κάποιοι χλευαστικά), ταρακούνησε τα νερά, ενθάρρυνε καταγγελίες και μέτρα, ξεσκέπασε την απραξία των Αρχών, την υποκρισία των νόμων και των κανονισμών, και έφερε στο φως ατράνταχτα στοιχεία για την ύπαρξη της παράγκας.

Ελπίζω στο τέλος να μην μας μείνει μόνο η ικανοποίηση…

Στέφανος Χ.

Αρχειο