ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη φιλάθλου:Ο Χάρης Μαυρίας φωτίζει το δρόμο που θα ακολουθήσει ο Λαός

Ομόνοια ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που είχε για την α’ φάση του Πρωταθλήματος αγωνιζόμενη απέναντι στον «αιώνιο» της αντίπαλο. Όπως φάνηκε και στην πράξη, το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ακόμη ένα δύσκολο παιχνίδι, και για τις δύο ομάδες μπορώ να πω. 

Ο Αποελ, μετά από 22 αγωνιστικές, βρίσκεται ακόμη στο ψάξιμο της καταλληλότερης για αυτόν εντεκάδας. Ο Μακρής τη μια φορά είναι στην εντεκάδα, την άλλη στον πάγκο και ορισμένες φορές τον βλέπουμε στην κερκίδα. Οι προπονητές του Αποελ έκαναν όλες τις δοκιμές για να κάνουν την επίθεση του να δουλεύει. Τη μια μπαίνει ο Πάβλοβιτς, την άλλη ο Χαλένιους. Άλλες φορές μπαίνουν και οι δύο στην εντεκάδα ενώ στους τελευταίους δύο επίσημους αγώνες που έδωσε Αποελ, ούτε ο ένας ξεκίνησε ούτε ο άλλος.  Όσο αφορά τους Βιντικάλ και Γιάκολις, ο Πορτοκαλί Κόουτς δεν τους συμπεριέλαβε καν στην αποστολή για τον αγώνα με την Ομόνοια ενώ ο Μάτιτς αγνοείται…

Το ποιους παίκτες ο Πορτοκαλί Κόουτς εμπιστέυεται ή δεν εμπιστεύεται, ή το ποιους κόβει απ’ την αποστολή και γιατί, δεν με αφορούν. Υπάρχουν, αναμφίβολα, αρκετοί ικανότατοι δημοσιογράφοι και είμαι βέβαιη ότι θα ασχοληθούν με αυτά, τουλάχιστο όσο ασχολήθηκαν με το κατά πόσο ο κ. Μπεργκ εμπιστεύεται τους δικούς του παίκτες…

Ο λόγος που αναφέρω τα πιο πάνω είναι για να καταδείξω πόσο δύσκολο ήταν το έργο του δικού μας Προπονητή απέναντι στον Αποελ, και κυρίως πόσο δύσκολο ήταν να προβλέψει με ποια εντεκάδα και φιλοσοφία θα κατέβαινε ο Αποελ στον αγώνα με την Ομόνοια. Αυτός ήταν κατά τη δική μου γνώμη και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ομόνοια ήταν αποσυντονισμένη το πρώτο 25λεπτο. Όταν όμως ο Κόουτς μας είδε πως συμπεριφερόταν ο Αποελ στα αρχικά στάδια του αγώνα, έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και στη συνέχεια η Ομόνοια έλεγχε το ρυθμό του αγώνα, δεν κινδύνευσε και ήταν αυτή που βρήκε ευκαιρίες με το Ματ στο τέλος του α΄ημίχρονου αλλά και με τον Τιάγκο στο β΄ημίχρονο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μάχη απέναντι στον Αποελ ξεκίνησε πολύ πριν την Καθαρά Δευτέρα, και συγκεκριμένα στο επικοινωνιακό πεδίο. Τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν τους αγώνες μεταξύ Ομόνοια-Αποελ πάντα δίνει το παρόν του ο κ. Τάκης Αντωνίου, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει τις Αποελίστικες απόψεις του ως ουδέτερες και αντικειμενικές. Ο κ. Τάκης Αντωνίου και το επικοινωνιακό επιτελείο του Αποελ αγνόησαν ποια ομάδα θα είχαν απέναντι τους αλλά και την κατάσταση της δική τους ομάδας και παρουσιάζονταν βέβαιοι ότι θα κερδίσουν. Ευτυχώς, όμως, ορισμένα από τα Πράσινα Μέσα Μαζικής Επικονωνίας κράτησαν σθεναρή στάση. Τα πράσινα μηνύματα που στάληκαν πριν τον αγώνα «Εάν όχι τώρα τότε πότε;» και «να μην τους την χαρίσουμε» έστελναν στον κόσμο της Ομόνοιας το μήνυμα της πίστης στις ικανότητες μας και ότι δεν φοβόμαστε τίποτα. 

Με την ολοκλήρωση της α’ φάσης του Παγκύπριου Πρωταθλήματος, η Ομόνοια Λευκωσίας βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ο Νίκος Καζαντζάκης αναφέρει: «Δεν πρέπει να ντρέπεσαι πως νικήθηκες· πρέπει να ντρέπεσαι μονάχα όταν έπαιξες κακά και γι’ αυτό νικήθηκες· ή —κι αυτό είναι το χειρότερο — πρέπει να ντρέπεσαι όταν νίκησες παίζοντας κακά ή άτιμα» (τίτλος: «Ταξιδεύοντας Αγγλία», Νίκος Καζαντζάκης). Λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια το Νίκου Καζαντζάκη, οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι περήφανη για την Ομόνοια όχι μόνο επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, αλλά κυρίως επειδή στους αγώνες που νικηθήκε, δεν έπαιξε κακά. Και όσες φορές νικήσε, δεν έπαιξε κακά ή άτιμα. 

Βέβαια, το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει και υπάρχει συνέχεια. Το ερχόμενο Σάββατο η Ομόνοια θα αγωνιστεί απέναντι στη μεγάλη ομάδα της Λεμεσού, την Αελ. Όπως έχει γίνει γνωστόν, στο συγκεκριμένο παιχνίδι η Ομόνοια θα κληθεί να αγωνιστεί χωρίς τον παικταρά της, τον πραγματικό Αρχηγό της, το λιοντάρι της, το Χάρη Μαυρία, ο οποίος δυστυχώς ταυματίστηκε στον αγώνα με τον Αποελ. Ο Χάρης Μαυρίας δεν θα αγωνιστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζει ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Ομόνοια αγωνίζεται με 12 παίκτες στο φετινό Πρωτάθλημα. Γιατί, η φετινή παρουσία του Χάρη στην Ομόνοια, εκτός από νίκες, έδωσε στον Δωδέκατο παίκτη της Ομόνοιας, το Λαό, ελπίδα και θάρρος. Και ο Λαός έχει καταστεί σταδιακά η αιχμή του Πράσινου Βέλους.

Το ερχόμενο Σάββατο λοιπόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ωραία Λεμεσό και στο «άσχημο» Τσίρειο. Είμαι βέβαιη ότι  Ομονοιάτες και Ομονοιάτισσες απ΄όλα τα μέρη της Κύπρου θα δώσουν δυναμικό παρόν σε αυτή τη σημαντική για την Ομόνοια μάχη. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι νέοι και οι νέες, μαζί με όλα τα οργανωμένα σύνολα της Ομόνοιας αλλά και τους πιο παλιούς Ομονοιάτες και Ομονοιάτισσες, θα «βάλουν ένεση» στους παίκτες μας για να πετύχουν το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο απ’ τη νίκη.

Είμαι βέβαιη ότι ο Λαός θα ακολουθήσει το φωτεινό παράδειγμα του Χάρη, ο οποίος μπορεί να τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Αποελ, αλλά έμεινε μέσα στο παιχνίδι και πάλεψε μέχρι το τέλος, μέχρι το 90+2’, θυσιάζοντας έτσι το άτομο του για το σύνολο και την ομάδα του.

Με το Λαό δίπλα της η Ομόνοια δεν έχει να φοβηθεί κάτι το ιδιαίτερο. 

Κατερίνα Βασιλείου

Αρχειο