ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Υπάρχουν τρόποι αξιοποίησης της Παπανικολή για άμβλυνση του οικονομικού βραχνά.

Με αφορμή ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Trifylli.net με τίτλο «Η ιδέα του TRIFYLLI.net για το χρέος» , στο οποίο παρουσιάζεται μία ιδέα για αξιοποίηση της περιουσίας του σωματείου στην Παπανικολή, πιστεύω θα  ήταν χρήσιμο να προστεθούν και τα ακόλουθα,  με σκοπό να βοηθήσουν στη καλύτερη κατανόηση της ομολογουμένως ενδιαφέρουσας πρότασης:

Αυτή η σκέψη είχε τύχει επεξεργασίας από το Δ.Σ. του σωματείου μας και στο παρελθόν.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά την αποχώρηση του Μιλτιάδη Νεοφύτου, και λόγω του το δεν υπήρχαν και πάλι χρήματα, ο τότε πρόεδρος Στέλιος Μυλωνάς μου ζήτησε να του ετοιμάσω μία γνωμάτευση με θέμα την αξιοποίηση της Παπανικόλη με τη μορφή βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Όντως του ετοίμασα ένα σημείωμα και το θέμα συζητήθηκε στο τότε Δ.Σ. Τελικά δεν προχώρησε διότι στο μεταξύ έγινε δάνειο €900,000 προσωπικά από μέλη του τότε Δ.Σ. από μία τράπεζα και έτσι καταφέραμε και περάσαμε τα κριτήρια του Σεπτέμβρη 2012.

Η ιδέα που προτάθηκε τότε δεν είναι πολύπλοκη και έχει ως εξής:

Θα συσταθεί μία εταιρεία της οποίας μέτοχος θα είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ και μέλη του Δ.Σ. το Δ.Σ. της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Στο Δ.Σ. θα συμμετέχει και ελεγκτής από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο για σκοπούς καλύτερου ελέγχου. Σε αυτή την εταιρεία θα μεταβιβαστούν τα 2 οικόπεδα στη Παπανικολή, το ένα που είναι το οίκημα και το άλλο που είναι χώρος στάθμευσης. Αυτά τότε είχαν εκτιμηθεί στα €2.000.000 περίπου. Σήμερα βέβαια θα είναι λιγότερη η εμπορική τους αξία, αλλά δεν αναιρεί το βάσιμο της πρότασης.

Η εταιρεία θα εκδώσει ομόλογα (bonds) με σκοπό να μαζέψει το ποσό των €2,000.000. Τα ομόλογα είναι μορφή δανεισμού που συνήθως εξαργυρώνονται σε κάποια χρόνια και φέρουν κάποιο επιτόκιο. (Για τους εντελώς αδαείς είναι κάτι όπως τις κρατικές ομολογίες που εκδίδει η κυβέρνηση). Ας υποθέσουμε ότι το κάθε ομόλογο είναι αξίας €100. Αγοράζοντας 10 ομόλογα θα δώσω €1000. Σε 5 χρόνια η εταιρεία μου δίνει πίσω τα λεφτά με ένα τόκο ας πούμε 3%.

Ποια είναι η εξασφάλιση ότι θα πάρω πίσω τα λεφτά;

Η εξασφάλιση είναι το ακίνητο. Δηλαδή δεν αγοράζω αέρα αλλά ομόλογα σε μία εταιρεία που θα κατέχει ένα ακίνητο. Άρα σε περίπτωση που πάει κάτι λάθος θα πωληθεί το ακίνητο και πάρει ο κάθε δανειστής το λαβείν του.

Αυτή η εταιρεία θα απευθυνθεί στο κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προσκαλώντας τον να αγοράσει ομόλογα, στην ουσία να τις δανείσει χρήματα. Με τους υπολογισμούς που έγιναν τότε θα μπορούσε να καλυφθεί το ποσό των €2.000.000.

Επίσης μπορεί να γίνει πρόνοια για πρόωρη εξόφληση δηλαδή η εταιρεία να μπορεί σε περίπτωση που το σωματείο εξασφαλίσει πηγές από αλλού να εξοφλήσει το ομόλογο. Ακόμα μπορεί να εισαχθούν ασφαλιστικές δικλείδες για το μέγιστο αριθμό ομολόγων που θα μπορεί να αγοράσει κάποιος.

Εν ολίγοις, η εισήγηση είναι νομικά εφικτή και κατά τη γνώμη μου υλοποιήσιμη σχετικά γρήγορα με πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Θεωρώ πως θα πρέπει να μελετηθεί από το Δ.Σ. Θα πρέπει να διοριστεί μία υπό-επιτροπή από μέλη του Δ.Σ. που να εξετάσουν τις παραμέτρους με βάση τα σημερινά δεδομένα και να υποβάλουν αναλυτική πρόταση. Η πρόταση μπορεί να έχει 2, 3 εναλλακτικές μορφές. Ακολούθως εάν την εγκρίνει το Δ.Σ. θα πρέπει να κληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητήσει και να εγκρίνει τη πρόταση.

Θυμίζω ότι παρόμοια δουλειά είχε γίνει την περίοδο 2012-2013 από υπο-επιτροπή που συστάθηκε από το τότε Δ.Σ. για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης. Σε εκείνη συμμετείχε ο υποφαινόμενος, ο Γιαννάκης Ιωάννου και ο Νικόλας Χριστοδούλου. Τότε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ετοιμάσαμε 3 εμπεριστατωμένες προτάσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν σε πολλές συγκεντρώσεις. Τελικά δεν προχώρησε καμία για λόγους που δεν είναι της ώρας να αναφέρω.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία ιδέα που μπορεί να εμπλουτιστεί και με εισηγήσεις άλλων και να βελτιωθεί.

Θεωρώ ότι είναι τέτοιου είδους εισηγήσεις και προτάσεις που χρειάζονται από όλες τις πλευρές του ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΟΥ οικοδομήματος για να βρούμε λύσεις για το δυσβάστακτο οικονομικό πρόβλημα του σωματείου μας και μέσα από διάλογο και αλληλοπροβληματισμό να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Χριστόφορος Χριστοφή

Αρχειο