ΚΥΡΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σπύρος Νεοφυτίδης:”Πρέπει να μάθουν οι ποδοσφαιριστές ότι πρέπει να μιλούν”

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» του Super Sport fm 104.0 με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης.

Για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την διαφθορά, θα μείνει εκεί ή θα έχουμε και άλλα επεισόδια στο έργο που θα είναι και ευχής έργον; «Αν λάβω υπόψη από την σημερινή σύσκεψη έχουμε δρόμο να καλύψουμε και θα έχουμε σύντομα εξελίξεις»

Κάποιοι προέβλεψαν ότι κάτι πάει να γίνει, εσύ πως τα βλέπεις τα πράγματα; «Έφτασε ο καιρός να μπει ένας φραγμός και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις των μελών μας. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης οι ποδοσφαιριστές για την κατάσταση στην οποία φτάσαμε. Ο φόβος ήταν η δικαιολογία που επικαλούνταν τα μέλη μας για να δώσουν πληροφορίες είτε δεν το έκαναν εκούσια. Με τις έρευνες που κάναμε συγκεκριμενοποιήσαμε ξεκάθαρα το ποια είναι τα αίτια και που είναι το πρόβλημα. Στο κομμάτι χειραγώγησης αγώνων δεν ήταν απλά για να βγάλει κάποιος λεφτά. Πλέον έχουμε πλήρη εικόνα ποιοι είναι οι ευάλωτοι, τον λόγο που τα κάνουν και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί όλο αυτό. Γι’ αυτό φέραμε το red button από μόνοι μας. Με το μέτρο αυτό και μόνο έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα»

Όταν λες ότι έχετε πλήρη εικόνα τι σημαίνει αυτό; «Όταν το λέμε αυτό είναι ότι ξέρουμε τα αίτια που οδηγούν στην χειραγώγηση. Βλέπουμε ότι είναι πιο ευάλωτες οι μικρές ομάδες και οι μικρές κατηγορίες. Οι μεγάλες ομάδες δεν είναι εύκολο να χειραγωγήσουν κάποιον αγώνα για να βγάλουν λεφτά ή το στοίχημα. Το παράδειγμα της Φενέρ που χειραγώγησε πολλούς αγώνες είναι εξαίρεση αλλά δεν το έκαναν για το στοίχημα αλλά για να βγουν Τσάμπιονς Λιγκ. Αιτία λοιπόν οι οικονομική αστάθεια, τα χαμηλά συμβόλαια και η μη καταβολή μισθών στην ώρα του. Υπάρχουν και άλλα συμπεράσματα όπως για το ύψος των συμβολαίων, τα διπλά συμβόλαια και ποιοι έχουν πρόσβαση στα αποδυτήρια».

Άλλαξε κάτι με τα συμβόλαια στις μικρές κατηγορίες;
 «Δεν άλλαξε κάτι με τα συμβόλαια. Ζητήσαμε από την ΚΟΠ να καθορίσει ελάχιστο μισθό αλλά δεν έχουμε ανταπόκριση. Θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να του εφαρμόσουμε μέσω της νομοθεσίας. Όταν είσαι η ομοσπονδία και δέχεσαι συμβόλαιο με ένα ευρώ το μήνα και βαφτίζεις αυτόν τον ποδοσφαιριστή σαν επαγγελματία τότε τι θα κάνουμε. Είναι ξεκάθαρη παραβίαση άρθρου της ΦΙΦΑ που λέει ότι αν το μηνιαίο εισόδημα του είναι χαμηλότερο από τα βασικά έξοδα του δεν είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».

Υπήρχε μια κόντρα με την ΚΟΠ που δυσκόλεψε στον να προχωρήσουν κάποια θέματα: «Υπήρχε μια κόντρα για τους κανονισμούς ανηλίκων. Μας έφαγε τέσσερα χρόνια με τους κανονισμούς ανηλίκων να τα βρούμε με την ΚΟΠ για να βγάλουμε μια λίστα με τα έξοδα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα. Τώρα οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμβόλαιο μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από τα 15. Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν συμβόλαια 100 και 150 ευρώ γιατί έτσι δεν είναι επαγγελματίες. Γιατί ο νεαρός ξένος να έρχεται να παίρνει 3 χιλιάδες και το δικό σου παιδί να γίνεται επαγγελματίας με 350 ευρώ. Πρέπει να περάσει ένας νόμος που να καθορίζει ποιος είναι επαγγελματίας αθλητής».

Για τους νόμους περί χειραγώγησης αγώνα και περί ασυμβίβαστου: «Άρχισαν και η πολιτεία και η ΚΟΠ να κατανοούν επιτέλους και το νόμο περί χειραγώγησης και το νόμο περί ασυμβίβαστού. Άρχισε να λειτουργεί και η επιτροπή εντομολογίας του ΚΟΑ».

Τι προβλέπει ο νόμος για το ασυμβίβαστο; «Προβλέπει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα στο κομμάτι των ποδοσφαιριστών, δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να είναι και κάτοχος πρακτορείου στοιχημάτων. Ούτε να είναι μέλος δ.σ. άλλης ομάδας. Κάποια παραδείγματα υπάρχουν και πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Εμείς ενημερώσαμε τους ποδοσφαιριστές, ενημερώσαμε τα μέλη μας».

Για τον αριθμό των ομάδων στην β΄ κατηγορία: «Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ανισότητα στην κατανομή  τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Εμείς κάναμε πρόταση να γίνουν 12 οι ομάδες στην κατηγορία και 12 στην β΄ κατηγορία και στην β΄ κατηγορία θέσαμε ελάχιστο ποσό τηλεοπτικών δικαιωμάτων 300 χιλιάδες ευρώ στην κάθε μία. Τώρα παίρνουν 30 χιλιάδες. Δεν  μπορούν να ανταποκριθούν οι ομάδες της β΄ κατηγορίας. Υπάρχουν τρόποι. Να γίνει ένα πλάνο, μια στρατηγική και άλλα. Το πρόβλημα δεν είναι να γίνει κέντρο για την Εθνική. Είναι καλό να γίνει αυτό αλλά εδώ δεν έχουμε γήπεδο αν παίζουμε. Η επιτροπή αξιολόγησης σταδίων έδωσε άδεια σε όλα τα γήπεδα και παίζουμε με την φωτιά. Π.χ. το VAR μόνο σε δύο γήπεδα μπορεί να μπει και χρειάζονται 40.000.000 για να μπορέσουν να είναι «ΟΚ» οι εγκαταστάσεις».

Πως λειτουργεί το Red Button; «Το σύστημα λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχει ούτε 1% να μείνει κάποιος εκτεθειμένος. Η χρήση είναι απλή. Ο ποδοσφαιριστής κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του. Υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός και αυτό τον αριθμό μόνο ο ποδοσφαιριστής τον ξέρει. Διασφαλίζεται στο 100% η ανωνυμία. Όταν δώσεις στα στοιχεία υπάρχει επιλογή να πάει ανώνυμα. Αν θέλει κάποιος να βάλει τα στοιχεία του μπορεί να το κάνει και θα μπορεί να δώσει και κατάθεση. Πρέπει να μάθουν οι ποδοσφαιριστές ότι πρέπει να μιλούν. Οι καταγγελίες που ήρθαν από το σύστημα αυτό ήταν πολύ βοηθητικές».

Είπες 19 Φεβρουαρίου ότι έγιναν 30 καταγγελίες, είχατε και συνέχεια; «Είχαμε συνέχεια αλλά μειώθηκαν γιατί φάνηκε ότι ηρέμησαν τα πράγματα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Περιμένουμε να δούμε πως θα διερευνήσει τις υποθέσεις η αστυνομία».

Αρχειο