ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη Φιλάθλου:”Το θέατρο του παραλόγου”

Στο μάθημα της Ιστορίας διδαχτήκαμε αρκετούς πολέμους, και πολλοί θα θυμούνται ότι κάθε τέτοιο κεφάλαιο ξεκινά με μια λιστούλα που μας λέει “ΑΙΤΙΑ” και στο τέλος υπάρχει μια μικρή παράγραφος που λέει “ΑΦΟΡΜΗ”. Δηλαδή ο λόγος που ξεκίνησε ο τάδε πόλεμος ήταν κάποιος συνδυασμός οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, αλλά η δικαιολογία για να ξεκινήσει ήταν μια πρόφαση κάποιου σχεδόν τυχαίου, και πολλές φορές ασήμαντου, γεγονότος.

Η περίπτωση του κορωνοϊού προκάλεσε μια ανησυχία, που έχουν εκμεταλλευτεί αρκετά άτομα ανά το παγκόσμιο για δικά τους οφέλη και συμφέροντα, είτε φανερά, είτε κρυφά.

Αυτό είναι που βλέπουμε και εμείς, οι Κύπριοι φίλαθλοι, να εκτελείται μπροστά στα μάτια μας. Στην όλη κατάσταση ελάχιστα ουσιαστικά έχουν λεχθεί για την υγεία και ασφάλεια των παικτών, προσωπικού ομάδων και φιλάθλων. Πέραν των γνωστών αερολογιών (ναι με νοιάζει για τους παίχτες, ΑΛΛΑ……….), σχεδόν ότι λέγεται και γίνεται εξυπηρετεί αποκλειστικά αυτούς που λένε και κάνουν. Δηλαδή κυρίως εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα.

Να παραθέσω την δική μου άποψη στο θέμα για να κρίνεται τα υπόλοιπα γραφόμενα αναλόγως: Εγώ θα ήθελα διακοπή, γιατί είναι στατιστικά αδύνατο να μην υπάρξει κρούσμα ανάμεσα σε παίκτες και προσωπικό της κάθε ομάδας. Το ποδόσφαιρο είναι ψυχαγωγία και πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται να ζητάμε από άλλους να ρισκάρουν την ζωή τους για την δική μας διασκέδαση. Από όσους ζητούν συνέχιση ή διακοπή όμως βλέπω ότι δεν το κάνουν με προτεραιότητα την υγεία των ανθρώπων, αλλά με προτεραιότητα το τι θα κερδίσουν οι ίδιοι. Το βρίσκω επίσης γελοίο το συλλογικό όργανο των παιχτών να μην παλεύει για την υγεία και ασφάλεια των μελών του και να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο οικονομικό θέμα.

Ας αρχίσουμε από τα ψηλά.

Η “παράγκα” προφανώς επιθυμεί επανέναρξη, για να συνεχίσει η στοιχηματική δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή “χάνονται” εκατομμύρια, σε μια περίοδο που κανονικά θα υπήρχε μεγάλη αγωνία για την κούρσα όλων των πρωταθλημάτων, και έτσι και μεγάλη κίνηση στοιχημάτων.

Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της από την κατάσταση, για ψηφοθηρικούς λόγους. Στα μάτια του κόσμου φαίνεται ότι καταβάλλει προσπάθειες, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα.

Η ΚΟΠ (και ο ΚΟΑ) τα έχουν χαμένα, καθώς γνωρίζει πως ότι κι αν αποφασίσει, θα πέσουν πάνω της να την φάνε μετά τα όσα τραγελαφικά έχουν γίνει στην υπόλοιπη σεζόν. Από τη μια σίγουρα υπάρχουν πιέσεις από την παράγκα και διάφορες ομάδες, από την άλλη δεν θέλει να εκτεθεί περισσότερο μετά τον διασυρμό που έχει υποστεί.

Η Ομόνοια ως πρόσφατα τηρούσε μια κάπως ουδέτερη αλλά επιφυλακτική στάση. Έχει καταβάλει προτάσεις στο τραπέζι, που διασφαλίζουν τα συμφέροντα της. Αρκετοί έχουν πάθει φρενίτιδα με αυτούς τους όρους, αλλά η Ομόνοια έπραξε με την ίδια λογική των άλλων 5 του πρώτου γκρουπ. Οι άλλες ομάδες προσπάθησαν να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα χωρίς να ενδιαφέρονται για συμβιβασμούς (κάποιοι το δήλωσαν κιόλας), έτσι και η Ομόνοια περίμενε τόσο καιρό σιωπηλή, και τώρα έκανε μια ανάλογη πρόταση με γνώμονα το τι είναι καλό για την Ομόνοια. Προσωπικά, δεν με ικανοποιεί η στάση της Ομόνοιας (για όσα είπα και πιο πάνω), αν και την καταλαβαίνω σε αρκετό βαθμό.

Η Ανόρθωση προσπαθεί διακαώς να εξασφαλίσει την πρώτη θέση, και κυρίως το εισιτήριο για Champions League που την συνοδεύει. Αρχικά πήγαν να “γελάσουν” στους υπόλοιπους και προσπάθησαν κρυφά να ξεκινήσουν προπονήσεις για να έχουν ένα αντι-αθλητικό πλεονέκτημα στο τέλος της καραντίνας. Μετά άρχισαν να παλεύουν με τεχνικότητες πως “αφού δεν θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και θα διακοπεί, τότε θα πρέπει να μην ισχύσουν οι υφιστάμενοι κανονισμοί κατάταξης, αλλά να ισχύσουν αυτοί οι κανονισμοί που έχουμε φτιάξει πριν 5 λεπτά, και όλως παραδόξως ευνοούν την ομάδα μας”. Τώρα απαιτούν συνέχιση των αγωνιστικών, καθώς δεν έχουν άλλη λύση για να παλέψουν για την πρώτη θέση. Ταυτόχρονα, έχει αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας του προέδρου της και μερικών στελεχών της. Η Ανόρθωση κέρδιζε εντυπώσεις και σεβασμό καθ’ όλη την χρονιά. Αλλά τώρα αποφάσισε να τα εξανεμίσει όλα. Ακούσαμε πολλά και διάφορα διά στόματος Χαμπουλλά και άλλων στελεχών, αλλά το να βρίζεις και να υποτιμάς φιλάθλους άλλων ομάδων, να διαπληκτίζεσαι δημοσίως με δημοσιογράφους, παράγοντες και παλαίμαχους άλλων ομάδων, και γενικά να τηράς μια στάση που θυμίζει βαρβαρισμό όχι μόνο δεν σε τιμά και εσένα και την ομάδα σου, αλλά είναι και άκρως αντι-αθλητικό. (Κύριε αθλητικέ δικαστή, σε όλα αυτά έχεις κλείσει τα αυτιά σου, αλλά μόλις η Ομόνοια πάει να πει κάτι, όπως έγινε στην τηλεδιάσκεψη Παπασταύρου, θα μας ρίχνεις εμάς τα προστίματα πάλι; Να θυμίσω ότι τέτοια συμπεριφορά και λόγος είναι παραπτώματα σύμφωνα και με τους περσινούς κανονισμούς, αλλά και με τους νέους που θέσπιστηκαν ως “σκούπες” του σταύλου του Αυγεία)

Το ΑΠΟΕΛ γνωρίζει ότι το πρωτάθλημα είναι χαμένο φέτος και για αυτό ζητά διακοπή, καθώς την βλέπει ως σωτηρία από την επίκριση των οπαδών του, και από την ντροπή που νομίζει πως θα υποστεί. Επίσης γνωρίζει ότι στην θέση που βρίσκεται βαθμολογικά, υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα να μείνει εκτός Ευρώπης αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, και άρα του χρόνου θα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα όσα άλλα κάνει είναι επικοινωνιακό παιχνίδι για να έρθει μετά να “συμβιβαστεί” με την θέση της διακοπής όταν του πουν ότι είναι γελοιότητες. Και αν κερδίσει και κάτι, ακόμη καλύτερα. Δηλαδή, αν έβρισκε υποστηρικτές η πρόταση για Ευρώπη σύμφωνα με την περσινή βαθμολογία ή με τα rankings των ομάδων, τότε θα πήγαινε Champions League (περισσότερο χρήμα). Αν έβρισκε υποστηρικτές η πρόταση για αποζημίωση των ομάδων του πρώτου γκρουπ από τα κέρδη όσων πάνε Ευρώπη (που αυτό βρήκε υποστηρικτές, όπως διαφαίνεται από τις αντιδραστικές δηλώσεις του Χαμπουλλά περί μπακκίρων), τότε το ΑΠΟΕΛ θα βρεθεί σε θέση που θα ελαφρύνει το οικονομικό βάρος του και ίσως να έβλεπε και κάποια χρήματα από όποιον θα πήγαινε Champions League. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο καλυτερεύει την θέση του, αλλά δυσκολεύει τους υπόλοιπους. Αν η Ομόνοια ή η Ανόρθωση πάει καλά στο Champions League, και καταφέρει να περάσει ομίλους (που έχουν καλές πιθανότητες να το πετύχουν, σύμφωνα με την αγωνιστική τους παρουσία φέτος), τότε θα δεχτούν μια τεράστια ένεση χρημάτων που θα τις κάνει ακόμη πιο ισχυρές για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Αν όμως το ΑΠΟΕΛ τις παρεμποδίσει ή απορροφήσει ή κατευθήνει αλλού ένα μέρος εκείνων των χρημάτων, τότε το ΑΠΟΕΛ θα είναι σε καλύτερη θέση για να ανταγωνιστήσει. Στις προτάσεις του το ΑΠΟΕΛ έλπιζε να βρει υποστήριξη από Απόλλωνα, ΑΕΚ και ΑΕλ, που και με τις 2 προτάσεις του κύριου Πετρίδη, θα έβγαιναν κερδισμένοι. Και την βρήκε, τουλάχιστον για την διακοπή, και σε κάποιο βαθμό, για τις αποζημιώσεις. Μόνο η ΑΕΚ εναντιώνεται στο θέμα διακοπής, για δικούς της λόγους. Μάλιστα, κατά την άποψη μου, οι αναρτήσεις από Απόλλωνα και ΑΕΛ ενάντια στις δηλώσεις του ΑΠΟΕΛ και σε παλιές αδικίες, έχουν σκοπό να κατευθύνουν τα μάτια των οπαδών τους μακρία από το γεγονός ότι υποστηρίζουν τις θέσεις ΑΠΟΕΛ στο θέμα. Το χειρότερο στην στάση του ΑΠΟΕΛ είναι ότι εμφανίζεται σαν κακοπροαίρετος ηττημένος. Όχι μόνο είναι πικκαρισμένος που δεν τα πάει καλά φέτος, αλλά προσπαθεί να χαλάσει την διάθεση των υπολοίπων για να μειώσει την αποτυχία του.

Ο Απόλλωνας βρίσκεται σε μια θέση που ξέρει ότι ακόμη ένα πρωτάθλημα είναι χαμένο, ενώ η έξοδος στην Ευρώπη θα είναι δύσκολη. Είχε κάποιες θεωρητικές ελπίδες στο Κύπελλο, αλλά πριν την αναβολή, η αγωνιστική του παρουσία ήταν τέτοια, που δεν του άφηνε πολλά περιθώρια. Και όμως, ήταν η μόνη ομάδα εκτός της Ομόνοιας που ως τωρά κράτησε μια σχετικά υπεύθυνη και επιφυλακτική στάση. Όπως φαίνεται ο Απόλλωνας κλίνει προς την διακοπή, αλλά δεν έχει εκφράστει αρκετά δημόσια για να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Είτε είναι κυνικά, είτε είναι αλτρουιστικά τα κίνητρα του, οφείλω να πω ότι σέβομαι την στάση του Απόλλωνα, πολύ περισσότερο από τις στάσεις του ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, ΑΕΚ και Ανόρθωσης.

Η ΑΕΚ πασχίζει να επαναρχίσει το πρωτάθλημα καθώς βρίσκεται σε ένα οικονομικό κατήφορο. Αυτό είναι και κάτι που μπορούμε να συμπεράνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις ότι ο κ. Καραπατάκης επιθυμούσε να αποχωρήσει, αλλά πείστηκε να μείνει. Επίσης η οργή εναντίων του ΠΑΣΠ και η συμφωνία που έγινε ατομικά με τους παίκτες δείχνει ότι η ΑΕΚ βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις όπως η αρχική απόφαση να μην γυρέψουν άλλο προπονητή μετά την αποχώρηση Ιδιάκεθ, η ποιότητα του φετινού ρόστερ της, και το πιο ακριβό εισιτήριο εισόδου στο πρωτάθλημα. Δεν θέλω να πω ότι η ΑΕΚ είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, αλλά ότι βρίσκεται σε μια θέση που αν δεν βρει λύσεις στα επόμενα χρόνια, τότε πολύ πιθανό να τα βρει σκούρα. Αν δεν υπάρξει επανέναρξη, τότε η ΑΕΚ δεν μπορεί να έχει άλλα έσοδα για φέτος, και θα πρέπει να περιμένει τον Σεπτέμβρη για να ξαναβάλει λεφτά στο ταμείο. Αυτό σημαίνει μια πολύ αγχωτική μεταγραφική περίοδο και πιθανών μειωμένη ποιότητα της ομάδας για του χρόνου. Άρα αν και σίγουρα δεν συμφωνώ, το βρίσκω αρκετά λογικό η ΑΕΚ να ζητά συνέχεια στο πρωτάθλημα πάση θυσία, και να υποστηρίζει την θέση για αποζημιώσεις σε όσους μείνουν εκτός Ευρώπης. Να μην ξεχνούμε ότι όπως είναι ο πίνακας τώρα, η ΑΕΚ δεν πάει Ευρώπη με τίποτα (άρα δεν παίρνει χρήματα ούτε από εκεί), αλλά αν παιχτεί το πρωτάθλημα, τότε έχει αρκετά καλές μαθηματικές ελπίδες να πάει στην 3η ή 4η θέση, που θα τις δώσουν το εισιτήριο.

Η ΑΕΛ αν και δηλώνει κάπως δειλά ότι επιθυμεί διακοπή, εγώ θεωρώ ότι είναι ακόμη αμφίβολη. Το πρωτάθλημα είναι αδιάφορο πλέον για αυτήν, ενώ αν υπάρξει διακοπή, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι στο κύπελλο. Πιστεύω προσπαθεί να κερδίσει ότι μπόρει από την κατάσταση. Κατά την άποψη μου, περιμένει να δει αν κάποιος της προσφέρει κάτι αξιόλογο για την ψήφο της. Η στάση της για αύξηση των ομάδων σε 14 είναι γελοία προς εμένα. Θα μιλήσω παρακάτω για αυτό.

Οι ομάδες του Β’ Ομίλου επιθυμούν διακοπή. Αν και κάποιοι λένε ότι κοιτάζουν το καλό των παιχτών (και δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω), οι περισσότεροι φαίνεται προσπαθούν να αποφύγουν την διαβάθμιση. Να θυμίσω ότι η 11η και 10η θέση παίζεται ακόμη, μεταξύ Εθνικού (21), ΕΝΠ (23), Ολυμπιακού (25) και Σαλαμίνας (26). Η Πάφος διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη (30), ενώ η Δόξα είναι κυρίως αδιάφορη καθώς βρίσκεται πολύ χαμηλά (14) και έδειξε ότι αδυνατεί να κάνει το θαύμα των +12 βαθμών που χρειάζεται για να ανεβεί στην 9η θέση και να φύγει από την ζώνη υποβιβασμού. Άρα λοιπόν, Ολυμπιακός και Σαλαμίνα έχουν συμφέρον να μείνουν τα πράγματα ως έχει και να μην περάσουν το άγχος των επόμενων 9 αγωνιστικών. Έστω και αν χάσουν χρήματα τώρα, θα είναι λιγότερα από όσα θα χάσουν αν πάνε διαβάθμιση και χρειαστεί να παίξουν τουλάχιστον μία σεζόν στην Β’ Κατηγορία. Θα μου πείτε τώρα “καλά, αλλά η Δόξα δεν θέλει να βάλει κάτιτις στο ταμείο πριν την διαβάθμιση; Και ο Εθνικός και η ΕΝΠ δεν θέλουν να παλέψουν για την παραμονή;”

Εδώ μπαίνει και  η πρόταση του χρόνου οι ομάδες να είναι 14. Η ΕΝΠ και ο Εθνικός έτσι παραμένουν στην κατηγορία και συνεχίζουν του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να παλέψουν. Άρα και αυτοί θα συμφωνήσουν με τους 2 από πάνω. Η Πάφος δεν φαίνεται να έχει λόγο να ρισκάρει τους παίχτες της και ούτε και η Δόξα, και έτσι και αυτοί τάσσονται υπέρ της διακοπής. Όμως νομίζω σε κάποιο βαθμό το κάνουν και από πείσμα για να εναντιωθούν στις απαιτήσεις του ΠΑΣΠ, ο οποίος ζητά συνέχιση.

Γιατί είμαι καχύποπτος εδώ; Γιατί αυτή η στάση καταρχάς είναι η ουδέτερη στάση αυτή την στιγμή. Αν και δεν νομίζω να γίνει, υπάρχει πιθανότητα και εδώ να περιμένει κάποιος ανταλλάγματα για να ταχθεί υπέρ της συνέχισης. Επίσης οι μικρομεσαίες ομάδες, μερικές μεγάλες (βλέπε ΑΕΛ τώρα, αλλά και ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ πιο παλιά) και αρκετές ομάδες Β’ Κατηγορίας (ιδίως αυτές που έχουν υποκόσμιες επιρροές) έχει καιρό που ζητούν την αύξηση των ομάδων, σε κάθε ευκαιρία που θα βρουν, από 12 σε 14 ή και 16 και 18 και 20 ενίοτε. Κάποια ομάδα δεν τα πάει καλά; Πρέπει να αυξήσουμε τις ομάδες. Υπάρχει πρόβλημα με τους διαιτητές; Πρέπει να αυξήσουμε τις ομάδες. Υπάρχουν σκάνδαλα με στοιχήματα; Πρέπει να αυξήσουμε τις ομάδες. Γύρισε ο μήνας; Πρέπει να αυξήσουμε τις ομάδες. Αυτή τη φορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει το δικό τους.

Ακόμη, και αυτό είναι το πιο σκοτεινό κομμάτι της υπόθεσης, είναι ότι η περίπτωση αυτή μπορεί να δημιουργήσει την δικαιολογία για να μην απονεμηθεί ούτε και το πρωτάθλημα σε κάποιον φέτος. Ακόμη χειρότερα, να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει ξανά πίεση για να διατηρηθούν οι ομάδες σε 14, και μάλιστα με τα ίδια επιχειρήματα που ακούμε τώρα (Δεν είναι κρίμα να πάνε 5 διαβάθμιση του χρόνου; Δεν είναι κρίμα πάλι να μην ανεβούν πάνω ομάδες από την Β’ Κατηγορία;). Για αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει η διαβάθμιση κανονικά, καθώς είναι καλύτερα να αδικηθούν 2 ομάδες φέτος, παρά να αδικηθούν 4-6 ομάδες του χρόνου (περισσότεροι από 3 που πάνε διαβάθμιση του χρόνου και λιγότεροι από 3 που θα πάρουν προβιβασμό από την Β’ Κατηγορία).

Εξάλλου σε άλλες χώρες που έγινε η διακοπή, απονεμήθηκαν και τα πρωταθλήματα και έγιναν και οι διαβαθμίσεις και οι προβιβασμοί, και ακόμη απονεμήθηκαν και κύπελλα σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην Κύπρο συνεχώς μας λένε διάφοροι “άλλο οι ξένοι, και άλλο εμείς” Γιατί όμως; Τι μας κάνει ξεχωριστούς; Μήπως τα οικονομικά συμφέροντα του καθενός; Τα κόμπλεξ κατωτερότητας/ανωτερότητας μερικών;

Εδώ να θίξω και το όλο θέμα με τον ΠΑΣΠ που απέφυγα κυρίως ως τώρα. Ο ΠΑΣΠ ζητά επανέναρξη του πρωταθλήματος, καθώς αυτό είναι το πιο οικονομικά συμφέρον στους παίχτες. Ωραία, εντάξει, είσαι το συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο των παικτών και το δέχομαι ότι παλεύεις για τα συμφέροντα των μελών σου. Δεν καταλαβαίνω όμως την ολοκληρωτική σχεδόν αδιαφορία για την υγεία των παικτών; Επαναλαμβάνω… Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει κρούσμα αν επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιμετωπίσουμε ξανά το θέμα της διακοπής, και αυτή την φορά με πολύ περισσότερο πανικό και εξαλλοσύνη.

Και κυρίως δεν καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν ασχολείται με αυτή την άποψη. Πολλοί δημοσιογράφοι αποφάσισαν ότι τάσσονται υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος, ή υπερασπίζονται απευθείας τις θέσεις του ΠΑΣΠ. Εντάξει, δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αλλά γιατί κανείς δεν παρουσιάζει την άλλη πλευρά και τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχιση;

Μείναμε στο “αν το επιτρέπουν οι ειδικοί να συνεχίσουμε”, και μετά πηγαίνουν στους ειδικούς και παρακαλάνε γονυπετώς να τους δώσουν άδεια να συνεχίσουν, να κάνουν εξαιρέσεις στα μέτρα και παρατηρήσεις ειδικά για αυτούς. Να αγνοήσουν τα δεδομένα και την πραγματικότητα, ειδικά για αυτούς. Δεν είναι υπεύθυνη στάση αυτή. Δεν είναι δικαιολογία ότι, αφού κόλλησες 7 λέξεις στην αρχή της πρότασης σου, τότε ότι πεις είναι σωστό και υπεύθυνο, και καθόλου προβληματικό.

Στέφανος Χ.

Αρχειο