ΑρχικήUncategorized“We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”.

“We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”.

We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”.

Bet on Alfa

Τα πιο πάνω λόγια χρησιμοποίησε ο πρώην CEO του Mobile Division της Nokia Stephen Elop, τον Νοέμβριο του 2013 για να περιγράψει την αποτυχία της Nokia να ανταγωνιστεί την Apple και την Microsoft στο τομέα των κινητών τηλεφώνων. Σαν αποτέλεσμα το Nokia Mobile Division απορροφήθηκε από την Microsoft και Stephen Elop τελικά απολύθηκε!

Η κατάληξη του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Nokia έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές.

Τα κινητά της Nokia μεσουρανούσαν για δύο δεκαετίες, τη δεκαετία του 1990 και του 2000. Ήταν η πιο ισχυρή εταιρεία σε αυτό το τομέα με δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις κάθε χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2007 εμφανίστηκε το πρώτο iPhone το οποίο άλλαξε το τοπίο. Η οθόνη αφής και τα applications στο iPhone έφεραν επανάσταση στο τομέα της επικοινωνίας. H Nokia παρά την το ότι ήταν market leader δεν αντιλήφθηκε τη δυναμική και κατεύθυνση των πραγμάτων. Αντίθετα η Google και η Microsoft αντέδρασαν άμεσα. Η Nokia επέμεινε στα δικά της λειτουργικά συστήματα για αρκετά χρόνια.

Αρνήθηκε να ακολουθήσει την αλλαγή. Το 2010 όταν ο Stephen Elop πήγε στην Nokia ως CEO προειδοποίησε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά για το mobile division της εταιρείας του το οποίο σε 6 χρόνια συρρικνώθηκε και κατέστη ζημιογόνο.

Το 2013 σε διάσκεψη τύπου ο Stephen Elop είπε τη φράση που έμελλε να γίνει παγκόσμια γνωστή “we didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”.

Με αυτό ήθελε να δείξει ότι οι άνθρωποι της Nokia δεν είχαν κακές προθέσεις. Δεν ενεργούσαν επίτηδες κατά των συμφερόντων της εταιρείας. Όμως η εταιρεία απέτυχε να λάβει τα μηνύματα των καιρών. Και για αυτό καταδικάστηκε.

Συνεπώς δεν είναι ανάγκη να κάνεις κάτι λάθος επίτηδες. Μπορεί να συνεχίζεις να κάνεις τα πράγματα όπως τα έκανες και πριν 30 χρόνια. Όμως το πλεονέκτημα που είχες στο παρελθόν μπορεί να εξαφανιστεί εάν οι ανταγωνιστές σου λάβουν τα μηνύματα των καιρών και κάνουν τα πράγματα καλύτερα από εσένα.

Το ίδιο ισχύει και στο σωματείο μας.

Η αντίσταση στην αλλαγή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω επιδείνωση της θέσης του σωματείου.

Έχω γράψει εδώ και μήνες ότι η μόνη οδός που βλέπω είναι να μελετήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατραπεί το ποδοσφαιρικό τμήμα σε εταιρεία.

Οι λόγοι είναι προφανείς.

Από τότε δεν έχω ακούσει η διαβάσει κανένα σοβαρό αντίλογο. Εκτός από γενικολογίες του τύπου η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί να γίνει εταιρεία.

Κανένας όμως δεν μας είπε το λόγο.

Κανένας δεν αντέταξε άλλο σχέδιο ή εισήγηση.

Τώρα θα διερωτηθεί κάποιος. Η εταιρεία θα λύσει το πρόβλημα; Μία εταιρεία δεν μπορεί να χρεωκοπήσει;

Ασφαλώς και μπορεί.

Μία εταιρεία που θα τύχει κακής διαχείρισης θα έχει την ίδια τύχη με το σωματείο.

Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι ότι η εταιρεία ως δομή παρέχει τις δυνατότητες οργανωτικά, επιχειρηματικά και οικονομικά να αλλάξουμε το σωματείο μας. Να το εκσυγχρονίσουμε. Μέσα από την εταιρεία θα υπάρχει ευελιξία και διοικητικές δομές τέτοιες για να λυθούν χρόνια προβλήματα.

Προσωπικά δεν αμφιβάλλω για τις προθέσεις αυτών που προσπαθούν να βοηθήσουν, διοικητικών και μη. Σίγουρα θέλουν όλοι να βοηθήσουν.

Υπάρχουν όμως οι προυποθέσεις;

Το ίδιο ήθελαν και οι άνθρωποι της Nokia…

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

Autoremarketing

Bet on Alfa