Home » ΡΟΗ » Ποιο είναι το μοντέλο που πρέπει να αλλάξει; του Χριστόφορου Χριστοφή
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ

Ποιο είναι το μοντέλο που πρέπει να αλλάξει; του Χριστόφορου Χριστοφή

«Ποιο είναι το μοντέλο που πρέπει να αλλάξει;» διερωτήθηκε πριν λίγες εβδομάδες ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του σωματείου μας Λάκης Πολυκάρπου. Απαντούσε σε ερώτηση του Αντρέα Πογιατζιή στην αθλητική εκπομπή του ΡΙΚ «Φάσεις και Γκολ» ο οποίος του υπέβαλε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει πρόβλημα με το διοικητικό μοντέλο.

Το ερώτημα που έθεσε ο Λάκης Πολυκάρπου είναι καίριο και απασχολεί όλους τους φίλους του σωματείου.

Προφανώς ο ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι θεωρούν ότι δεν χρειάζεται κάτι που πρέπει να αλλάξει στην ΟΜΟΝΟΙΑ, τουλάχιστον από διοικητικής οργάνωσης.
Ασφαλώς όταν λέμε «αλλαγή μοντέλου» ο κάθε ένας μπορεί να εννοεί πολλά πράγματα.

[Το δεδομένο]

Όποια άποψη και να έχουμε , υπάρχει ενώπιον μας ένα δεδομένο.

Ο τρόπος διοίκησης του σωματείου μας βασίζεται σε ένα μοντέλο που έγινε το 1948. Το περασμένο αιώνα δηλαδή!

Βασίζεται επίσης σε ένα νόμο (τον Περί Σωματείων Νόμο) ο οποίος αφορά οργάνωση σωματείων ως μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των οργανισμών είναι ο εθελοντισμός.

Αυτό και μόνο το δεδομένο πρέπει να μας οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, στο συμπέρασμα ότι το σωματείο χρειάζεται εκσυγχρονισμό, αναδιάρθρωση και αλλαγή.

Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι το εξής:

[Το όραμα μας για την ΟΜΟΝΟΙΑ]

Ποια ΟΜΟΝΟΙΑ θέλουμε τα επόμενα 10 χρόνια; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.

Όχι σε 6 μήνες ή του χρόνου. Όπως έχω ξαναγράψει, πρέπει να προγραμματίζουμε σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον.

Η απάντηση είναι ότι θέλουμε ένα σωματείο που θα πρωταγωνιστεί. Ειδικά στο ποδόσφαιρο θέλουμε να κτίσουμε μία ομάδα που θα κερδίζει πρωταθλήματα, θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκούς ομίλους , θα πρωταγωνιστεί και θα είναι οικονομικά υγιής.

Αυτή η επιδίωξη ή ο στόχος, πρέπει να αντανακλάται στην οργάνωση, δομή και διοίκηση του σωματείου.

[Ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό;]

Στην περίπτωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συνυπάρχουν σήμερα δύο παράγοντες που επηρεάζουν οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για εκσυγχρονισμό.

Ποιοι είναι αυτοί;

1. Το σωματείο είναι καταχρεωμένο και έχει πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και

2. Η διοικητική δομή είναι κτισμένη στην λογική του εθελοντισμού και σε ένα παλιομοδίτικο μοντέλο που αφορά οργάνωση άλλης εποχής και άλλων οργανισμών.

Σε ότι αφορά το πρώτο δηλαδή τα χρέη του σωματείου.

Το σωματείο χρειάζεται να εξεύρει τους οικονομικούς πόρους που θα επιτρέψουν να οδεύσει στο μέλλον με ασφάλεια και αισιοδοξία.

[Πρέπει να βρούμε φρέσκο χρήμα]

Ως έχει η κατάσταση πρέπει να εισρεύσουν στο σωματείο νέα κεφάλαια. Φρέσκο χρήμα. Εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές αυτό δεν θα γίνει με εισφορές, εράνους, μπύρες και κάρβουνα. Αυτά μόνο ανάσες μπορούν να δώσουν.

Εκείνο που πρέπει να γίνει βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Διαχωρισμό των χρεών του σωματείου από το ποδοσφαιρικό τμήμα

2. Εισροή νέων κεφαλαίων.

3. Ριζική αλλαγή στην διοικητική δομή του σωματείου.

Τα τρία ζητήματα είναι αλληλένδετα.

[Πως θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια;]

Για να εισρεύσουν νέα κεφάλαια χρειαζόμαστε επενδυτές. Ένας επενδυτής για να επενδύσει χρήματα πρέπει να είναι βέβαιος για το προϊόν της επένδυσης του.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ σήμερα δεν έχει κάτι να υποθηκεύσει προς εξασφάλιση δανείου ή χρηματοδότησης.

Υπάρχουν πολλοί ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ που θα ήθελαν να βοηθήσουν το σωματείο αλλά δεν το κάνουν διότι πρώτον, τα χρήματα τους θα μπουν μέσα σε ένα λάκκο με χρέη και δεύτερον, δεν θα έχουν κανένα λόγο στα πράγματα.

Γιατί κάποιος να βάλει χρήματα γνωρίζοντας ότι η φωνή του δεν μπορεί να ακουστεί ή να ληφθεί υπόψη;

[Πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα οντότητα]

Η λύση επομένως είναι να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός που θα αναλάβει την διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Γνωρίζω ότι πολλοί παθαίνουν αλλεργία στο άκουσμα της λέξης «εταιρεία». Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Είτε λόγω ιδεολογίας, είτε διότι δεν γνωρίζουν τι είναι εταιρεία, είτε διότι απλά επαναλαμβάνουν αυτό που άκουσαν από άλλους.

Τι είναι όμως εταιρεία;

Εταιρεία, πολύ απλά είναι ένας τρόπος οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης ενός οργανισμού. Κερδοσκοπικού ή μη.

Η εταιρεία ως τρόπος διοίκησης και οργάνωσης δεν συνδέεται απαραίτητα ούτε με τον σατανά ούτε με τον άκρατο καπιταλισμό, ούτε με την δεξιά κ.λ.π.

Εξάλλου και ιδεολογικά να το δει κανείς , το αριστερό κίνημα είχε και έχει πολλούς οργανισμούς που λειτουργούσαν ή λειτουργούν ως εταιρείες π.χ. Λαϊκό Καφεκοπτείο, ΛΟΕΛ, Printco κ.λ.π.

Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στη περιγραφή αλλά στο περιεχόμενο.

Η ουσία είναι ότι θέλουμε ένα μηχανισμό για εισροή νέων κεφαλαίων στο σωματείο και διαχωρισμό των παλιών χρεών.

Ένας τρόπος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο νομικό πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η εταιρεία – ως νομική μορφή – προσφέρεται για αυτό το σκοπό.

[Θα αλωθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ από την δεξιά;]

Πολλοί ανησυχούν ότι εάν γίνει αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ θα χάσει το χαρακτήρα της, θα αλωθεί από την δεξιά ή από επιπόλαιους επιχειρηματίες και θα καταστραφεί.

Δεν συμμερίζομαι την πιο πάνω θέση. Αφενός διότι η ιστορία απέδειξε ότι δεν χρειαζόμαστε ξένους για να καταστρέψουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ. Τα καταφέρνουμε μια χαρά και μόνοι μας. Αφετέρου διότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που μπορεί να βάλουμε ούτως ώστε να μην μπορεί το ποδοσφαιρικό τμήμα να αποκτηθεί από ένα μεγαλομέτοχο. Το σωματείο επίσης μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο ή να έχει αποφασιστικής σημασίας εξουσίες.

[Η εισήγηση]

Στην ΟΜΟΝΟΙΑ δεν θα εφεύρουμε το τροχό. Αν μελετήσουμε τι ισχύει σε άλλες χώρες μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορα μοντέλα και τα προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες.

Αν ανατρέξουμε στο τρόπο διάρθρωσης και λειτουργίας ποδοσφαιρικών σωματείων  στην Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα θα εξάξουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία. Κάθε χώρα έχει το δικό της μοντέλο.

Στην Αγγλία για παράδειγμα τα ποδοσφαιρικά σωματεία είναι διά νόμου εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Δεν μπορούν να έχουν άλλη μορφή. Στην Ισπανία ισχύει το δυαδικό μοντέλο δηλαδή σωματείο και εταιρεία. Το ίδιο και στην Γερμανία.

Το πιο κοντινό για εμάς μοντέλο, είναι κατά την άποψη μου, αυτό της Γερμανίας.

Στην Γερμανία επιτρέπεται το δυαδικό μοντέλο, δηλαδή σωματείο – εταιρεία.Όμως τα σωματεία πρέπει απαραίτητα να ελέγχουν τις εταιρείες που διαχειρίζονται το ποδοσφαιρικό τμήμα. Δηλαδή να έχουν την πλειοψηφία ψήφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μπάγιερν Μονάχου.

Με βάση το μοντέλο Μπάγιερν Μονάχου θέτω προς προβληματισμό την ακόλουθη εισήγηση.

1. Ιδρύεται ένα νέο νομικό πρόσωπο με την μορφή εταιρείας π.χ. ΟΜΟΝΟΙΑ Ποδόσφαιρο.

2. Η νέα οντότητα θα εκδώσει μετοχές. Π.χ. 10,000,000 μετοχές, €1 η κάθε μία.

Άρα ξεκινά με στόχο τα €10,000.000.

3. Το σωματείο λαμβάνει το 50% των μετοχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Ποδόσφαιρο ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση της διαχείρισης του ποδοσφαιρικού τμήματος.

4. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών το αποκτά ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ που θα αγοράσει μετοχές πρώτον θα δίδει χρήματα και δεύτερον θα έχει λόγο – θα ψηφίζει. Άρα πολλοί ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ που αυτή τη στιγμή μπορούν αλλά δεν συμμετέχουν θα μπορούν να το κάνουν.

5. Οι νέοι μέτοχοι θα εκλέξουν στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑ Ποδόσφαιρο.

6. Η νέα οντότητα θα καταβάλλει ένα ποσό ως αντάλλαγμα στο σωματείο ούτως ώστε το σωματείο να μπορεί να εξυπηρετεί τα παλιά χρέη. Ταυτόχρονα οποιαδήποτε εισοδήματα υπάρχουν από τηλεοπτικά, εισιτήρια κ.λ.π. θα εκχωρηθούν στην ΟΜΟΝΟΙΑ Ποδόσφαιρο.

[Η διοικητική δομή]

Ερχόμαστε τώρα στο θέμα της διοικητικής δομής.

Όπως ανέφερα η διοικητική δομή του σωματείου μας είναι πεπαλαιωμένη.

Αυτή τη στιγμή πως διοικείται το σωματείο;

Από 15 ετερόκλιτες προσωπικότητες οι οποίες πολλές φορές δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ως ομάδα.

Ένα διοικητικό συμβούλιο χρειάζεται δεξιότητες και ευελιξία. Χρειάζεται πάνω από όλα να λειτουργεί ως ομάδα.

Ο αριθμός 15 μελών του Δ.Σ. που έχουμε σήμερα δεν εξυπηρετεί τίποτε. Είναι αχρείαστα πολυάριθμος.

Η λύση δεν είναι η αύξηση των μελών του σωματείου – χωρίς αυτό να αποκλείεται – διότι αυτό δεν θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό.

Δηλαδή ακόμα και εάν αυξηθούν τα μέλη , το διοικητικό συμβούλιο θα εκλέγεται με τον ίδιο τρόπο και θα έχει την ίδια δομή.

Η λύση είναι η οργανική αναδιάρθρωση και η στελέχωση με επαγγελματίες. Το πλεονέκτημα της νέας οντότητας είναι ότι αυτό θα γίνει εξ αρχής σε μία καθαρή σελίδα. Θα στηθεί από την αρχή η διοίκηση με οργανόγραμμα , καθορισμένες αρμοδιότητες κ.λ.π.

[Η ευθύνη του Δ.Σ.]

Πως θα γίνουν όλα αυτά;

Ασφαλώς και δεν θα γίνουν δια μαγείας.

Θα πρέπει η διαδικασία αυτή να αρχίσει μέσα από το ίδιο το σωματείο. Πρέπει κατ’ αρχήν να γίνει η παραδοχή ότι πάμε λάθος και χρειάζεται αλλαγή. Στην συνέχεια το ίδιο το Δ.Σ. μπορεί να συστήσει ομάδες εργασίας και να προτείνει καταστατικές αλλαγές. Αυτό έγινε ξανά το 2011.

Σκοπός τέτοιων ομάδων είναι να μελετήσουν τι γίνεται σε άλλες χώρες. Σε αυτές τις ομάδες μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν.

Η πρόσληψη και εξιδεικευμένου οίκου που θα μας συμβουλεύσει ίσως να είναι μία επιλογή. Στην συνέχεια να συζητηθούν οι επιλογές και να πάμε σε καταστατική γενική συνέλευση.

[Να λάβουμε τα μηνύματα των καιρών]

Σημασία έχει κατά την άποψη μας να λάβουμε τα μηνύματα των καιρών.

Τα πάντα γύρω μας έχουν αλλάξει και αλλάζουν.

Εμείς μείναμε στο 1948!

 

Χριστόφορος Χριστοφή.

Αρχειο